Belønning
Sådan lykkes det Lene at få borger med udviklingshandicap i misbrugsbehandling
En af de borgere med udviklingshandicap, som Lene Brinch Johansen er hjemmevejleder for, får en diamant på et plastikkort, hver gang han kommer i misbrugsbehandling. Og nogle dage er det lige det, der skal til, for at han kommer afsted
23. april 2025

Forfatter: Lærke Øland Frederiksen
På plastikkortet er der fire bokse, og nedenunder står der ’godt arbejde’. Hver gang borgeren har været i misbrugsbehandling, får han en diamant i en af boksene. Og når han har fået fire diamanter, skal han på restaurant Guldægget og spise smørrebrød med sin familie og nogle venner.
Esbjerg Kommune er med i Socialstyrelsens projekt MUR, der skal udvikle misbrugsbehandling til borgere med udviklingshandicaps. Som en del af det udviklingsprojekt arbejder de med belønning for at komme i misbrugsbehandling.
LÆS OGSÅ: Få de 3 bedste råd fra socialpædagoger der bruger belønning
Inspireret af gavekort
I Esbjerg Kommune har de ladet sig inspirere af metoden MOVE, hvor unge indenfor normalområdet får et gavekort for at møde op til misbrugsbehandlingen, men har tilpasset metoden til målgruppen.
– Jeg har i samarbejde med borgeren fundet ud af, hvad belønningen skulle være. Og det gør ham noget godt at komme på restaurant Guldægge og spise smørrebrød, så det er noget, han ser frem til, siger Lene Brinch Johansen, der arbejder som hjemmevejleder i Esbjerg Kommune.
LÆS OGSÅ: Bruger du belønning i arbejdet? Så husk de 6 KRAP’ske principper
Havde mistet motivationen
Før projektet havde Lene Brinch Johansen længe forsøgt at motivere borgeren til at begynde i misbrugsbehandling, men uden held. Med i bagagen har han en dårlig oplevelse med at blive tabt imellem misbrugsbehandlingen og psykiatrien i forbindelse med en indlæggelse.
– Derfor havde han mistet troen på det og motivationen for at starte i misbrugsbehandling igen. Men han vil rigtig gerne behandlingen, for han har gået med skyld og skam over sit misbrug i rigtig mange år, og det er en lettelse for ham at tale om det, siger Lene Brinch Johansen.
LÆS OGSÅ: Pointsystem holder unge fra kriminalitet og misbrug
Svært at komme afsted
Så motivationen for at komme i misbrugsbehandlingen er der, men i nogle perioder er det svært for borgeren at komme afsted. Og der har belønningen været en vigtig motivationsfaktor.
– Diamanten får ham ud ad døren, når det er svært at skulle til misbrugsbehandling, siger Lene Brinch Johansen.
LÆS OGSÅ: Få Heidis opskrift på det gode motivationsarbejde
Tryghed for borgeren
Som en del af projektet har Lene Brinch Johansen mulighed for at gå med borgeren til misbrugsbehandlingen, og hun har et tæt samarbejde med misbrugsbehandleren.
– Det giver tryghed for borgeren, og det giver mig en bedre forståelse for borgerens misbrugsproblemer, så jeg bedre kan støtte op om ham i hverdagen, siger Lene Brinch Johansen.
Lenes bedste råd
Når man introducerer en belønning for en bestemt adfærd, så er det vigtigt for Lene Brinch Johansen at understrege, at det ikke må blive til en straf, hvis borgeren så ikke udviser den adfærd.
– Det må endelig ikke blive sådan, at man dunker dem oven i hovedet med, at de ikke får deres diamant, hvis de ikke dukker op. Så snakker vi om, at det er helt ok ikke at få en diamant i dag, så får du den bare næste gang, siger hun.