Plejefamilie
Har kommunen opsagt plejeopgaven? Få hjælp fra lønforsikringen
Med Socialpædagogernes lønforsikring kan du som plejeforælder få dækket 80 pct. af din løn/vederlag, hvis du bliver ledig. Her gennemgår Elisabeth Svarrer, der er Socialpædagogernes a-kassechef, reglerne for plejefamilier
7. januar 2025
Forfatter: Lea Holtze
Foto: Colourbox
Som medlem af både Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse er du automatisk omfattet af Socialpædagogernes lønforsikring. Lønforsikringen supplerer dagpengene og sikrer 80 pct. af din hidtidige løn i op til seks måneder, hvis du bliver opsagt.
Du har ret til udbetaling af lønforsikring, hvis du:
- har været medlem og betalt til lønforsikringen i ét år før udbetaling.
- har været i arbejde i ét år før udbetaling og er dagpengeberettiget.
- er opsagt eller på anden måde ufrivilligt ledig.
- har en månedsløn på mindst 26.279 kr.
Men hvad betydet det, når du som plejefamilie lønnes med vederlag, og hvad sker der, hvis kommunen har opsagt en plejeopgave, men du stadig har et andet plejebarn? Få svar, når Socialpædagogernes a-kassechef gennemgår reglerne trin-for-trin.
LÆS OGSÅ: Annette blev blæst bagover, da hun fik udbetalt sin lønforsikring
Sådan optjener du dagpengeret
Som plejefamilie (eller aflastningsfamilie) har du samme ret til dagpenge som alle andre lønmodtagere. Det betyder, at du normalt kan få dagpenge, når du har en kontrakt med kommunen, som indeholder et opsigelsesvarsel, og dine vederlag er skattepligtig indkomst. Desuden skal du opfylde en række betingelser:
- Du skal have været medlem af a-kassen i 1 år.
- Du skal som hovedregel være opsagt af kommunen. Du er derimod selvforskyldt ledig, hvis du fx selv har opsagt plejeforholdet. Så får du karantæne, som skal overstås, før du kan få dagpenge. Og du kan ikke få udbetalt lønforsikring, før du har optjent en ny dagpengeret.
- Du skal være tilstrækkeligt jobsøgende – om nødvendigt også uden for familieplejeområdet.
- Du skal kunne dokumentere en vis tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er det, man kalder Indkomstkravet. Indkomstkravet betyder, at du som fuldtidsforsikret skal have haft en lønindkomst på mindst 273.504 kr. inden for de sidste tre år forud for ledigheden. For deltidsforsikrede er kravet en lønindkomst på mindst 182.340 kr. Der er et indkomstloft på 22.792 kr. per måned, som kan anvendes til opfyldelse af indkomstkravet. Det vil sige, at du med 5 vederlag i en periode på 12 måneder har opfyldt indkomstkravet som fuldtidsforsikret.
Du kan få maksimal dagpengesats
Vi beregner din dagpengesats på baggrund af dine 12 bedste lønmåneder inden for de seneste 2 år. Du vil få udbetalt dagpenge med den højeste sats, hvis du har haft en lønindkomst på mindst 25.473 kr. pr. måned. Med andre ord vil du få udbetalt maksimale dagpenge, som udgør 21.092 kr. pr. måned, hvis du i mindst 12 måneder er blevet aflønnet med 6 vederlag eller mere.
Det er kun din løn, som indgår i beregningen. Det vil sige, at hverken de omkostningsdækkende ydelser eller dækning af engangsudgifter regnes med.
Vi beregner din lønforsikring
Socialpædagogernes lønforsikring sikrer dig sammen med dagpengene 80 pct. af din hidtidige løn. Det vil sige, at hvis du har været aflønnet med fx 8 vederlag (40.688 kr.), får du alt i alt 32.550 kr. Du får nemlig 21.092 kr. i dagpenge og 11.458 kr. fra lønforsikringen.
Det er dine samlede vederlag, vi tager med i beregningen. Det betyder, at hvis du har flere plejebørn – og dermed flere kontrakter, der fastsætter dine vederlags størrelse for hvert enkelt plejebarn – tages de alle med i beregningen.
Har du været lønnet med 5 vederlag eller derunder – og ikke haft anden lønindkomst – kan du desværre ikke få udbetalt lønforsikring. Det skyldes, at dagpengene da allerede dækker 90 pct. af din hidtidige løn, og reglerne i arbejdsløshedsforsikringsloven hindrer en højere dækning.
Du kan have ret til forhøjet dagpengesats
Nogle, men langt fra alle ledige plejeforældre, kan være berettiget til en forhøjet dagpengesats på op til 25.473 kr. de første 3 måneders ledighed. For at få den forhøjede dagpengesats skal man:
- have været uafbrudt medlem af en a-kasse i min. 4 år forud for, at man melder sig ledig.
- opfylde et indkomstkrav inden for 3 år, hvor du som fuldtidsforsikret skal have tjent mindst 547.008 kr. Som deltidsforsikret er det mindst 364.680 kr. inden for de seneste 3 år.
- have ret til en beregnet dagpengesats, som er højere end den sædvanlige 100% dagpengesats (den er aktuelt 21.092 kr.)
Hvis du har ret til en forhøjet dagpengesats, bliver din lønforsikring tilsvarende lidt mindre i perioden. Det skyldes regler i arbejdsløshedsforsikringsloven. Hvis du er ledig i mere end 3 måneder, vil du fortsat få dækket 80 pct. af din tidligere løn. Her vil lønforsikringsbeløbet være højere og dagpengene tilsvarende lavere.
Du kan have ret til supplerende lønforsikring
Hvis én af dine plejeopgaver bliver opsagt, men du fortsat har et andet plejebarn, kan du få supplerende dagpenge, hvis plejebarnet på ingen måde er til hinder for, at du kan påtage dig andet arbejde på fuld tid. Det vil fx sige, at du har pasning til barnet i form af skole og fritidsordning eller børnehave. Det er også et krav, at der ikke er aftalt særlige vilkår i plejekontrakten om, at du fx kun må påtage dig deltidsarbejde ved siden af dit arbejde som plejefamilie.
Hvis du har ret til supplerende dagpenge, kan du også få supplerende lønforsikring. Det beregner man på følgende måde:
Først og fremmest skal dit arbejde som plejeforælder modregnes i dagpengeudbetalingen. Det gør man ved at omregne dine vederlag med en bestemt faktor på 295,54 kr. Får du fx 2 vederlag (10.172 kr. pr. måned), skal vi modregne (10.172/295,54,76) 34,32 timer pr. måned i udbetalingen af dagpenge.
Dernæst beregner man, hvor mange timer du skal have udbetalt dagpenge og lønforsikring. Ved fuld ledighed får du udbetalt 160,33 timers dagpenge og lønforsikring. Hvis vi igen forestiller os, at du får 2 vederlag for en plejeopgave, vil man efter modregning af de 2 vederlag få udbetalt dagpenge og lønforsikring for 126,01 timer (160,33-34,32).
Det kan være svært med så mange tal. Så her følger et eksempel på supplerende dagpenge til en familieplejer, som forud for sin ledighed blev aflønnet med 8 vederlag (39.126 kr. pr. måned). Familieplejeren modtager stadig 2 vederlag (9.781 kr. pr. måned) for et andet plejebarn:
Plejevederlag |
9.781 kr. |
(2 vederlag) |
Dagpenge |
15.888 kr. |
(125,12 dagpengetimer) |
Lønforsikring |
8.539 kr. |
(125,12 lønforsikringstimer) |
I alt |
34.208 kr. |
(samlet indkomst i måneden) |
Vi anbefaler, at du kontakter a-kassen for at få svar på, hvordan regnestykket ser ud for netop dig.