Gå til indhold

Drømmeuddannelsen

Handicappede får nej til STU

Flere unge med handicap får nej til at komme ind på den ønskede STU og henvises i stedet til kommunernes egne tilbud. Og det er ofte en skrabet model, lyder det fra Landsforeningen Autisme

17. maj 2017

Artikel

Forfatter: Maria Rørbæk

Unge med autisme får ofte afslag på deres drømme-STU (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) og henvises i stedet til kommunens egne og mere skrabede tilbud.

Sådan lyder det fra Landsforeningen Autisme, der alene i perioden mellem nytår og påske har modtaget 84 henvendelser om afviste unge.

– Vi ser det stort set over hele landet, at kommunerne kun vil henvise til deres egne tilbud. Og kommunernes tilbud er ofte de mest skrabede og ensrettede, hvor de unge næsten ikke har lyst til at komme, siger foreningens formand, Heidi Thamsestrum, til P1.

En af dem, der er kommet i klemme, er den nu 20-årige Ludvig Schou fra Helsingør, der går hjemme, fordi han ikke er tilfreds med det uddannelsestilbud, kommunen henviste ham til.

Til Helsingør Dagblad siger hans far, Jacob Schou:

– Stedet havde mange introverte typer, som helst ville sidde og kigge på en computerskærm. Det passer ikke til Ludvig, der er en udadvendt dreng, der taler flydende engelsk og elsker at snakke med mennesker.

Evaluering på vej

Lederen af Behandlingsstederne Søbæk, Erik Filthuth, deler vurderingen af, at mange unge kommer i klemme, når der skal træffes afgørelse om STU. I et indlæg i Danske Kommuner Online skriver han:

– De beslutter typisk, at den unge ud fra et økonomisk incitament skal placeres i kommunens egne tilbud i meningsløse kurser og i kommunale kortvarige projekttilbud eller på produktionsskoler, som der intet perspektiv er i.

Overfor DR understreger undervisningsminister Merete Riisager (LA), at kommunerne skal tilbyde en relevant uddannelse.

– Hver kommune skal lave et individuelt tilbud, som passer til den enkelte – man må ikke være for rigid, siger hun.

Merete Riisager afventer dog en evaluering af den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, før hun vil kommentere nærmere.

Bliv medlem