Gå til indhold

Seksualitet

Maya går forrest: Vil ændre den hårde herbergkultur

Da socialpædagog Maya Ejby Juel ikke kunne garantere en homoseksuel mands sikkerhed, vidste hun, at hun måtte ændre noget

3. september 2024

Artikel
Maya Ejby Juel, 27, er socialpædagog på Kollegiet Gl. Køge Landevej i Valby.

Forfatter: Signe Jacobsen

Foto: Signe Jacobsen

- Er der meget vold hos jer? spurgte en ung homoseksuel mand, da han ringede til WeShelters herberg Kollegiet Gl. Køge Landevej. Det var socialpædagog Maya Ejby Juel, der tog telefonen.

- Nej, det er der ikke, svarede Maya.

- Har I mange homoseksuelle? lød hans næste spørgsmål.

- Nej, heller ikke, svarede socialpædagogen.

- Vil jeg være i fare, hvis jeg flytter ind hos jer?

Det spørgsmål tog pusten fra Maya Ejby Juel. Hun forsikrede den unge mand om, at de naturligvis ville passe på ham, ligesom de passede på alle andre. Men fordi personalet ikke var til stede døgnet rundt, kunne hun ikke garantere noget.

Angst for overfald

Den unge mand var hjemløs, kæmpede med misbrug, led af angst og var homoseksuel. Hans angst udsprang bl.a. af de overfald han tidligere havde været udsat for pga. sin homoseksualitet.

Maya og den unge mand blev enige om, at Kollegiet Gl. Køge Landevej ikke var stedet for ham. Hans angst for at blive overfaldet igen ville gøre det for ubehageligt for ham at være på et sted, der ikke var målrettet LGBT+ personer. Maya hjalp ham derfor med at finde et mere passende tilbud.

Faglig fakkel

Det var bl.a. denne oplevelse, der fik Maya til at sige JA uden tøven, da hun fik muligheden for at være med i WeShelters LGBT+ Netværk.

På møderne sparrer fagpersoner på socialområdet om deres erfaringer og deltager i oplæg med eksperter.

Og ifølge WeShelter er det vigtigt, at der bliver sat fokus på køn og seksualitet, da undersøgelser viser, at LGBT+ personer har dårligere sundhed og trivsel end den øvrige befolkning. Dette gælder især, når det kommer til mental sundhed.

- Det skyldes bl.a. at mange LGBT+ personer oplever minoritetsstress, som er stress, der er forbundet med det at være minoritetsperson i et samfund, som ikke er 'indrettet' til en. Minoritetsstress kan også udspringe af diskrimination og vold, og kan bidrage til angst og depression, forklarer Nor Voldum-Clausen, analyse- og udviklingskonsulent hos WeShelter og tilføjer:

- Hvis man derudover oplever ikke at have nogen at spejle sig i, eller går med en følelse af at være anderledes, kan det også medføre ensomhed.

Nor Voldum-Clausen mener, at en del af løsningen ligger i oplysningsarbejdet om minoritetsvilkår og uddannelse af fagpersoner til at blive bedre rustet til at forstå og imødekomme minoritetsgrupper. Derfor har WeShelter fokuseret deres indsats over det seneste år på at bringe mennesker sammen, der kan dele erindringer og erfaringer.

Indsats for inkludering

WeShelters LGBT+ Netværk består af fagpersoner, der møder LGBT+ personer i udsathed ifm. deres arbejde, og giver dem mulighed for sammen at blive klogere på, hvordan man bedst imødekommer LGBT+ personer i sit arbejde. Netværket er den ene del af en trebenet indsats, som involverer LGBT+ Panelet, der inviterer LGBT+ personer til at dele erfaringer om hjemløshed og udsathed og LGBT+ Venner, som er frivillige LGBT+ personer, der tilbyder deres venskab og støtte til en LGBT+ person, som oplever sig udsat, psykisk sårbar eller lever i hjemløshed.

Jeg er blevet kaldt skældsord og har fået at vide, at jeg skulle lade være med at skilte med min seksualitet.

Bjørn Roland Steffensen

Diskrimination

En af de personer, der gerne deler ud af sine erfaringer er 36-årige Bjørn Roland Steffensen. Han er tidligere hjemløs og har været udsat for diskrimination på grund af sin homoseksualitet.

- Jeg har flere gange oplevet, at personalet på herberger og væresteder har sagt til mig, at jeg selv opsøgte problemer, hvis jeg var ærlig om min homoseksualitet, siger han.

Derfor har han brugt mange år på at gemme den del af sig selv væk. Bjørn har PTSD efter at have boet på gaden og har kæmpet med misbrug. Men selv ikke bag herbergernes mure har Bjørn kunne føle sig tryg.

- Jeg er blevet kaldt diverse skældsord og fået at vide, at jeg skulle lade være med at skilte med min seksualitet. Men jeg er jo bare, som jeg er, siger Bjørn Roland Steffensen, der i dag bor i sin egen lejlighed i Fredericia.

Borgmesterbesøg

Bjørn er aktiv deltager i LGBT+ Panelet, hvor han sammen med andre ligesindede, deler ud af sine erindringer og erfaringer. Og han holder ikke sin mening tilbage. Ikke længere.

Bjørn Roland Steffensen har ovenikøbet været til møde ved dengang siddende borgmester i Fredericia, Steen Wrist for at forelægge ham initiativer, der skulle hjælpe til at udvikle LGBT+ miljøet i Fredericia. Disse bestod bl.a. i at have et fast mødested, der kunne danne ramme for en LGBT+ forening. Bjørn er fortsat politisk aktiv og tøver ikke med at give sin mening til kende.

- Jeg mener også, at politikerne skal oprette flere tilbud for LGBT+ miljøet. F.eks. krisecentre, hvor udsatte LGBT+ personer kan møde andre, de kan spejle sig i og føle sig trygge. Det vil gøre en kæmpe forskel, siger Bjørn.

Bjørn Roland Steffensen, 36 år

Simpel synlighed

På herberget Kollegiet Gl. Køge Landevej gør de, hvad de kan, for at ændre den somme tider hårde kultur på herberget. Fx arbejder de med synlighed – at lægge nøgleringe og flyers frem med info om at være en del af LGBT+ minoriteten så de, der kommer på herberget både kan blive klogere, men også se at dette er et sted, hvor alle kan være. Uagtet køn og seksualitet.

- Det er nogle små ting, men det kan være en samtalestarter. Beboerne kan fx tage en flyer uden at skulle involvere personalet, hvis de føler sig mere trygge ved det, siger socialpædagog Maya Ejby Juel.

For det er heller ikke altid, at personalet er klar over, hvis beboerne er en del af LGBT+ minoriteten.

- Hvis det er noget, nogen har haft dårlige erfaringer med at dele før, holder de ofte en facade oppe, siger Maya Ejby Juel.

Det skal være muligt for alle at komme på vores herberg, uanset køn og seksualitet.

Maya Ejby Juel, socialpædagog på herberget Kollegiet Gl. Køge Landevej

Nultolerance 

På Kollegiet vender de deres LGBT+ indsats på personalemøder og forsøger at udfordre sig selv ved at tale om de ting, de kan og bør ændre. I den forbindelse har de omskrevet deres husorden til at indeholde, at de ikke tolerer diskrimination af nogen art. Alt sammen skridt i retningen mod at blive mere inkluderende.

De forsøger også som personale at undgå pronominer, der er kønnede stedord som ’ham’ og ’hende’, men at bruge fornavne i stedet.

- Og det kræver jo, at man er omstillingsparat, for det kan være en stor udfordring for mange, siger Maya Ejby Juel.

Men en udfordring socialpædagogen tager med oprejst pande.

- For det skal være muligt for alle at komme på vores herberg, uanset køn og seksualitet.

Til dig som fagperson

Vil du vide mere om WeShelters særlige indsats for LGBT+ minoriteten? Følg linket og lær mere om den trebenede indsats.

Læs mere hos WeShelter
Bliv medlem
Bliv medlem