Gå til indhold

Kort fortalt

Vi bliver nødt til at tale om køn og autisme – hør hvorfor

Hvis du arbejder med børn og unge med autisme, må du også forholde dig til kønsidentitet. Der er nemlig et stort overlap mellem autisme og kønsdysfori – altså følelsen af uoverensstemmelse mellem ens biologiske køn og det køn, man oplever sig selv som. Men hvordan kan det egentlig være?

14. august 2024

Podcast
Podcast logo
Hvordan kan det være, at der er så stort et overlap mellem autisme og kønsdysfori? Det spørgsmål har antropolog Helle Høgh stillet sig selv. Hør, hvad hun har fundet frem til.

Forfatter: Frederikke Halling Hastrup

Foto: Mads Christian Heede

’Føler jeg mig egentlig tilpas i det køn, jeg fik ved fødslen?’
Det spørgsmål er der mange flere personer med autisme, der stiller sig selv, end den generelle befolkning.

Faktisk har mere end hver tredje person, der træder ind på Sexologisk Klinik i København for at blive udredt for kønsdysfori, autisme – og derfor er det vigtigt, at fx socialpædagoger er klædt godt på til at kunne forstå og tage snakken om køn og kønsidentitet.

Og lad os starte med, hvordan det kan være, at der er så stort et overlap mellem autisme og kønsdysfori? Det har Helle Høgh undersøgt. Hun er antropolog ved Metodecenteret. Og i denne episode af Socialpædagogernes podcast fortæller hun, at der er tre forskellige måder at forstå det overlap:

  • En biologisk: Det er en naturligt forekommende sammenhæng
  • En psykologisk: Der er en direkte relation mellem autisme og kønsuoverensstemmelse pga. autistiske menneskers særlige neuropsykologiske udvikling og måde at være i verden på.
  • En sociologisk: Det er to selvstændige forhold med overlappende træk, som giver indtryk af en sammenhæng, men som i realiteten er et sammenfald, fx det at føle sig anderledes og stigmatiseret i samfundet pga. autisme og kønsidentitet.
Lyt i din foretrukne app

Lyt til podcasten om autisme og kønsidentitet

For at høre denne podcast skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

Medvirkende: Helle Høgh, antropolog og chefkonsulent hos Metodecentret

Tilrettelæggelse og produktion: Mads Christian Heede / Kontekst & lyd

Bliv medlem
Bliv medlem