Gå til indhold

Internationalt arbejde

25 års solidaritet med børnene

Gennem et kvart århundrede har socialpædagoger bidraget til at hjælpe udsatte børn i nogle af verdens fattigste lande via NGO’en International Børnesolidaritet. Over 130 mio. kr. er rejst til projekter, som har hjulpet flere generationer af børn

10. november 2017

Artikel
IBS_nicaraguaB.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: International Børnesolidaritet

Tusindvis af kilometer fra Danmark i en lektieklub i Nicaragua får nogle af verdens mest udsatte børn en pause fra hverdagen og får lov til lege og dyrke sport, spille teater og musik. De får også hjælp til lektielæsning og skolegang og lærer om emner som vold, køn, familier, demokrati og seksualitet. Emner, som spiller en vigtig rolle i deres fremtidige liv. Lektieklubben er et af de projekter, som organisationen International Børnesolidaritet støtter i arbejdet for at hjælpe udsatte børn i nogle af verdens fattigste lande. 

International Børnesolidaritet kan i år fejre 25 års jubilæum. Bag International Børnesolidaritet står tre pædagogiske forbund: Socialpædagogerne, BUPL og FOA, som gennem årlige solidaritetsbevillinger gør det muligt at gennemføre arbejdet. Gennem årene har solidaritetsmidlerne gjort det muligt at hjælpe flere generationer af børn.

– For nyligt besøgte jeg et projekt i Nicaragua og mødte en ung pige. Hun kunne huske, at jeg havde været på besøg, da hun som lille pige var med i en teatergruppe. Hun fortalte, at hun havde været meget genert, men at deltagelsen i gruppen havde betydet, at hun havde fundet ud af, at hun var et menneske med værdi og rettigheder. Da hun blev ældre, havde hun engageret sig som frivillig i projektet for at hjælpe til at opbygge selvværd og glæde hos andre børn. På den måde er unge efterhånden også blevet en målgruppe, og organisering og uddannelse af unge frivillige hører med i projekterne, siger Grete Lyngsø, sekretariatsleder i International Børnesolidaritet.

Her får børn mulighed for at fortælle om deres forhold og høre om andre børns liv, og således får de en forståelse for, at mange af de problemer, børn står i, er fælles – det er ikke deres egen skyld, men skyldes ofte fattigdom og social marginalisering

Grete Lyngsø, sekretariatsleder, International Børnesolidaritet

Solidariteten lever stadig

Et af International Børnesolidaritets mål er at sikre barndomsretten for udsatte børn – retten til skolegang, fritid og deltagelse. Det er det, der bl.a. foregår via lektieklubberne. International Børnesolidaritet arbejder sammen med lokale partnere for at gøre børn stærke, så de kan stille krav om rettigheder og selv være med til at forandre deres livsbetingelser. 

– Fællesskab og solidaritet er centrale værdier i arbejdet. Derfor foregår arbejdet i grupper. Her får børn mulighed for at fortælle om deres forhold og høre om andre børns liv, og således får de en forståelse for, at mange af de problemer, børn står i, er fælles – det er ikke deres egen skyld, men skyldes ofte fattigdom og social marginalisering. I gruppen opstår også ideer om, hvordan børn kan formulere deres problemer og behov gennem børneradio eller gadeteater, hvor børnene viser, hvad der skal til for at fremme et godt børneliv, fortæller Grete Lyngsø.

Vi ved jo, at en stærk indsats for udsatte børn – uanset hvor i verden – er en rigtig investering, som kommer godt igen både menneskeligt og økonomisk

Michael Madsen, forbundskasserer, Socialpædagogerne

Indsatsen skaber resultater

I årenes løb har International Børnesolidaritet formidlet mere end 130 mio. kr. til projekter til gavn for udsatte børn. Størstedelen af pengene kommer fra Udenrigsministeriet bevilget til International Børnesolidaritets bistandsprojekter. Et eksempel på International Børnesolidaritets arbejde er et aktuelt projekt rettet mod unge drenge i et ungdomsfængsel i Bolivia. Her lærer 100 drenge gennem ugentlige workshops om ikke-voldelig konfliktløsning, maskulinitet og seksualitet. Drengene er mellem 12 og 17 år gamle og afsoner i to til fem år. Formålet med projektet er at give drengene vejledning og mulighed for at udvikle sig socialt, så de er bedre rustet til livet efter fængslet.  

Socialpædagogernes forbundskasserer, Michael Madsen, sidder i International Børnesolidaritets styrelse. Han glæder sig over, at forbundets internationale solidaritetsarbejde skaber resultater for udsatte børn:

– Vi er med til at gøre en vigtig forskel på et område, som har relevans for socialpædagoger som faggruppe. Vi ved jo, at en stærk indsats for udsatte børn – uanset hvor i verden – er en rigtig investering, som kommer godt igen både menneskeligt og økonomisk.


Du kan blive medlem af International Børnesolidaritet. Det koster 100 kr. om året. Læs mere om International Børnesolidaritet på www.ibssol.dk 

Bliv medlem