Gå til indhold

Kommentar

Uværdig talkrig på handicapområdet

Ingen skal sendes til tælling i en kamp om udgifterne på voksen­handicapområdet, før vi er enige om, hvad vi egentlig slås om

17. juni 2016

Artikel

Forfattere: Af Benny Andersen og forbundsformand

KL har varmet godt og grundigt op til boksekampen med regeringen om de kommende års økonomi ude i kommunerne. Bunden er ved at blive slået ud af kommunernes økonomi, fordi udgifterne til handicapområdet stiger så voldsomt, lyder det fra deres ringhjørne. Kommunerne hævder, at udgifterne steget med 1,3 mia. kr. på bare to år fra 2013 til 2015 – og at stigningen særligt gælder udgifterne til botilbud og socialpædagogisk støtte.

Uden for ringen står en lang række handicaporganisationer og forsøger at råbe op. For de mener modsat, at udgifterne er faldet med 1,7 mia. kr. fra 2009 til 2014. Og med sig i baghånden har de bl.a. Socialministeriets tal, der viser, at udgifterne til handicapområdet har været faldende over de seneste mange år. De har også KL’s egen analyse af kommunernes regnskaber for 2015, der viser, at udgifterne til voksenhandicapområdet falder.

Tallene ryger ind over ringsiderne fra handicaporganisationerne, som forsøger at råbe både KL og regeringen i det andet ringhjørne op. Og midt i dette uskønne slagsmål står dem, det handler om: Mennesker med handicap. Mennesker, som ikke kan selv og er afhængige af andres støtte og hjælp. De knockoutes i denne kamp om tal og kan kun stå tilbage med følelsen af at være for dyre og for besværlige.

Og desværre er vi kun i opvarmningsfasen. For kampen handler jo om, at Socialministeriet er i gang med en revision af Serviceloven, som skal gøre reglerne på området mere enkle og gennemskuelige. KL ønsker lovændringer, der tilgodeser deres ønske om at kunne styre økonomien på handicapområdet mere frit, mens handicaporganisationerne frygter, at det vil betyde frit slag for kommunerne til besparelser og en svagere retsstilling for de handicappede.

Så selvom Socialpædagogerne ikke står midt i ringen, men ved ringside, så får jeg alligevel lyst til at afbryde kampen. For ingen skal sendes til tælling i en kamp om udgifterne på voksenhandicapområdet, før vi er enige om, hvad vi egentlig slås om. Og den viden er helt afgørende at have, før vi begynder at ændre på lovgivningen. Slå derfor koldt vand i blodet, alle i og omkring bokseringen.

 

Bliv medlem