Gå til indhold

Rusmidler

Hvilket rusmiddel er borgeren påvirket af? Sådan kender du forskel

Der florerer nye typer rusmidler på de danske markeder. Se, hvilke typer rusmidler, der er mest udbredt, hvordan du genkender tegnene på påvirkning, og hvad du skal være opmærksom på

12. marts 2025

Artikel
Mange socialpædagoger møder rusmidler i deres arbejde. Og for at kunne hjælpe bedst muligt er det en fordel, hvis du ved, hvilken type rusmiddel, borgeren har taget.

Forfatter: Emil Anthonsen-Rahbek

Foto: Colourbox

Antallet af borgere, der søger behandling for et problematisk forbrug af rusmidler er steget markant – både blandt unge og voksne. Og nye typer af rusmidler rammer markedet.

Det understreger behovet for, at fagprofessionelle kan genkende tegn på rusmiddelbrug, mener Søren Holm, der har en ph.d. i folkesundhedsvidenskab og mange års praksiserfaring med forebyggelse og behandling. Han har skrevet bogen Illegale Rusmidler, som er et hjælpemiddel til både forældre og fagprofessionelle.

Men hvordan opdager du så, om en borger er påvirket, og hvordan ser rusen ud ved forskellige stoffer? Her får du guiden til de mest almindelige rusmidler og deres effekter.

LÆS MERE: Socialpædagoger bliver pionerer på rusmiddelområdet: Nu skal mennesker med dobbeltdiagnoser ud af systemets klemme

Nr. 1

Cannabis

Cannabis er det mest udbredte rusmiddel i Danmark. Rusen kan opleves både sløvende, stimulerende, bevidsthedsudvidende og bevidsthedsindskrænkende – men oftest virker den sløvende.

Den akutte rus opstår umiddelbart efter indtagelse og varer typisk tre til fire timer. Den kan medføre koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer og nedsat indlæringsevne. Tegn på akut påvirkning er røde øjne, snøvlende tale, en karakteristisk lugt af cannabis samt fnisende og pjattet adfærd. Ved et længerevarende og problematisk forbrug kan borgeren udvise mangel på initiativ, følelsesmæssig tilbagetrækning, ekstrem glemsomhed og en logik, der kan være svær at følge. Cannabis findes primært i form af hash, skunk og pot.

Nr. 2

Stimulerende stoffer

Stimulerende stoffer som kokain og amfetamin giver en følelse af øget energi og selvtillid. En person, der er akut påvirket, kan have store pupiller, pille ved næsen eller sniffe hyppigt. De vil ofte ikke føle sult, træthed eller smerte.

Efter rusen kan borgeren opleve abstinenser som hovedpine, kvalme, søvnbesvær, kulderystelser og svedeture. Problematisk forbrug kan vise sig ved en markant modløshed først på ugen, samt ekstrem træthed og udmattelse efter byture.

LYT MERE: Dobbeltdiagnoser - Indsatsen på Tuesten Huse

Nr. 3

Opioider

Opioider, såsom morfin, tramadol og oxycodon, har en stærkt sløvende effekt. De seneste år har der været en foruroligende stigning i brugen af opioider blandt unge i alderen 16 til 20. Specielt tramadol (kaldet Dolol eller dol) og oxycodon (kaldet Oxy) har været medvirkende til denne stigning.

Opioider er særligt farlige, fordi de er utroligt afhængighedsskabende. En person under akut påvirkning kan have små pupiller, sløve bevægelser og snøvlende tale.

Ved langvarigt forbrug kan abstinenserne være voldsomme med symptomer som kvalme, opkast, svedeture, krampeanfald, kulderystelser, forstoppelse, svimmelhed, muskelsmerter og rystende hænder.

Nr. 4

Psykedeliske stoffer

Stoffer som LSD og psykedeliske svampe kan ændre borgerens opfattelse af virkeligheden drastisk. Akut påvirkning kan vise sig ved udvidede pupiller, et drømmeagtigt blik og usædvanligt sprogbrug – nogle gange med religiøse udtryk.

Et problematisk forbrug kan føre til uforudsigelige reaktioner, en logik der kan være svær at gennemskue, og en følelse af guddommelig indsigt, som kan gøre kommunikationen med personen udfordrende.

LYT MERE: Kort fortalt: Rusmidler

Nr. 5

Benzodiazepiner

Benzodiazepiner som Stesolid, Valium og Xanax (alprazolam) har en stærkt beroligende effekt. Specielt Xanax er et meget udbredt rusmiddel. En akut påvirket person vil ofte fremstå døsig, sløv og have snøvlende tale. De kan opleve forvirring og problemer med at tænke klart.

Ved længerevarende misbrug kan abstinenserne være voldsomme og inkludere kvalme, opkast, hovedpine, muskelsmerter, hjertebanken, søvnproblemer og krampeanfald. Langvarigt forbrug kan gøre borgeren ekstremt uengageret og følelsesmæssigt fraværende.

Bliv medlem