Arbejdstid
Skal du på arbejde i påsken? Her er, hvad du skal vide
Hvis du skal arbejde skærtorsdag, langfredag eller 2. påskedag, er der nogle helt særlige og temmelig komplicerede regler, du skal være opmærksom på. Men bare rolig, vi fører dig igennem dem her.
28. marts 2025

Forfatter: Lærke Øland Frederiksen
Er du en af dem, der skal på arbejde, mens resten af familien sidder til påskefrokost? Så bliver du heldigvis kompenseret for det og kan nyde en fridag på et andet tidspunkt.
Det sikrer de arbejdstidsaftaler, som Socialpædagogerne har forhandlet med kommunerne og regionerne. Her er der særlige regler for de såkaldte ’søgnehelligdage’.
Hvis du ikke lige har styr på, hvad søgnehelligdage helt præcist betyder, så dækker det over helligdage, som ikke falder på en søndag. Her i foråret vil det sige:
- Skærtorsdag
- Langfredag
- 2. påskedag
- Kristi himmelfartsdag
- 2. pinsedag
Hvis du skal på arbejde en af de dage, er der tre ting, du skal vide:
Du skal have fri på andre tidspunkter
Når der bliver lagt mødeplan/tjenesteplan for påsken, skal vagtplanlæggeren sørge for, at du, der skal på arbejde skærtorsdag, langfredag eller 2. påskedag, får en anden fridag. En såkaldt søgnehelligdagsfrihed, som i bund og grund bare er en fridag, men som også kaldes en SH-dag.
Hvis du arbejder både skærtorsdag, langfredag og 2. påskedag, skal du have tre SH-dage. Og hvis du ikke har mulighed for at holde søgnehelligdagsfri fx skærtorsdag, fordi du i forvejen har fri den dag, skal du også have en SH-dag på et andet tidspunkt. Det kan skyldes, at du altid har fri om torsdagen, eller at vagtplanlæggeren har lagt en såkaldt 'beskyttet fridag' den torsdag.
SH-dagene skal hver især vare mindst 35 timer. Det betyder desværre ikke, at du får 35 timers afspadsering, som man måske kunne tro. Det betyder, at der skal gå mindst 35 timer, fra du går hjem fra arbejde, til du møder på arbejde igen.
Du skal kunne se dine SH-dage i mødeplan/tjenesteplan. Selvom påsken ligger i april, behøver SH-dagene ikke at gøre. De kan ligge både før og efter påsken. Men de skal ligge seneste tre måneder efter den søgnehelligdag, hvor du har været på arbejde. Du skal derfor kunne se SH-dagene for påsken i mødeplan/tjenesteplan for april, maj, juni eller juli.
Ekstra løn eller afspadsering
Ud over, at du skal have en anden fridag, bliver du også kompenseret for, at du skal arbejde i påsken. Hvis du skal på arbejde skærtorsdag, langfredag eller 2. påskedag, får du enten ekstra løn eller ekstra afspadsering. Det er ledelsen, der beslutter, om du får det ene eller det andet.
Hvis du får afspadsering, ser regnestykket sådan her ud: For hver time, du arbejder, optjener du en halv times afspadsering. Arbejder du fx 8 timer, får du 4 timers afspadsering.
Hvis du får ekstra løn, får du 50 procent ekstra i timen. Hvis din normale løn er 180 kr./time, får du et tillæg på søgnehelligdage på 90 kr./time.
Og arbejder du mellem kl. 17 og 06 får du som sædvanligt aften-/nattillæg oveni.
Hvis du får inddraget din SH-dag
Hvis du har en planlagt SH-dag, men alligevel bliver kaldt på arbejde den dag, får du ikke ret til en ny SH-dag. Men du får 50 procent ekstra afspadsering for de timer, du skal arbejde. Hvis du arbejder 8 timer, får du altså 12 timers afspadsering, som du kan holdet en anden dag.
Og hvis du arbejder i en kommune, får du også et tillæg for at få inddraget din SH-dag, hvis det sker mindre end 14 dage før, du skulle holde din SH-dag.