Gå til indhold

Familiepleje

Kunsten at kontrollere sig selv

Vores selvkontrol er ikke noget medfødt. Den er miljømæssigt bestemt og noget tillært, man skal træne – ikke mindst hvis man fra lille ikke har haft voksne med god selvkontrol omkring sig

1. september 2016

Artikel

Forfatter: Malene Dreyer

Den allervigtigste egenskab for at få et godt liv er evnen til at udvise selvkontrol. Sådan lyder det fra psykolog Rune Kappel, når han sætter et komplekst emne på spidsen. Rune Kappel holder oplæg om begrebet selvkontrol på familieplejernes landskonference og gør os lidt klogere på, hvad begrebet selvkontrol betyder for børn og unge, og hvordan selvkontrol kan trænes.

Foran dig står en kage. Et dejligt fristende stykke af din yndlingskage, lige til at spise. Nu er der bare det, at du og dit overjeg har aftalt, at du ikke skal spise kage, for der er jo lige de par kilo for meget, som du gerne vil af med. Kampen går i gang: Du har lyst til den kage, kroppen vil have den, du kan allerede smage den på tungen, alt imens der sidder en lille emsig stemme i baghovedet med en løftet finger og siger nej.

Den kamp, der udspiller sig nu, kender alle mennesker, men vi har ikke noget ord for den følelse og tilstand, som et menneske, der kæmper med sin selvkontrol er i. Tankevækkende, da denne følelse, ifølge Rune Kappel, fortæller meget om en persons adfærd.

Når depotet løber tør
Selvkontrol er evnen til at kontrollere sine følelser og lyst. Selvkontrollen skal i spil mange gange i løbet af dagen. Hver gang vi skal gøre noget vi ikke har lyst til, fx stå tidligt op om morgenen, og hver gang vi skal lade være med at gøre noget, som vi har lyst til, fx spise kage, er selvkontrollen på arbejde.

Det er også selvkontrollen der er i brug, når vi eksempelvis skal koncentrere os om arbejde eller undervisning, og når vi ryger ud i konflikter med andre mennesker. Vi har kun et og samme depot af selvkontrol, hvor vi trækker det hele fra.

- Så man kan godt forestille sig hvor hurtigt det bliver tømt – især for de børn, der allerede inden middag har været ude i en række situationer, hvor de skulle trække på depotet. Når klokken er 13 er det simpelthen brugt op, siger Rune Kappel.

- Man har undersøgt, hvad der sker, når selvkontrol-kræfterne slipper op, og en meget interessant konklusion er, at man ikke selv er i stand til at mærke, når ens depot er ved at være tomt. En gennemgående tendens er, at vores følelser bliver mere intense: vi bliver nemmere irriterede, sultne, trætte, kede af det og endda opstemte.

Depotet fyldes op igen af hvile og næring til hjernen, så god kost, ordentlig søvn og ægte hvileperioder er nødvendige for os.

Træn den sunde frustration
I modsætning til intelligens, som er biologisk arvelig, er selvkontrol miljøbestemt og noget, vi tillærer. Selvkontrol udvikles hos børn fra 2-års alderen. Det er en egenskab, der udvikles dels ved spejling ved at barnet kopierer det, de ser de voksne gøre, og dels ved træning. Og her har vi balladen, for hvis børn ikke lærer selvkontrol fra de voksne omkring sig, så står de med et rigtig dårligt udgangspunkt for at tackle alle de situationer, hvor selvkontrollen skal i spil.

- Selvkontrol udvikles ved at træne den. Og det vil i høj grad sige, at forældre og voksne skal kunne mestre at lade børn aktivere deres selvkontrol, ved at arbejde med den sunde frustration. For eksempel ved at lade barnet frustreres over opgaver og først hjælpe, når alt håb er ude. At stille sunde men bestemte krav, der skal leves op til. At begynde at arbejde med at barnet skal kunne tilpasse sig omverden og ikke kun omvendt, siger Rune Kappel.

Træning af selvkontrol med børn
Fra sin erfaring som AKT-psykolog har Rune Kappel arbejdet med forskellige former for lege og øvelser, der træner børn i selvkontrol, fx øvelsen ’Gæt en ting’.

Børnene præsenteres for en papkasse med et hul i. De får at vide, at der er noget ulækkert i kassen. Opgaven for børnene er at stikke hånden ind i kassen og prøve at lade være med at trække hånden til sig, når de mærker det ukendte, men i stedet blive ved med at prøve at gætte hvad det er. Øvelsen træner barnets impulskontrol.

Se flere eksempler på øvelser i Rune Kappels oplæg fra konferencen he

Bliv medlem