Gå til indhold

Pension

Tjek din pension – og undgå overraskelser

Hvornår har du sidst tjekket din pension? Sparer du nok op? Og ved du, om der er økonomisk hjælp at hente ved sygdom og dødsfald? Her får du 7 gode råd til at få tjek på pensionen og træffe dine egne valg om din fremtid

26. september 2024

Artikel
Selv om overenskomsten sikrer dig i forhold til pension, er det vigtigt, at du forholder dig til din pension. Her er hvorfor.

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Hvis du er ansat under Socialpædagogernes overenskomst, sparer du automatisk op til pension gennem PKA. En del af din pensionsindbetaling går også til forsikringer ved sygdom og død. Men selv om overenskomsten sikrer dig, er det også vigtigt, at du forholder dig til din pension– især når der sker større ændringer i dit liv eller dit job.

Svarer dine ønsker for fremtiden til det, der venter i pension? Er du tilfreds med din forsikring ved sygdom og død? Eller skal du måske betale mere ind?

I samarbejde med medlemschef Maybritt Mørch fra PKA har vi lavet en guide, så du kan få styr på pensionen. Guiden tager udgangspunkt i, at du er ansat på en arbejdsplads, der har overenskomst med Socialpædagogerne:

Råd nr. 1

Husk at den første opsparing batter mest

Når du er ung, føles pension måske som noget, du først skal tænke på langt ude i fremtiden. Men den første opsparing er faktisk det, der fylder mest i din endelige pension, fordi den vokser mest med renter og renters renter. Se, hvad pengene kan blive til på /pka.dk/fokus/spar-op

Råd nr. 2

Tænk på pensionen, hvis du går ned eller op i løn

Hvis du går ned i tid, bliver arbejdsløs eller holder orlov, er det vigtigt at være opmærksom på, at pensionsindbetalingerne så også bliver mindre eller sat på pause. Overvej, om du har mulighed for at betale mere ind selv. Hvis du går op i løn, kan du overveje at spare lidt ekstra op til pensionen.  Fordi du tidligere har tjent mindre, skal der ekstra opsparing til, hvis din pension skal svare til din levestandard i dag.

Råd nr. 3

Tag snakken om parforhold og pension i fredstid

Hvis du er gift (og ikke har særeje) deler du og din ægtefælle hus og formue ved skilsmisse, men pensionen skal som udgangspunkt ikke deles.

Derfor er det meget vigtigt at være opmærksom på, om den ene sparer mere op end den anden. Især hvis I fx i fællesskab beslutter, at en af jer løser flere opgaver derhjemme, mens den anden arbejder mere ude, for så kan der blive store forskelle i jeres pensioner.

Overvej, om I skal betale ekstra ind på den enes pension. Gennem en ægtepagt kan I også aftale, at pensionerne skal deles ved eventuel skilsmisse. De her samtaler er bedst at have i fredstid, så I begge er sikret.

Er du ikke er ansat på Socialpædagogernes overenskomst?

Hvis du fx er selvstændig, plejefamilie eller privatansat uden overenskomst, har du som medlem af Socialpædagogerne mulighed for selv at indbetale til en pension gennem PKA og få samme gode rente som de øvrige medlemmer. Læs mere her

pensionsinfo.dk kan du få overblik over alle de steder, du har pension sparet op.

Råd nr. 4

Kend dine forsikringer

Din pension hos PKA er mere end en opsparing. Det er også en forsikring for dig og din familie. Der kan være økonomisk dækning, hvis du dør inden din folkepensionsalder, får en kritisk sygdom eller i en periode eller permanent ikke kan arbejde på grund af sygdom. På pka.dk kan du se præcis hvordan, du er dækket. Hvis du får problemer med helbredet, er det meget vigtigt, at du kontakter PKA for at høre, om der er økonomisk hjælp at hente.

Råd nr. 5

Planlæg din pension i god tid

Fra du fylder 58 år, er det en god ide at undersøge, hvordan og hvornår du vil gå på pension, selvom der stadig er lang tid til. Så kan du nemlig være på forkant med planlægning af fx en fleksibel tilbagetrækning. Et godt sted at starte er på pka.dk/seniorliv.

Råd nr. 6

Brug pka.dk og tag et servicetjek

pka.dk kan du læse meget mere om din pension. Der er en række værktøjer, som du nemt kan bruge. Fx kan du lave et årligt online servicetjek på 10 minutter, der giver dig overblik over din pension. Du kan også tjekke, om du sparer nok op til fremtiden. Det er også på pka's hjemmeside, at du tilmelder dig løbende information om pension.

Råd nr. 7

Få rådgivning

Når du ringer til PKA, kommer du altid direkte igennem til en pensionsrådgiver. Har du brug for en længere snak, hvor I også deler skærm, kan du booke en online pensionsrådgivning. Her kan du få gennemgået din pension og svar på spørgsmålet: Hvad skal der til for, at jeg får den pension, jeg ønsker? Rådgivningen tager udgangspunkt i din konkrete situation.

Ring til PKA på 39 45 45 40. Læs mere og book møde på pka.dk

Bliv medlem
Bliv medlem