Gå til indhold

Boligbytte

Ferie mellem beton og bløde bakker

Boligbytteferie hedder et nyt koncept, hvor handicappede borgere fra Skansebakken i Brejning i fem dage har byttet bolig med beboere fra Lynghuset i København – og fået oplevelser for livet

16. oktober 2015

Artikel

Forfatter: Af Tina Løvbom Petersen

Beboere, der normalt lever i etagebyggeri i hovedstaden, var på både kano-, svævebane- og kælketur – mens de beboere, der til hverdag bor tæt på naturen, fik sig en på opleveren i Københavns Nordvestkvarter omgivet af trafik, beton og storbyens puls. Det er den korte version af fem intensive feriedage, hvor i alt syv beboere fra botilbuddet Skansebakken i Brejning og botilbuddet Lynghuset i København byttede bolig.

– Alle mennesker har brug for ferie – og der er jo ikke noget nyt i, at man bytter bolig med nogen, der bor i den anden ende af landet. Men det er første gang, at vi afprøver ’house-swopping’ for mennesker med multihandicap, som normalt er begrænset af, at de kun kan holde ferie ganske få steder, fordi de er afhængige af en del hjælpemidler samt støtte døgnet rundt, fortæller afdelingsleder på Skansebakken, Birgitte Kilstrup Bonne.

For de fire beboere og fire medarbejdere fra Skansebakken, der en mandag i september ankom til Lynghuset i København, bød storbyferien bl.a. på cykelture rundt i byen på særlige handicapcykler, strøgtur og teaterforestilling – og helt nye hverdagsrammer i tæt etagebyggeri.

– Vores beboere lever jo i hverdagen i lave bygninger nærmest midt i naturen, så bare det at komme ind midt en København og opleve storbyen med alle dens lyde, mennesker og høje bygninger har været en stor oplevelse for alle, fortæller Birgitte Kilstrup Bonne.

Svævebane i træerne

I den anden ende af landet fik de tre beboere fra Lynghuset et afbræk fra hverdagen, hvor stenbroen var skiftet ud med den østjyske natur.

– Vi har lagt vægt på at vise vores feriegæster nogle af de ting, vores område byder på – så vi har haft koblet vores friluftsinstruktører på. De tre københavnske beboere har været ved lystbådehavnen, de har været ude at sejle i kano – og de har været med til at bygge en svævebane oppe i træerne. Det fantasiske er, at alle har været utrolig trygge i hele forløbet, også selvom det var nye omgivelser – og der spiller det naturligvis ind, at de har haft deres faste hjælpere med på ferie, fortæller Birgitte Kilstrup Bonne.

Begge centre har i forbindelse med boligbytteferien haft besøg af den københavnske teatergruppe AFUK – ’Akademiet for utæmmet kreativitet’, som har givet feriegæsterne en fælles kulturel oplevelse i form af en alternativ cirkusforestilling udviklet specielt til disse beboere.

– Vi har kunnet mærke på vores beboere, at de har haft nogle helt fantastiske feriedage, hvor de nærmest blev bombarderet med sanseindtryk. Så de vendte hjem til hverdagen rige på oplevelser – og ret trætte, siger afdelingslederen.

Unikke oplevelser

Aftalen mellem de to centre kom i stand sidste år efter et par gensidige besøg – og ideen opstod, da centerleder i Lynghuset Frank Hedegaard opdagede en ny pulje i Socialstyrelsen til udvikling af nye ferietiltag.

– Vores to bosteder har nogle omgivelser og rammer, som er helt unikke på hver sin måde – og som åbner op for, at vores beboere kan få en ferie med oplevelser, som de normalt ikke vil have mulighed for. Derfor er hele ideen med at bytte bolig så oplagt for vores målgruppe, fortæller han.

En af de helt store fordele ved den form for ferie er, at alt på feriestedet som udgangspunkt allerede er indrettet til målgruppen – både når det gælder de fysiske rammer, faciliteterne og de nødvendige hjælpemidler som fx terapibolde, en vekseltrykmadras eller en badebåre. Samtidig valgte de to institutioner at undvære at tage nattevagten med på tur, forklarer Frank Hedegaard.

– Vi har inden ferieugen sikret, at der foreligger grundige beskrivelser af alle beboerne, så med en telefonliste ved hånden har vi kørt med lokale nattevagter, som så har kunnet kontakte hinanden direkte, hvis der var behov. Men vi har ikke haft nogle problemer, siger han.

Hostel og campingvogne

Også for medarbejderne har boligbyttet været en stor oplevelse, tilføjer Birgitte Kilstrup Bonne.

– I København boede vores medarbejdere på hostel, og på Skansebakken indkvarterede vi vores pædagoggæster i campingvogne. Hele vejen rundt har begge grupper haft stor glæde af at udveksle erfaringer, viden og få nye perspektiver på egen praksis, så alle er vendt hjem med ny inspiration og masser af gode indtryk, siger hun.

Projektet skal nu evalueres, og planen er, at det skal køre i tre år – næste år formentlig med deltagelse af yderligere to beboere fra hvert bosted – ligesom det også har været på tale, at man vil lade hele afdelinger bytte plads i ferien.

– Vi får besøg af Socialstyrelsen i november, fordi de gerne vil høre om vores erfaringer med henblik på at lade projektet indgå i et nyt inspirationskatalog til kommunerne. Så vi håber selvfølgelig, at vores ferietiltag kan sprede sig, så endnu flere beboere landet over vil få mulighed for at holde ferie på en helt unik måde, siger Frank Hedegaard. 

 

Bliv medlem