Kort fortalt
Kender du vagusnerven? Brug den til at få ro på dit nervesystem
Den spiller en helt central rolle, når det handler om at skabe ro og balance i vores nervesystem og reducere stress: vagusnerven. Lær den at kende og hør, hvorfor den også er et godt arbejdsredskab til socialpædagoger
13. maj 2025


Forfatter: Frederikke Halling Hastrup
Foto: Privat
Forestil dig en klassisk skoleplanche af kroppen. Den, hvor huden er skrællet af og musklerne fjernet, så vi kan se helt ind på knogler og nervebaner.
Det er her, du finder den – helt oppe ved kraniekanten og lige dér, hvor hjernestammen begynder: Vores 10. kranienerve – nervus vagus – vagusnerven.
Og hvorfor er det så vigtigt for socialpædagoger at kende til den?
Fordi vagusnerven spiller en helt afgørende rolle i kroppens regulering af stress, ro og heling. For når dit nervesystem er roligt og afstemt, smitter det, og det giver dig de bedste forudsætninger for at møde og rumme andre.
Lyt og forstå dit sociale nervesystem
I denne episode af Socialpædagogernes podcast skal du derfor med helt ind i det autonome nervesystem, hvor vagusnerven bor.
Du skal høre, hvordan nervesystemet fungerer, om den polyvagale teori – altså hvad sociale relationer betyder for vores nervesystem og helbred generelt – og selvfølgelig, hvad vagusnerven er for en størrelse og hvordan du kan bruge den aktivt til at reducere stress; også i samspil med borgerne.
Rigtig god lyttelyst!
- Har du en Iphone? Lyt og følg podcasten i Apple Podcasts
- Har du en Android? Lyt og følg podcasten i fx Podbean eller på YouTube
- Lyt og følg podcasten i Spotify eller på Podimo
Medvirkende: Ingelis Arnsbjerg, ergoterapeut og indehaver af Sans&Samling.
Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst & lyd
Redaktør: Frederikke Halling Hastrup