Jobsamtalen
Der findes ingen køreplan for, hvordan du skal gå til jobsamtale. Men møder du forberedt op, og har du på forhånd gjort dig nogle tanker om, hvordan du vil svare på bestemte spørgsmål, er der større sandsynlighed for, at du efterlader et godt indtryk hos ansættelsesudvalget. Her er det vigtigste, du skal huske.
Når du bliver kaldt til samtale
- Spørg ind til rammerne for samtalen. Mange bliver indkaldt til samtale over mail. Derfor er det en fordel at ringe til arbejdsgiveren og spørge nærmere ind til, hvordan samtalen vil foregå. Så ved du på forhånd, om du skal sidde over for to, tre, fire eller flere personer. Mange arbejdspladser bruger desuden cases eller personlighedstest til samtalerne, og den slags er rart at vide på forhånd.
Forbered dig inden jobsamtalen
- Lav en præsentation af dig selv, og øv den. Hvad vil du nå at fortælle? Der er begrænset tid til samtalen, derfor skal du gøre dig klart, hvad der er vigtigst at få sagt om dig selv. Skriv det ned, så du husker det – så er du klar på tilføjelser, hvis der er noget, arbejdsgiveren glemmer at spørge dig om. Men undgå for alt i verden en oplæsning.
- Tænk over din påklædning. Hvilke signaler vil du gerne sende?
- Bliv kendt med ruten til arbejdspladsen. Så undgår du forsinkelser.
- Forbered dig på spørgsmål. Både dem, du selv skal huske at stille, og dem, du kunne blive spurgt om.
Spørgsmål, som arbejdsgiver muligvis vil stille
- Hvad forestiller du dig om jobbet? Hvorfor har du søgt det?
- Hvorfor blev du pædagog?
- Kan du beskrive dine stærke og svage siger?
- Husk at være særligt forberedt, hvis der er emner, du helst vil undgå. Hvis du fx har været sygemeldt i en længere periode, så vær forberedt på, hvordan du kan fortælle om det, uden at blive meget berørt – og hvordan du får fortalt tydeligt, at du er klar til at komme i job igen.
Forslag til spørgsmål, som du kan stille
Spørgsmål fra dig – i den rette mængde – signalerer interesse og forberedelse. Derudover er det vigtigt, at du også selv får afklaret om denne arbejdsplads faktisk også er det rette sted for dig.
- Hvad har I sat pris på i min ansøgning?
- Hvad er mine umiddelbare opgaver? Tænk gerne i spørgsmål, som du ikke umiddelbart har kunnet læse dig til i ansøgningen.
- Hvad er forventningerne til mig – er der særlige udfordringer her på stedet, som I håber, jeg kan løse?
Under samtalen: Husk de små signaler
- Vær opmærksom på dit kropssprog. Giv hånd til alle, og hold øjenkontakt, når du taler. Vær ærlig, og fortæl det, hvis du er meget nervøs.
- Lyt grundigt til alle spørgsmål, og svar så vidt muligt i sætninger frem for kortfattede ja/nej-svar.
- Det er ok at bede om betænkningstid på et spørgsmål – og også at bede om, at arbejdsgiver uddyber et spørgsmål, som du ikke helt forstår. Begge dele fungerer meget bedre end at forsøge at væve et svar frem på et spørgsmål, som du ikke har overvejet, eller som du ikke forstår.
- Husk at være dig selv – hvis kemien virkelig ikke passer, er det alligevel ikke sikkert, at det er jobbet for dig.