Gå til indhold

Demens

Nu skal der danses på landsplan

Hver uge står socialpædagog Britta Seifert i spidsen for erindringsdansen på plejecentret Esehuset i Esbjerg. Nu skal konceptet spredes til hele landet - og der skal uddannes nye erindringsdansinstruktører

23. november 2017

Artikel
SP_Demens_EsbjergDN1B8490.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Lars Wittrock

Hjertet er jo ikke dement, har hun tidligere udtalt i fagbladet Socialpædagogen – den danseglade socialpædagog Britta Seifert, som hver uge står for erindringsdansen på plejecentret Esehuset.

Og nu er det ikke længere kun i Esbjerg, ældre med demens skal have glæde af erindringsdans, skriver Jyske Vestkysten. Som en del af regeringens demens-handlingsplan planlægger Sundhedsstyrelsen at lave træningspakker til borgere med demens og på den måde at sætte fokus på fysisk aktivitet. I den forbindelse skal erindringsdansen på Esehuset filmes, så det kan inspirere i resten af landet.

Når vi sætter musik på, når vi bevæger os og har fysisk kontakt på dansegulvet, oplever vi, at selv demente uden sprog pludselig synger med, smiler og oplever samhørighed og fællesskab. De husker med kroppen og hjertet

Britta Seifert, socialpædagog Esehuset

Erindringsdans er nemlig et oplagt arbejdsredskab at bruge overfor mennesker med demens, som Britta Seifert beskrev det i Socialpædagogen tidligere på året:

– De sidste steder i hjernen, der rammes af demens, er jo der, hvor følelser og bevægelse reguleres. Så når vi sætter musik på, når vi bevæger os og har fysisk kontakt på dansegulvet, oplever vi, at selv demente uden sprog pludselig synger med, smiler og oplever samhørighed og fællesskab. De husker med kroppen og hjertet.

18 nye instruktører på vej

Det er tredje sæson, man arbejder med erindringsdans på Esehuset, hvor Britta Seifert er aktivitetsansvarlig og uddannet erindringsdansinstruktør. Hun skal nu give de gode erfaringer videre til andre, og derfor skal 18 personer fra Esbjerg Kommune uddannes som erindringsdansinstruktører. Det skal være med til at understøtte, at dansen og hele konceptet bag spredes til andre ældre- og plejecentre i kommunen.

For ud over glæden ved musik og dans, så oplever mange af de ældre beboere også at få trænet deres fysik uden at opdage det, fordi øvelserne er en del af dansen.

– Det er naturligt at henlægge visse øvelser til dansen, og mange demente glemmer deres fysiske skavanker, når de danser. Men det skal være en glæde at danse, ikke en pligt. Det er meget vigtigt, at vi hele tiden husker mennesket bag, udtaler Britta Seifert til Jyske Vestkysten.

Se Socialpædagogernes video om erindringsdansen i Esehuset:

For at se denne video skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

Bliv medlem