Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Der skal også være plads til de ’forbudte’ følelser

Når Tina Hutnik giver supervision til plejefamilier, har hun altid fokus på at skærpe deres evne til mentalisering, så de bliver klogere på egne og andres følelser og nervesystem. Det kræver et trygt rum

Maria Rørbæk / Foto: Privat

10. aug 2021
beskåret-Tina-Hutnik.jpg
Fagligt fokus
Tina Hutnik (til venstre) giver supervision i sin egen klinik i Sorø. ’Det giver noget andet, at plejefamilierne kommer i et neutralt rum frem for at få supervision derhjemme. Så kan jeg i højere grad sætte rammen, og jeg har fx plancher på væggene om børns følelsesmæssige udvikling, som vi kan tale ud fra.’

Nogle gange har jeg lyst til at smide mit plejebarn ud ad vinduet! Og forleden kom jeg altså til at råbe ad ham.

Sådan kan det lyde i supervisionsrummet hos psykoterapeut MPF (medlem af psykoterapeutforeningen) Tina Hutnik.

– Jeg gør meget ud af at skabe et trygt rum, hvor plejefamilierne kan sige alt - og også lufte de forbudte følelser som afmægtighed og vrede overfor plejebarnet. Bare det at man kan fortælle det uden at føle sig fordømt letter noget af frustrationen. Og så kan man få mere overskud til at rumme plejebarnet, siger hun.

I de ti år hvor Tina Hutnik har superviseret plejefamilier, har hun arbejdet med vidt forskellige emner – lige fra frustrationer i puttesituationen til grænsesætning overfor teenagere, men i bund og grund handler hendes supervision næsten altid om mentalisering. Altså evnen til at forstå egne og andres følelser og nervesystem.

– Det er altafgørende, at plejefamilier kan mentalisere. For at kunne forstå og hjælpe dit plejebarn, skal du også kunne forstå dig selv, siger Tina Hutnik.