Gå til indhold

Belønning

Få Heidis opskrift på det gode motivationsarbejde

Heidi Reinhold er socialpædagog på Lunden Aflastningstilbud. Her er hun og kollegerne løbende i dialog om, hvordan de kan forstærke den indre motivation hos børn med udviklingshandicap ved hjælp af de ting, de hver især godt kan lide. Fx chokoladekage

23. april 2025

Artikel
Heidi Reinhold og hendes kollegaer har fundet et fælles fagligt ståsted i forhold til, hvordan de bruger belønning.

Forfatter: Lærke Øland Frederiksen

I starten var flere af Heidi Reinholds kollegaer lidt skeptiske over for at bruge belønning i arbejdet med de børn med udviklingshandicap, der kommer i aflastning på Lunden – et aflastningstilbud til børn og unge med varigt nedsat funktionsniveau.

– Det blev kaldt bolsjepædagogik, men er der egentlig noget galt i det? Jeg synes sagtens, vi kan bruge det fagligt, siger Heidi Reinhold, som er socialpædagog på Lunden.

Efterhånden har kollegagruppen fået et fælles fagligt ståsted i forhold til brugen af belønning. Og de tilpasser hele tiden, så det skaber mening for det enkelte barn.

LÆS OGSÅ: Bruger du belønning i arbejdet? Så husk de 6 KRAP’ske principper

Chokoladekage efter bad

Et af de børn, der kommer i aflastning på Lunden, er meget glad for at bage chokoladekage.

– Det er vi begyndt at bruge meget bevidst. Vi giver ham lov til at gå over at handle, og så ligger ingredienserne i køleskabet. Hvis han så skal i bad, kan jeg sige til ham, at når vi er færdige med badet, kan vi bage chokoladekage bagefter, siger Heidi Reinhold.

Det virker for det meste – og faktisk har det vist sig, at det ikke er selve kagen, men derimod det sociale samvær og selve bageprocessen, der har en værdi for drengen.

LÆS OGSÅ: Få de 3 bedste råd fra socialpædagoger der bruger belønning

Giver god kontakt

Andre gange virker den tilgang ikke. Hvis drengen fx er optaget af at spille computer, vil han ikke i bad – kage eller ej.

– Så bliver vi nogle gange nødt til at bage kagen først. Men så kan det være, at kagen har fået ham ud af computerspillet, og jeg kan motivere ham til at tage et bad bagefter. Fordi vi har fået en god kontakt, og bageprojektet har vækket ham fra et lavt arousalniveau, siger Heidi Reinhold.

LÆS OGSÅ: Sådan lykkes det Lene at få borger med udviklingshandicap i misbrugsbehandling

Der skal være en mening med det

På Lunden arbejder de efter metoden KRAP, hvor A’et står for anerkendelse. Og i Heidi Reinholds perspektiv kan der været meget anerkendelse i en chokoladekage. Det starter med at lære personen at kende og finde ind til det, der skaber trivsel og derfor kan bruges som motivation for den enkelte.

– Det er ikke bare belønning for belønningens skyld. Der skal jo være en mening med det. Når han oplever, at jeg kender ham så godt, at jeg ved, at det gør ham glad at bage chokoladekage, så oplever han, at jeg ser ham. Og når vi bager sammen, føler han sig værdifuld, fordi han kan mærke, at jeg synes, at det er dejligt, at han kommer her, siger hun.

LÆS OGSÅ: Pointsystem holder unge fra kriminalitet og misbrug

Heidis bedste råd

Hvis du overvejer, om I på din arbejdsplads kan bruge belønning i jeres pædagogiske praksis, så får du her Heidi Reinholds bedste råd: Lad være med at være forskrækket over belønning, men prøv i stedet at være undersøgende.

– Det handler om at have antennerne ude. Jeg er hele tiden på udkig efter, hvad der motiverer den enkelte, og så prøver vi at gå med det. Jeg tænker altid: ’Hvad er det værste, der kan ske’. Det har været en rigtig god sætning for os, siger hun.

Bliv medlem