Gå til indhold

Her er 5 ting, du skal vide om de nye magtanvendelsesregler

I sommer trådte de nye regler om magtanvendelse i kraft – og den 1. januar 2025 kom flere ændringer til. Hvad er lavet om, og hvad betyder det for dig som socialpædagog på voksenområdet? Vi har spurgt Social- og boligstyrelsen, som giver svar på fem vigtige spørgsmål

10. januar 2025

Artikel
Revisionen af magtanvendelsesreglerne skabte stor debat før sommeren. Den 1. juli 2024 trådte de nye regler i kraft – og ved årsskiftet fulgte flere nye ændringer efter. Se, hvad det betyder for dig som socialpædagog på voksenområdet.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Sofia Busk

Hvor går grænsen mellem omsorgssvigt og overgreb? Og er en sele et magtanvendelsesredskab eller et personligt hjælpemiddel?

Revisionen af magtanvendelsesreglerne skabte stor debat før sommeren. Den 1. juli 2024 trådte de nye regler i kraft – og 1. januar 2025 fulgte endnu en portion nye regler efter. Størstedelen af regelændringerne gælder på voksenområdet – og dermed også for tusindvis af socialpædagoger.

Men hvordan endte reglerne med at lyde? Og hvad betyder det for dig? Får svar på fem vigtige spørgsmål her.

LÆS OGSÅ: Arbejder du på børne- og ungeområdet? Det betyder de nye magtanvendelsesregler for dig

Spørgsmål 1:

Hvordan er reglerne for dokumentation af magtanvendelse ændret?

Reglerne er ændret på en række områder, som betyder, at du ikke skal dokumentere så meget som hidtil, hvis der er givet en forhåndsgodkendelse.

Fx skulle man med de gamle regler registrere hver gang, der blev brugt en stofsele. Med de nye regler skal du sammen med din leder lave et skøn i indberetningen for, hvor mange gange stofselen er brugt i en given periode.

Forhåndsgodkendte indgreb vil du som udgangspunkt skulle registrere og indberette samtidig med, at forhåndsgodkendelsen udløber. Det erstatter kravet om en månedlig indberetning. Det samme gælder i forhold til forhåndsgodkendelser, der er givet, så der kan bruges særlige døråbnere, tryghedsskabende velfærdsteknologi, kamerakig, låsning og sikring af diverse døre såvel som åbning af en aflåst eller på anden måde sikret yderdør til en bolig i et botilbud.

Du skal stadig registrere og indberette akutte indgreb og optagelse i botilbud uden samtykke hver gang, ligesom hidtil. Andre eksempler på akutte indgreb er fx fastholdelse, afværgehjælp m.v. og kortvarig fastholdelse i personlige hygiejnesituationer (når der ikke er en forhåndsgodkendelse).

De nye regler betyder samtidig, at du som medarbejder eller leder har et særligt ansvar i den tidsperiode, hvor den kommunale afgørelse (forhåndsgodkendelsen) gælder. Det vil sige, at du som medarbejder eller leder er særligt forpligtet til løbende at vurdere.

  • om indgrebet fortsat er nødvendigt
  • om indgrebet fremadrettet vil kunne undgås ved brug af socialpædagogiske metoder
  • om betingelserne for at bruge indgrebet ikke længere er opfyldt. Hvis borgeren fx kraftigt modsætter sig indgrebet eller udviser en adfærd, hvor der kan være tvivl, om betingelserne for en forhåndsgodkendelse stadig er opfyldt (det kan være, hvis borgeren har et atypisk reaktionsmønster på indgrebet), skal indgrebet indberettes straks.

Hvis der er udskiftning i personalegruppen, har lederen en særlig forpligtelse til at sikre, at information og viden fra fratrådte medarbejdere om indgreb i forhold til borgeren, er tilgængelig, videreformidlet og opdateret.

Pjece om reglerne

Der kan opstå tvivl om rammerne, når retten til selvbestemmelse kommer i konflikt med hensynet til omsorg. Social- og Boligstyrelsen har lavet en pjece, som du kan bruge til at få overblik over reglerne for magtanvendelse og andre indgreb over for voksne.

Find den her
Spørgsmål 2:

Hvad er konkret ændret i magtanvendelsesreglerne?

Den 1. juli 2024 skete ændringer i loven i forhold til fx:

  • fysisk guidning og konfliktafværgelse, muligheden for at løsne en persons greb samt fastholdelse 
  • anvendelse af særlige døråbnere mellem afdelinger samt låsning og sikring af døre til fælles opholdsrum, servicearealer og fælles køkkener og desuden låsning og sikring af døre fra et bo- eller dagtilbuds udearealer
  • anvendelse af stofseler hvis en person er i risiko for at lide personskade (tidligere var kriteriet væsentlig personskade), ved pludselige og ukontrollerbare bevægelser og ved uhensigtsmæssig siddestilling.
  • anvendelse af epilepsialarmer ikke længere en magtanvendelse
  • mulighed for optagelse i et bestemt botilbud uden samtykke ved væsentlig fare eller særligt truende eller chikanerende adfærd
  • lempelse af krav til registreringer og indberetning af alle forhåndsgodkendt indgreb ved brug af fx stofseler eller kortvarig fastholdelse i hygiejnesituationer
  • lempelse af krav om orientering af pårørende, hvis personen selv frabeder sig det 

Den 1. januar 2025 kom flere ændringer til, fx:

  • mulighed for at løsne en persons greb i en anden person, i et dørhåndtag el.lign. til en anden persons bolig, hvis den person, der foretager grebet, udviser grænseoverskridende eller konfliktskabende adfærd
  • betingelserne for fastholdelse m.v. er ændret. Hvor borgeren tidligere skulle være direkte til fare for sig selv eller andre, før et indgreb var muligt, er det nu muligt at fastholde en borger, hvor borgeren har en meget grænseoverskridende eller konfliktskabende adfærd.
  • mulighed for i en afgrænset periode at anvende situationsbestemt kamerakig over for en person, når der er risiko for personskade
  • mulighed for i en afgrænset periode at låse eller på anden måde sikre et eller flere skabe, skuffer m.v. i en beboers bolig, når beboeren gentagne gange har anvendt genstande til at påføre sig selv eller andre væsentlig personskade eller til at forårsage væsentlig tingsskade
  • mulighed for i en periode (max 12 måneder) at en aflåst eller på anden måde sikret yderdør til en bolig i et botilbud må åbnes, når det er absolut nødvendigt for at undgå en væsentlig og nærliggende risiko for, at beboeren forårsager væsentlig og alvorlig personskade på sig selv eller andre, eller en væsentlig sundhedsmæssig risiko for beboeren eller andre.

Se en detaljeret oversigt her

Spørgsmål 3:

Hvad er ikke ændret?

Magtanvendelsesreglerne bygger på nogle centrale principper, som skal tages i betragtning, hver gang man overvejer at anvende magt:

  • Magtanvendelse skal begrænses til det absolut nødvendige
  • Indgreb må aldrig erstatte omsorg, pleje og socialpædagogisk bistand
  • Anvendelse af magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten må alene ske for at sikre personens omsorg, værdighed og tryghed eller tilgodese hensynet til fællesskabet på bo- eller dagtilbuddet eller hensynet til andre
  • Kommunen skal forud for enhver form for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten gøre, hvad der er muligt for at opnå personens frivillige medvirken til en nødvendig foranstaltning
  • Er mindre indgribende foranstaltninger tilstrækkelige, skal magtanvendelse udøves så skånsomt og kortvarigt som muligt og med størst mulig hensyntagen til den pågældende og andre tilstedeværende, så der ikke forvoldes unødig krænkelse eller ulempe
Spørgsmål 4:

Hvem skal jeg gå til, hvis jeg er i tvivl om reglerne?

Hvis du er i tvivl om reglerne, skal du spørge din leder.

Reglerne ligger også på Social-, Bolig- og Ældreministeriets hjemmeside, hvor du kan læse mere

Skemaer til indberetning og vejledning til udfyldelse af skemaerne finder du på Social- og boligstyrelsens hjemmeside

Spørgsmål 5:

Hvorfor er reglerne ændret?

De nye regler er lavet af hensyn til borgernes retssikkerhed og af hensyn til personalets arbejdsvilkår på bl.a. botilbud. Det er gjort for, at personalet har de rette rammer til at drage omsorg for borgere, der ikke kan tage vare på sig selv eller overskue konsekvenserne af deres egne handlinger.

Derudover er det hensigten at lempe dele af de administrative byrder, som de hidtidige regler har medført (bl.a. i forhold til registrering af forhåndsgodkendte magtanvendelser) for at frigøre ressourcer for personalet.

Bliv medlem