Gå til indhold

Karriereveje

Efteruddannelse: Reform åbner nye karriereveje for dig og andre socialpædagoger

Aftalen om en ny uddannelse til socialpædagog kan også komme dig og alle andre socialpædagoger til gode. For med den følger nye, gratis efteruddannelsesforløb. Se listen med svar på, hvad det betyder for dig

9. april 2025

Artikel
Reformen af professionsuddannelserne betyder kort og godt nye mulighed for efteruddannelse for dig og andre socialpædagoger. Få et hurtigt overblik over, hvordan det kommer dig til gode.

Forfatter: Lea Holtze

Regeringen og et bredt politisk flertal har vedtaget en reform af professionsuddannelserne. Og en ny uddannelse til socialpædagog er nu en realitet.

Det er bl.a. aftalt, at der etableres nye, fleksible efteruddannelsesforløb og nye, praksisrettede professionsmasteruddannelser målrettet socialpædagoger og andre professionsbachelorer. 

Få et hurtigt overblik over den del af den ellers omfattende reform – og hvordan de nye efter- og videreuddannelsesmuligheder kommer dig til gode:

Det betyder det

Alt tyder på, at de nye efter- og videreuddannelser bliver gratis for alle socialpædagoger.

Du vil kunne tage forløbene både på fuld tid med SU og som deltidsuddannelse med sideløbende beskæftigelse.

Der er ikke noget loft over, hvor mange ECTS-point du kan tage i løbet af dit arbejdsliv. Du kan så at sige ikke bruge muligheden op.

LÆS OGSÅ: 5 ting, du skal vide om den nye uddannelse til socialpædagog

Hvad er ellers sket?

Som noget nyt vil du også kunne tage en spritny professionsmasteruddannelse.

Det er aftalt, at der oprettes 4-6 gratis, praksisrettede professionsmasteruddannelser, som bliver målrettet professionsbachelorer. Professionsmasteruddannelserne er en del af efter-videreuddannelsessporet, men på et højere niveau, fordi  uddannelserne varer over et år og er på uddannelsesniveau 7.

En af professionsmasteruddannelserne bliver en psykologfaglig overbygningsuddannelse for lærere og pædagoger. Socialpædagogerne arbejder for, at der bliver lavet en mere, der er målrettet det socialpædagogiske område.

Uddannelserne adskiller sig fra de nuværende kandidatuddannelser på universiteterne ved at fokusere på at løse praksisrettede og borgernære, komplekse opgaver inden for velfærdsprofessionerne.

I første omgang oprettes uddannelserne som ordinære uddannelser på 75 ECTS med SU. På sigt er det meningen, at du også skal kunne tage en professionsmaster på deltid med sideløbende beskæftigelse – uden SU og uden deltagerbetaling.

Derfor er det vigtigt

De nye efter- og videreuddannelser og professionsmasteruddannelser giver dig mulighed for at vende tilbage til uddannelsen, så du kan udvikle og dygtiggøre dig inden for dit felt – helt tæt på praksis og gennem hele livet.

Idéen er nemlig, at de nye efteruddannelser bliver praksisnære og borgerrettede. På den måde giver de dig mulighed for at videreuddanne dig ind i faget – frem for ud af faget.

LÆS OGSÅ: Politikerne har givet håndslag – hvad sker der så nu?

Hvorfor sker det?

Hidtil har det været sådan, at hvis man som socialpædagog tog en overbygning på en kandidatuddannelse, uddannede man sig til fx at blive underviser – altså ud af området – i stedet for at blive dygtigere inden for faget.

Socialpædagogerne har gentagne gange over for politikere, professionshøjskoler og andre interessenter understreget vigtigheden af, at man kan uddanne sig ind i faget, så uddannelsen også på den måde bliver et mere attraktivt uddannelses- og karrierevalg – både for nuværende socialpædagoger og fremtidens unge.

Næste skridt

Socialpædagogerne kommer til at byde ind med relevante efter- videreuddannelser.

Der er allerede taget tilløb til den psykologfaglige professionsmasteruddannelse, som skal udbydes i 2026. Og arbejdet er i gang: Socialpædagogerne, repræsenteret af næstformand Lene Kümpel, er med i en arbejdsgruppe i uddannelses- og forskningsministeriet, som skal udvikle den.

De øvrige efter- videreuddannelser skal være klar i 2030.

Bliv medlem