Gå til indhold

Folketingsvalg

AE: Nulvækst koster

Nulvækst vil vende den tunge ende nedad, og især børnefamilier, ufaglærte og fattige vil blive ramt, viser analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd

22. maj 2015

Artikel

Forfatter: Af Jens Nielsen

Nulvækst er et mantra for blå blok, men det kommer til at koste dyrt, og det er især de i forvejen dårligst stillede, der kommer til at holde for. Det viser en analyse fra AE, Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd.

32.000 færre offentligt ansatte og 6.000 færre privatansatte. Sådan lyder bundlinjen i 2020, hvis nulvæksten rulles ud.

– Det er rigtig mange personer, det handler om. Vi taler om, at nulvækst vil koste 8.000 færre job inden for sundhedsvæsenet, godt 10.000 ansatte inden for børnepasning og ældrepleje, 6.000 personer på undervisningsområdet og 2.000 inden for forsvar, politi m.m. Nulvækst er således slet ikke en harmløs øvelse. Det koster rigtig mange job, konstaterer AE’s direktør Lars Andersen i en kommentar til analysen.

Da lidt mere end to tredjedele af de offentligt ansatte er kvinder, vil det især være kvinderne, der bliver ramt.

Og med den seneste udmelding fra Venstres tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen om, at forsvar og politi skal friholdes, vil andre områder som fx det socialpædagogiske skulle holde yderligere for.

Nulvækst vil også vende den tunge ende nedad, påpeger AE: Det vil især være børnefamilierne, de ufaglærte, de ældre og den i forvejen fattige del af danskerne, der vil mærke den negative effekt af nulvæksten, viser analysen.

De 10 pct. fattigste danskere vil få reduceret deres forbrug af offentlig service mere end syv gange så meget som de 10 pct. rigeste. Og samtidig vil familier med børn og pensionister opleve et langt større dyk i de økonomiske muligheder end familier uden børn, hedder det.

Den fjerdedel af befolkningen, der har de laveste indkomster, kommer ifølge analysen til at betale over 30 pct. af omkostningerne ved nulvækst.

Mens Socialpædagogerne i sin analyse (omtalt i Socialpædagogen nr. 10/2015) har brudt tallene ned, så man kan se, hvad det koster af socialpædagogiske arbejdspladser, har AE kigget på, hvad det betyder af stillinger i landets kommuner. I Aalborg vil det betyde 550 færre kommunalt ansatte, i Aarhus 900 og 1.600 i København. Tæller man de regionalt og statsligt ansatte med, bliver tallet endnu højere i specielt de store og større byer.

Samtidig advarer AE også om, at nulvækst kan bremse den økonomiske genopretning efter finanskrisen, da netop offentlig forskning og udvikling og investeringer i uddannelse er afgørende for fremtidig vækst.

– Kort og godt kan vi konkludere, at nulvækst koster dyrt, uanset om man måler på arbejdspladser, løn eller fordeling. Det er et legitimt politisk ønske at ville indføre nulvækst. Konsekvenserne skal bare lægges åbent frem, påpeger AE-direktør Lars Andersen. 


 

Bliv medlem