Gå til indhold

Civilsamfund

Frivillighed gør ensomhed til tosomhed

Knap 100 mio. kr. i satspuljen skal styrke civilsamfundet, inkludere flere i fællesskabet og bekæmpe ensomhed. I Kreds Midt- og Vestjylland er der flere eksempler på, hvordan det gøres i praksis

1. december 2017

Artikel
PH_civilsamfundB.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Peter Hermann

En af beboerne på botræningstilbuddet Ung ved Fjorden i Struer ville gerne til en koncert. Det krævede, at en af pædagogerne på stedet tog med som ledsager. Det ville bare være meget sjovere at se koncerten med en jævnaldrende, syntes den unge. Men han havde ingen at tage af sted med.

Den frustration såede et frø hos centerleder Bo Christensen, der er socialpædagog. Han fandt på projektet Best Buddy, der går ud på, at gymnasieelever fra Struer Statsgymnasium arbejder frivilligt med institutionens syv unge.

– Ligesom jeg ofte ringer til mine venner en lørdag eftermiddag og inviterer dem på kaffe, så har vores unge også et behov for at have et netværk at trække på. Men mange af de unge har ikke et særligt stort netværk. Det håber vi, at de får med det her projekt, siger han til Socialpædagogerne i kreds Midt- og Vestjylland.

De unge spiller PlayStation, drikker kaffe, hygger om lejrbål og spiser sammen. Og på personalemøder drøfter de ansatte, hvordan de kan understøtte gymnasieelevernes engagement og dermed holde projektet i live, fortæller Bo Christensen.

Netop den slags initiativer, hvor faglighed og frivillighed går hånd i hånd, skal styrkes fra 2018 til 2021, mener regeringen og satspuljepartierne. Der er derfor afsat 96,6 mio. kr. til en strategi for et stærkere civilsamfund. Indsatsen skal bekæmpe ensomhed og desuden give mennesker med handicap og andre udsatte børn og voksne mulighed for selv at deltage i frivillige fællesskaber.

Gør drømme til virkelighed

Glæden ved netop dét oplever man hver torsdag på Restaurant To’eren i Skive. Her er det nemlig borgere under Skive Kommunes socialafdeling og en frivillig fra byen, der serverer stegt flæsk, medister og frikadeller. Ideen til restauranten opstod, fordi en af kommunens visiterede borgere drømte om at arbejde som tjener.

– I dag har vi venteliste til vores tjenerteams. Det er blevet en stor succes, siger socialpædagog og trivselsagent i Skive Kommune, Olivia Stokholm til Socialpædagogerne i kreds Midt- og Vestjylland.

Satspuljepartiernes strategi for, hvordan man styrker civilsamfundet, bygger bl.a. på anbefalinger fra en task force, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) og innovationsminister Sophie Løhde (V) har stået bag, og som Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, sad med i. Task forcens anbefalinger satte en tyk streg under, at faglighed og frivillighed skal gå hånd i hånd.

Bliv medlem