Gå til indhold

Plejefamilie

Prøv tre enkle trin og bliv (endnu) bedre til at se dit plejebarns styrker

På Landskonferencen for plejefamilier i maj kan du få inspiration til at arbejde med et dobbelt blik på dit plejebarn, så du på samme tid er opmærksom på både sårbarheder og styrker. Her får du en smagsprøve, der kan bruges med det samme

31. januar 2025

Artikel
Hvis du allerede nu vil arbejde med ’Det dobbelte blik’, får du her en lille øvelse, der kan bruges med det samme.

Forfatter: Maria Rørbæk

En løgner er også fantasifuld – og en slagsbror har også fighterånd.

Bag den adfærd og væremåde, der typisk opleves problematisk, gemmer der sig ofte noget, som også kan bruges konstruktivt.

Det er filosofien bag menneskesynet ’Det dobbelte blik,’ der kort fortalt handler om, at du ikke kun skal se et barns udfordringer – du skal samtidig også have blik for barnets særlige potentiale og oversete ressourcer.

– Alle mennesker har brug for at blive set og anerkendt for det, de er og kan, og dette gælder i høj grad også for plejebørn. Men hvis man hele tiden arbejder på det, der skal forbedres, føler barnet sig ikke værdsat for det, det er og kan, siger adjunkt og socialforsker Manon Alice Lavaud, der i maj gæster Socialpædagogernes Landskonference for plejefamilier.

– Når man arbejder med ’Det dobbelte blik’, stirrer man sig ikke blind på sårbarhederne, men fokuserer også på de styrker, der ofte er den anden side af samme mønt, fortsætter hun.

LÆS OGSÅ om årets program: Her er opskriften på et unikt fagligt åndehul

Kom godt i gang med en øvelse

Manon Alice Lavaud er medforfatter til bogen ’Det dobbelte blik’, der på baggrund af et femårigt forsknings- og udviklingsprojekt klæder bl.a. plejeforældre på til i højere grad at fokusere på barnets styrker sideløbende med, at de stadig tager hånd om sårbarhederne.

På landskonferencen deler Manon ud af sin indsigt og den forskning, der ligger bag – og kommer samtidig med konkrete redskaber, du kan bruge i dit daglige arbejde som plejeforælder.

LÆS OGSÅ: Sådan fik Hanne betalt sin billet

Hvis du allerede nu vil arbejde med ’Det dobbelte blik’, får du her en lille øvelse, der kan bruges med det samme:

TAG MED TIL LANDSKONFERENCEN FOR PLEJEFAMILIER

Kom med, når Landskonferencen for plejefamilier 2025 bliver afholdt den 12. og 13. maj på Hotel Severin i Middelfart. Temaet er ’Diagnosernes paradoks’, og programmet er spækket med relevante faglige oplæg, spørgetid hos juristerne og kollegialt samvær med plejeforældre fra hele landet.

Læs mere og tilmeld dig
Trin nr. 1

Lav en liste med bekymringspunkter

Lav en liste med adfærd og væremåder, der bekymrer dig ved dit plejebarn. Det kunne fx være:

  • Hun lyver
  • Hun slås i skolen
  • Hun har alt for tidligt drukket alkohol
Trin nr. 2

Vend bekymringen om

Tag hvert enkelt punkt på listen: Hvordan viser den adfærd/væremåde, der bekymrer dig, også nogle styrker ved barnet? Her skal du prøve at lægge vanetænkningen væk og fx ikke stirre dig blind på alle de negative konsekvenser ved at slås.

Vær i stedet kreativ og led efter et konstruktivt element. Det kan fx være:

  • Hun lyver = Hun er fantasifuld
  • Hun slås i skolen = Hun har fighterånd
  • Hun har alt for tidligt drukket alkohol = Hun er nysgerrig og har mod på at prøve noget nyt
Trin nr. 3

Led efter potentialet

Til sidst tager du en eller flere af de positive beskrivelser og overvejer: Hvordan kan den adfærd/væremåde bruges til noget konstruktivt? Nu eller i fremtiden. Som fx:

  • Hun er fantasifuld – kan vi sammen finde på en godnathistorie til de yngste i familien?
  • Hun har fighterånd – kan hun bruge det til at nå nogle mål, hun har for sit liv?

Formålet med øvelsen er at åbne op for din tankegang, så du måske får et nyt blik på dit plejebarn. På konferencen vil Manon Alice Lavaud gå meget mere i dybden og forklare teorien bag. Du vil også få inspiration til refleksion over, hvordan du kan lave små og store ændringer i din hverdag, der i højere grad bringer barnets ressourcer og potentialer i spil.

Bliv medlem og få tryghed, netværk og juridisk hjælp

Plejefamilier hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

6 kontante fordele ved at være medlem

  1. Billige forsikringer gennem Alka.
  2. Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  3. Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
  4. Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  5. Lønforsikring, som dækker 80% af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
  6. Gratis krisehjælp hos Healthcare.
Se alle medlemsfordele
Bliv medlem