Gå til indhold

Kønsidentitet

Guide: Sådan taler du med borgeren om kønsidentitet

Som socialpædagog har du en sandsynlighed for at møde nogen i dit arbejde, der har en anderledes tilgang til kønsidentitet end dig selv. Det er vigtigt, at du er klædt på til at håndtere det, for at du kan rumme de mennesker, du arbejder med.

7. august 2024

Artikel
Det er vigtigt at bevare sin åbenhed og nysgerrighed som socialpædagog, også, og måske især, overfor mennesker med en anden tilgang til kønsidentitet end dig selv.

Forfatter: Signe Jacobsen

Illustrator: Solveig Agerbak

Hvis du synes det er svært og forvirrende med alle de begreber om seksualitet og kønsidentitet er du absolut ikke alene. Men der er hjælp at hente.

I denne guide kommer psykologfaglig konsulent ved LGBT+ Danmark Eva Goldfinger med sine seks bedste råd til, hvordan du forholder dig og snakker med borgeren om kønsidentitet, for at imødekomme dem bedst muligt.

Læs også

Hvis du vil vide mere om, hvad kønsidentitet egentlig er, og hvilken betydning det kan have for mennesker, så læs denne artikel, der bl.a. handler om transkønnethed og kønsdysfori:

Kønsidentitet og autisme hænger mere sammen end du tror

Eller kast dig over denne artikel, hvor du møder Sophie, der har autisme og identificerer sig som nonbinær. I bunden vil du også finde en oversigt over de mest anvendte ord indenfor kønsidentitet samt forklaringer på disse.

Kønsidentitet fylder i socialpædagogisk arbejde: Sådan gør Joy og John

Vær bevidst

Første råd

Det første, du skal gøre, er at være bevidst om, at din egen forståelse af køn ikke nødvendigvis er den samme som andres, og at andres forståelse er lige så legitim som din. Hvis ikke du som udgangspunkt accepterer dette, kan du meget hurtigt komme til at gå skævt af mennesker, der ikke deler samme opfattelse som dig selv.

Skab inkluderende rammer

Andet råd

Forsøg at skabe inkluderende fysiske, sproglige og sociale rammer på arbejdspladsen og de steder, borgere kommer. Det kan bl.a. være ved at have kønsneutrale toiletter, plakater eller billeder, der repræsenterer mange forskellige typer mennesker. Det kan også være at have flere muligheder end bare mand/kvinde i eventuelle spørgeskemaer.

Du kan ikke vurdere kønsidentitet

Tredje råd

Vid, at du ikke kan vurdere andres kønsidentitet. Man kan fx godt præsentere sig maskulint og identificere sig som kvinde eller nonbinær, man kan præsentere sig feminint og identificere sig som mand – og alt derimellem.

Opsøg viden sammen

Fjerde råd

Hjælp borgeren med at opsøge viden og forskellige forståelsesrammer for køn, krop, seksualitet, identitet osv. Det kan du bl.a. gøre ved at foreslå borgeren film eller litteratur, hvor flere forskellige kønsidentiteter og seksualiteter er repræsenteret (se boksen ’Tips til litteratur’).

Find næste mulige skridt

Femte råd

Hjælp borgeren med at finde ud af, hvad næste mulige skridt er i udforskningen af per­sonens kønsidentitet. Hvad er zonen for nærmeste udvikling? Det kan også være, at borgeren er fuldt tilfreds med sin kønsidentitet både emotionelt, socialt og fysisk, så der ikke er behov for mere udforskning. Men sørg for at lade borgeren vide, at du er til rådighed, hvis behovet skulle opstå.

Støt borgeren i processen

Sjette råd

Vær opmærksom på at støtte borgeren i mødet med andre fagpersoner, eventuelle forældre og pårørende og/eller behandlingssystemet. Borgere med en anden tilgang til kønsidentitet kan opleve stor modstand i systemet og i deres private relationer, så forsøg bedst muligt at være en allieret, som borgeren kan være tryg ved.

Tips til litteratur

Er du på udkig efter litteratur med en bred repræsentation af kønsidentitet og seksualitet, så er her tre anbefalinger fra Danmarks ældste LGBT+-boghandel, Buens Bogcafé:

Milo og Molly er ikke kærester af Tone Ottilie

Ud af ti mænd af Jesper Wung-Sung

Sauna af Mads Ananda Lodahl

Bliv medlem