Gå til indhold

Handicappolitik

Hvor skal vi hen nu?

Socialpædagogerne inviterer sammen med LEV og FOA til tre debatmøder om kursen for handicappolitikken

21. april 2016

Artikel

Forfatter: Af Jens Nielsen

Nogle gange kan historien være en øjenåbner, og for mange fik de tre dokumentarfilm i serien ‘De åndssvages historie’, der er blevet vist i flere omgange på DR siden nytår, tankerne i gang omkring den aktuelle udvikling på det handicappolitiske område.

Det er i hvert fald udgangspunktet for tre debatmøder, som Socialpædagogerne sammen med LEV og FOA inviterer til i løbet af maj måned. Her er der fokus på dansk handicappolitik, menneskeværd og lige rettigheder.

For nok er der sket en utrolig udvikling siden Åndssvageforsorgens dage – men er de seneste nedskæringer og signalændringer et tegn på, at politikken på området er ved at slå bak?

‘Handicappolitikken er under pres – særligt indsatsen i forhold til mennesker med meget betydelige og komplekse handicap. Regeringen prioriterer tilsyneladende ikke handicapområdet som en del af kernevelfærden, og området har været udsat for omfattende besparelser i landets kommuner’, lyder det dystert konstaterende i invitationen til møderne. 

‘De åndssvages historie’ skildrer bl.a. gennem øjenvidneberetninger livet som anbragt i den gamle Åndssvageforsorg – med fortællinger om eksklusion fra samfundet, tvangssteriliseringer, fikseringer og tvangsarbejde.

Men filmene er også historien om den nye socialpædagogiske faglighed, der gjorde op med Åndssvageforsorgen og udviklede indsatsen ud fra nye værdier om inklusion, værdighed og lige menneskerettigheder. Værdier, som ifølge parterne bag debatturnéen stadig skal være blandt grundpillerne i fremtidens handicappolitik.

‘Man må stille sig selv det spørgsmål, om det virkelig kan være rigtigt, at tre store organisationer skal gå sammen for at skabe debat om medmenneskers værd, værdighed og ligeret i 2016? Svaret er, ja desværre! De seneste 10 år har tendensen været, at grundlæggende handicappolitiske værdier og menneskesyn bliver udfordret’, hedder det i oplægget.

De tre arrangementer foregår i samarbejde med de lokale pædagogiske uddannelser på University College fra kl. 13-18, og det er 10. maj i Odense, 17. maj i Aarhus og 19. maj i København.


Arrangementet er gratis for Socialpædagogernes medlemmer. Tilmeld dig på LEV’s hjemmeside via www.kortlink.dk/kyxe

 

Bliv medlem