Hovedbestyrelsens skriftlige beretning
Den skriftlige beretning fra Socialpædagogernes hovedbestyrelse for kongresperioden 2022- 2024 omhandler forbundets væsentligste indsatsområder. Beretningen er til behandling på kongressens første dag, den 12. november 2024.
Det er svært at opsummere denne kongresperiode med få ord!
Det er nemlig en kongresperiode kendetegnet ved en hel række af beslutninger og resultater både hos os selv og rundt om os. Resultater som kan mærkes.
Socialområdet som helhed er fortsat presset, og fagligheden er for mange steder svingende. Men det er ikke hele fortællingen. Vores konsekvente arbejde med at sætte faglighed på dagsordenen, rykker nemlig med meget konkrete resultater, som beskrevet her i beretningen. Og vi har fået en ny handicapaftale, som har potentialet til at åbne et helt nyt kapitel på det specialiserede socialområde med mere sammenhæng og faglighed.
Socialpædagogerne skaber mærkbare resultater, og socialpædagoger anerkendes for vores faglighed, som er afgørende for menneskers livsmuligheder, udvikling og livskvalitet. Men samtidig er der en rekrutteringskrise, både hvad angår optag på pædagoguddannelsen og med at tiltrække arbejdskraft til faget.
Én af løsningerne på det er anerkendelse i form af løn. Derfor er en af vores største resultater også det historiske lønløft, vi har sikret ved OK24.
Vi skal måles på, om vi er der i medlemmers arbejdsliv, og om vi styrker den socialpædagogiske faglighed. Vores vigtigste DNA er at være en rigtig fagforening – forstået som en fagforening, der søger løsninger og skaber resultater for medlemmerne.
Samtidig er vi som organisation i en alvorlig situation med dalende medlemstal og en presset økonomi. Det er udfordringer, der har krævet og fortsat kræver politisk handling og lederskab.
Derfor har hovedbestyrelsen siden 2022 besluttet at gennemføre en række organisatoriske ændringer, der skal håndtere den pressede økonomiske situation, og som samtidig udvikler organisationen – altid med medlemmet i centrum.
Det har været to år med mange og store resultater - og en hel masse at arbejde videre med!
Beretningen blev enstemmigt vedtaget.
To år med store resultater
Faglige konferencer
Hele seks forskellige faglige konferencer med en samlet deltagelse på over 1.700 socialpædagoger har der været afholdt i kongresperioden.
Konferencerne har behandlet temaer som sorg og traumer hos mennesker med udviklingshandicap, socialpædagogiske metoder i psykiatrien, tilknytningsteori, rusmiddelproblematikker og meningsfulde fællesskaber for udsatte børn og unge.
Derudover har vi afholdt populære landskonferencer for plejefamiliemedlemmer.
Rift om e-læringsforløb og webinarer
Som en del af kongresbeslutningen ’Socialpædagogernes faglighed forandrer liv’ er der blevet afholdt to faglige læringsforløb for medlemmerne om mentalisering og low arousal/LA2. Og opbakningen har været stor.
I alt har 3.545 medlemmer tilmeldt sig de to e-læringskurser – og 3.685 har tilmeldt sig de tre webinarer om hhv. LA2 og LA2u, traumer og mentalisering
– og autisme og mentalisering.
97 pct. af deltagerne er tilfredse eller meget tilfredse med e-læringskurserne.
300.000 kr. til lokale initiativer
I kongresperioden har der været afsat en initiativpulje på 300.000 kr. til lokale initiativer til styrkelse af den socialpædagogiske faglighed. Interessen for puljen har været stor, og i alt er der givet støtte til 37 initiativer.
218.500.676 kr.
Så meget har de medlemmer, der har fået hjælp af Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam i 2022, i alt fået i erstatning. Det svarer til 1.428.109 kr. i gennemsnit pr. anerkendt arbejdsskade – den højeste gennemsnitlige de sidste fem år.
66 pct. af de anerkendte arbejdsskadesager er forårsaget af vold eller trusler om vold. I disse sager har Socialpædagogerne også bistået medlemmerne med at føre sager i Erstatningsnævnet eller mod skadevolders og arbejdsgivers forsikringsselskab.
Fra deltid til fuldtid
Med OK24 har Socialpædagogerne opnået at give flere socialpædagoger mulighed for at gå fra deltid til fuldtid, hvis de ønsker det. Her blev det nemlig aftalt, at kommunerne ’som udgangspunkt’ skal slå alle ledige stillinger op som fuldtidsstillinger – og at alle deltidsansatte i kommunerne, som ønsker fuldtid, skal tilbydes det i 2024, 2027 og 2030.
Nemmere at få erstatning
Med et tydeligt fingeraftryk fra Socialpædagogerne blev der i december 2023 vedtaget en ny arbejdsskadelov – og med den følger bl.a. en ny voldsskadeforsikring, der træder i kraft 1. januar 2025.
Socialpædagogerne forventer, at voldsskadeforsikringen vil give nemmere adgang til erstatning for medlemmer, som har været udsat for vold, trusler eller voldsomme hændelser på arbejdet.
Historiske lønstigninger
Først fik vi Lønstrukturkomitéens ord for, at socialpædagogers løn ikke matcher vores uddannelsesniveau. Derefter landede vi med regeringen og arbejdsgiverne en trepartsaftale, der betød et ekstra lønløft til langt de fleste offentligt ansatte socialpædagoger.
Sammen med OK24-forhandlingerne gav det ekstraordinære lønstigninger på op mod 15 pct. over en toårig overenskomstperiode med bl.a. markante forbedringer i tillæg for at arbejde aften, nat og weekend.
Særligt fokus på socialpædagogiske ledere
Lederne er en vigtig medlemsgruppe – og er derfor i kongresperioden bl.a. blevet tilbudt en lederkonference, et landsdækkende digitalt netværk, løbende tilbud om coaching for ledere samt lederlinjen til ledere, som har brug for støtte og rådgivning i deres lederrolle.
Og så er der som noget nyt blevet oprettet advisory boards, hvor ledere inddrages i forbundets arbejde med højaktuelle politiske temaer.
Et vigtigt aftryk
I den arbejdsmiljøaftale, der blev indgået i marts 2023 mellem et bredt udsnit af Folketingets partier, satte Socialpædagogerne et godt og vigtigt aftryk: Som det eneste konkrete arbejdsområde er forebyggelse af vold på botilbud særskilt nævnt i aftalen.
Markerer vigtigt paradigmeskifte
Den 1. januar 2024 trådte barnets lov i kraft, og den markerer et vigtigt paradigmeskifte på anbringelsesområdet, som Socialpædagogerne har en væsentlig aktie i. Loven slår nemlig fast, at udsatte børn og unge skal have den rette indsats til rette tid, og gør dermed op med, at anbringelse altid er sidste udvej. Næste vigtige skridt er nu at sikre, at børn og unge så også bliver mødt af den rette socialpædagogiske faglighed.
Borgerne skal mødes med faglighed
Socialpædagogerne har sat stærke fingeraftryk på revisionen af magtanvendelsesreglerne på voksenområdet. Dels lægger reglerne nu tydeligt vægt på, at borgerne skal mødes med socialpædagogisk faglighed og ikke magt – og dels er de nye regler mindre bureaukratiske ved, at der nu er fjernet en række krav til unødige løbende registreringer.
På børne- og ungeområdet derimod har Socialpædagogerne været kritiske over for de nye regler, bl.a. fordi de giver personale på børne- og ungehjem nye beføjelser til at anvende fysisk magt for at fratage anbragte børn og unge alkohol og euforiserende stoffer samt inddrage fx deres mobiltelefon.
På vej mod uddannelseskrav
Med den politiske rammeaftale for handicapområdet, der landede i maj 2024, har vi for første gang nogensinde en politisk aftale, hvor det tydeligt fremgår, at det er den socialpædagogiske faglighed, som er kernefagligheden på sociale tilbud.
Dermed er vi kommet et skridt nærmere det uddannelseskrav, som også er en del af kongresbeslutningen ’Socialpædagogernes faglighed forandrer liv’ – et krav, som vi naturligvis mener bør gælde hele det specialiserede socialområde.
Nye tillidsvalgte
I 2023 blev der valgt 313 nye tillidsrepræsentanter, så der ved udgangen af året var 1.245 tillidsrepræsentanter i Socialpædagogerne – og 55 fællestillidsrepræsentanter.
Samme år blev der valgt 211 nye arbejdsmiljørepræsentanter. Antallet af AMR’ere er i kongresperioden steget med 104 siden 2021, så der nu er 1.247 arbejdsmiljørepræsentanter i Socialpædagogerne.
Stigende interesse for job- og karriererådgivning
Medlemmerne efterspørger i stigende grad sparring i forhold til deres karriere og henvender sig primært til Socialpædagogernes job- og karriererådgivning, når de overvejer jobskifte og uddannelse og har brug for hjælp til jobsøgning. Siden 2021 har der i alt været 937 opkald og bookede samtaler.
18.200.000 kr. er udbetalt
18.200.000 kr. er der blevet udbetalt i perioden november 2022 til maj 2024 til medlemmer, der er dækket af Socialpædagogernes kollektive lønforsikring – en ordning, der sikrer medlemmer 80 pct. af deres løn i de første seks måneder som ledig.