Gå til indhold

Familiepleje

Børnesagspris til forsker Inge M. Bryderup

Mere end 30 års forskning ligger til grund for, at professor Inge M. Bryderup netop har modtaget Børnesagsprisen for sin banebrydende forskning på familieplejeområdet. Det er første gang, prisen går til en forsker

23. november 2017

Artikel
ingebryderupB.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

– Vi spiller hasard med de over 6.000 børn, vi anbringer i familiepleje.

Sådan lød advarslen fra professor Inge M. Bryderup for godt et år siden, hvor hun på Socialpædagogernes konference om udsatte børn og deres familier løftede lidt af sløret for et nyt omfattende forskningsprojekt om anbragte børn og unge.

I dag har Inge M. Bryderup modtaget Børnesagsprisen for netop denne forskning, der udkom i juni i år i form af bogen ’Familiepleje i Danmark’. Hendes forskning dokumenterer bl.a., at over halvdelen af de anbragte 4.770 børn og unge, der indgår i undersøgelsen, har omfattende vanskeligheder og komplekse behov. At hver tredje af familieplejerne ikke får supervision – og at hver femte familieplejer ikke har fået den lovpligtige efteruddannelse.

– Det er yderst problematisk, at plejefamilierne ikke får den nødvendige støtte, supervision og efteruddannelse til at håndtere de komplekse familieplejeopgaver. Derfor er det meget positivt, at satspuljepartierne nu har afsat midler til et kvalitetsløft på hele familieplejeområdet, så vi kan minimere antallet af sammenbrudte anbringelser, siger Inge M. Bryderup.

Mange børn, der anbringes i en plejefamilie, har store sociale og psykiske belastninger. Det klarer man ikke bare ved at flytte dem ind i en familie med helt normale omsorgsfunktioner. Der skal en helt anden viden til.

Inge M. Bryderup, forsker

Området kalder på opmærksomhed

I pressemeddelelsen fra Aalborg Universitet, hvor Inge M. Bryderup er ansat på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, skriver man bl.a., at netop Socialpædagogernes arbejde for at sikre supervision, uddannelse og faglig sparring på familieplejeområdet – og senest den aktuelle satspuljeaftale tager udgangspunkt i Bryderups forskning.

– Jeg er meget beæret over Børnesagens Fællesråds anerkendelse af min forskning på familieplejeområdet. Et område, som fortjener særlig stor opmærksomhed, fordi danske plejefamilier står med nogle meget komplekse opgaver. Mange børn, der anbringes i en plejefamilie, har store sociale og psykiske belastninger. Det klarer man ikke bare ved at flytte dem ind i en familie med helt normale omsorgsfunktioner. Der skal en helt anden viden til, siger professor Inge M. Bryderup.

Børnesagsprisen er på 20.000 kr. og uddeles af Børnesagens Fællesråd til organisationer, institutioner eller enkeltpersoner, der viser et særligt ansvar over for udsatte børn og unge i Danmark. Det er første gang, prisen gives til en forsker.

Bliv medlem