Gå til indhold

Rusmiddelbehandling

Socialpædagoger bliver pionerer på rusmiddelområdet: Nu skal mennesker med dobbeltdiagnoser ud af systemets klemme

Lunden i Brøndby skal som det første regionale socialpsykiatriske tilbud udføre social stofmisbrugsbehandling. Som pionerer vil de gøre det lettere for beboere, som både har psykiske lidelser og et skadeligt forbrug af rusmidler, at tage imod rusmiddelbehandling fra bl.a. socialpædagoger

27. august 2024

Artikel
På Lunden i Brøndby er socialpædagog og daglig leder af Ungetilbuddet René Jakobsen og udviklingskonsulent Cecilie Fuglsang klar til at gå i luften med et nyt tilbud til beboerne - social misbrugsbehandling. Derfor har bl.a. flere af Lundens socialpædagoger gennemført uddannelser i rusmiddelbehandling målrettet dobbeltdiagnosticerede.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Privat

Behandling af psykiske sygdomme ligger i regionerne – og misbrugsbehandlingen i kommunerne. Den konstruktion har siden 2007 betydet, at mennesker med dobbeltdiagnose, dvs. både psykisk sygdom og misbrug, ofte er kommet i klemme i systemet. Men det skal være slut nu.

Fremover bliver det muligt for beboerne på bo-, behandlings- og rehabiliteringstilbuddet Lunden i Brøndby at modtage rusmiddelbehandling der, hvor de bor: på Lunden. Socialtilsynet har nemlig godkendt Lunden som §101-tilbud, så de nu selv har tilladelse til at udføre social stofmisbrugsbehandling (se faktaboks).

En pionerrolle, der taler direkte ind i den politiske aftale, regeringen, regionerne og kommunerne indgik i maj sidste år om at sikre mennesker med dobbeltdiagnose et integreret regionalt tilbud.

– Vi har en følgegruppe på tre forskere, som er med til at kvalificere det tilbud, vi går i luften med. Det skal jo fungere som en integreret behandling, hvor vi bygger videre på de metoder, vi allerede har, som handler om hele tiden tage afsæt i beboerens ønsker, håb og drømme, fortæller udviklingskonsulent på Lunden Cecilie Fuglsang.

Kompetenceløft af medarbejdere

Derfor har alle medarbejdere i efteråret 2023 og foråret 2024 gennemgået en intern uddannelse og fået et samlet kompetenceløft inden for misbrugsbehandling målrettet dobbeltdiagnosticerede.

– Målet er, at alle medarbejdere, dvs. både de socialfaglige og sundhedsfaglige, skal kunne tale med beboerne om misbrug og vide, hvordan man håndterer rusmidler, og hvordan de forskellige rusmidler påvirker den psykiske lidelse og den medicin, beboerne får. Vores metode ’integreret behandling’ betyder, at vi arbejder med begge lidelser – og nu kan vi tilbyde et egentlig rusmiddelbehandlingsforløb, hvis beboeren selv takker ja, forklarer Cecilie Fuglsang.

Fakta

Hvad er social stofmisbrugsbehandling?

Social stofmisbrugsbehandling består af sociale indsatser, der har til formål enten at:

  • bringe et misbrug til ophør og fastholde dette ophør
  • reducere indtaget af rusmidler eller forebygge en forværring af indtaget
  • reducere skaderne af stofmisbruget

Social stofmisbrugsbehandling ydes efter serviceloven, mens lægelig stofmisbrugsbehandling ydes efter sundhedsloven.

Kilde: social.dk

Læs, hvordan Lunden arbejder med social stofmisbrugsbehandling

Komplekse problemstillinger

Lundens 36 beboere har har svære psykiske og sociale problemstillinger, – og flere af dem har også et skadeligt forbrug af rusmidler. Kombinationen af disse komplekse problemstillinger er ofte en barriere i forhold til, at beboerne er i stand til at tage imod de tilbud om misbrugsbehandling, der er udenfor Lunden, forklarer socialpædagog og daglig leder af Ungetilbuddet på Lunden René Jakobsen:

– Fx har vi beboere, som grundet deres sindslidelse og massive misbrug reelt ikke har mulighed for selv at transportere sig til det kommunale misbrugstilbud. Og vi har beboere, som giver udtryk for, at de er motiverede for at gå i misbrugsbehandling – men inden de får bevilget et konkret tilbud gennem kommunen udenfor Lunden og lavet en aftale med en sagsbehandler, ja så er den motivation for længst forduftet.

Stoffer er en del af hverdagen

På Lunden er stoffer som hash, amfetamin, kokain, beroligende og angstdæmpende medicin samt alkohol en del af hverdagen for mange af beboerne. Det første skridt for bl.a. socialpædagogerne på botilbuddet er derfor at afdække, hvilke rusmidler den enkelte beboer benytter, hvor ofte de bruger dem – og om de har et reelt ønske om forandring og derfor kunne være positive overfor et rusmiddelbehandlingsforløb.

– Metoden til at afdække misbruget hos beboerne taler fint ind i vores pædagogiske tilgang, hvor vi bl.a. arbejder opsøgende, skadesreducerende og motiverende. Det nye er, at selvom det altid er frivilligt, om en beboer ønsker at gå i misbrugsbehandling, så kommer vi fremover til at være meget mere tydelige om, at det også er et tilbud, vi har på hylderne. Et struktureret forløb, der kan hjælpe dem ud af misbruget, siger René Jacobsen.

Lunden

Sådan arbejder vi

Lunden er et bo-, behandlings- og rehabiliteringstilbud under §107, §108 og §101. Det ligger i Brøndby og hører under Den Sociale Virksomhed.

De 36 beboere på Lunden har alle komplekse psykiske og sociale problemstillinger, ligesom flere har et vekslende forbrug af rusmidler.

Medarbejderne på Lunden, hvoraf en stor del er socialpædagoger, arbejder ud fra en fælles metode kaldet ’Integreret behandling’. Det betyder, at forløbet for den enkelte beboer tilrettelægges og gennemføres som et samlet forløb, så der under behandlingen tages hensyn til både den psykiske lidelse, stofbruget og interaktionen mellem de to lidelser.

Kilde: Lundens metodehåndbog

På Lunden handler en væsentlig del af arbejdet om at finde alternativer til rusmidler. – Vi arbejder pædagogisk med motivation og har fokus på at invitere ind i nogle fællesskaber som fx ture ud af huset, fælles madlavning og samvær ved bålet, fortæller socialpædagog og daglig leder René Jakobsen.

Bliv medlem