Gå til indhold

Kulturnat

Anbringelseshistorie i forbundshuset

Hør om anbringelseshistorien i forbundshuset på kulturnatten

2. oktober 2015

Artikel

Forfatter: Af Jens Nielsen

I foråret blev det store forskningsprojekt ‘Anbragt i historien’ offentliggjort. Det handler om forsorgens historie fra 1930 til 1980 – og det blev fyldigt omtalt i Socialpædagogen nr. 8/2015. Nu kan du også høre om projektet fra to af forskerne bag, når Socialpædagogernes forbundshus slår dørene op i forbindelse med den københavnske kulturnat.

Her er der aftenen igennem fokus på anbringelser i historien. Jacob Knage Rasmussen og Stine Grønbæk Jensen fra Svendborg Museum fortæller om den lovgivning og de holdninger, der i perioden 1930-1980 var over for socialforsorgens forskellige grupper, og om erindringer og fortællinger fra tidligere ansatte og anbragte, der har oplevet forholdene på egen krop.

Der er også mulighed for at se TV Glads dokumentar ‘Anstaltens mørke sider’, der handler om livet på åndssvageanstalterne for 60 år siden. Dengang blev samfundets skæve eksistenser anbragt på storinstitutioner og gemt væk fra resten af samfundet. Overvågning, spændetrøjer, sterilisation og isolation var en del af hverdagen.

I dokumentaren fortæller tre mænd, der selv er opvokset på Danmarks største åndssvageanstalt, Den Kellerske Anstalt, om deres hårde opvækst.

Endelig kan man også blive klogere på historien bag en af de andre store, gamle institutioner, Sct. Hans Hospital, og dets udvikling fra Københavns Pesthus til psykiatrisk center.

De tre forevisninger/oplæg kan ses og høres to gange i løbet af aftenen.

På Kulturnatten sidste år fandt flere hundrede mennesker vej til forbundshuset, og ligesom sidste år kan man også i år få lidt at drikke og spise – og se forbundshusets fine gamle gård i det centrale København. 


Forbundshuset har åbent på kulturnatten fra kl. 17 til 23. Første arrangement starter kl. 18, det sidste kl. 21. Adressen er Brolæggerstræde 9, 1211 København K

 

Bliv medlem