Gå til indhold

Familiepleje

Kommunerne får ny guide om vederlag

Hvad skal der til for at skabe et godt samarbejde mellem kommuner og familieplejere, når det gælder spørgsmål om vederlag? Dét spørgsmål kan kommunerne finde svar på i helt ny guide om god praksis for aflønning af familieplejere.

1. januar 2017

Artikel

Forfatter: Maria Rørbæk

’Skab et solidt vidensgrundlag inden anbringelsen’ og ’vær tydelig om grundlaget for fastsættelse af vederlaget.’ Sådan lyder to råd i den nye guide ’Vederlag på plejefamilieområdet. Guide til god praksis,’ der
netop er udgivet af Socialstyrelsen.

I en kommentar til guiden understreger børne- og socialminister Mai Mercado (K), at guiden skal være med til at skabe gode forhold for plejebørnene:

”Plejefamilier skal være et trygt, omsorgsfuldt og familielignende alternativ til børn og unge, der ikke kan bo hos deres egne forældre. Derfor er det rigtig vigtigt, at kommunerne sørger for, at der er ordentlige og trygge ansættelsesforhold for plejefamilierne, så der hele tiden er ro og stabilitet omkring det anbragte barn,” siger hun.

Et skridt i den rigtige retning
Socialpædagogernes næstformand, Verne Pedersen, sætter pris på, at der nu fra centralt hold er gjort et forsøg på at skabe ensartethed, overblik og transparens over vederlagsfastsættelse på familieplejeområdet.

”Men når jeg læser rapporten bliver jeg endnu engang bestyrket i, at der er plads til forbedring i denne praksis. Rapporten indeholder gode råd som ’skab klarhed om de indgåede aftaler med plejeforældrene og dokumenter dem skriftligt’ og ’undlad at have plejebarnet med ved vederlagsdrøftelser’. Det er jo ganske enkelt umuligt at være uenig i disse gode råd, men blot det faktum, at de er medtaget vidner for mig endnu engang om, at vi har en kæmpe udfordring ude i kommunerne.”

Verne Pedersen understreger, at Socialpædagogerne nu vil granske guiden nøje.
”Vi vil benytte den som endnu en anledning til at sætte området under lup og vedholdende arbejde for, at vores familieplejere møder både professionalisme samt ordentlige vilkår, når de går til forhandling i kommunen,” siger hun.

Guiden er et af flere elementer i et større plejefamilieinitiativ fra satspuljeaftalen for 2015-2018, hvor der blev afsat knap 81 millioner kroner over fire år til at sikre mere stabile anbringelsesforløb og bedre rammer for plejefamiliers arbejde.

Læs Guide for god praksis til vederlag her.

Bliv medlem