Gå til indhold

Psykologisk tryghed

Leder - sådan bliver du tryghedsambassadør på arbejdspladsen

Psykologisk tryghed på arbejdspladsen er et fælles anliggende – men starter med dig som leder. Så hvordan bliver du en stærk rollemodel og arbejdspladsens tryghedsambassadør? Det har vi spurgte psykolog Rikke Høgsted om. Få hendes 3 bedste råd og konkrete værktøjer her

6. december 2024

Artikel
Psykolog Rikke Høgsted definerer psykologisk tryghed som ’det mentale indeklima’ på arbejdspladsen - og giver her gode råd til, hvordan du som leder kan understøtte psykologisk tryghed.

Forfatter: Jannie Iwankow

Foto: Kasper Løftgaard

Psykologisk tryghed er særlig vigtig for fagfolk i psykisk krævende job som det socialpædagogiske, og derfor er det noget, du som leder skal have fokus på. Når den psykologiske tryghed er høj, så er ens team bedre til at videreudvikle på hinandens idéer, det arbejder mere effektivt, og personaleomsætningen er lavere.

Rikke Høgsted, som er psykolog og for nylig har udgivet bogen ’Håndbog i Psykologisk Tryghed’, giver her konkrete råd til, hvordan du som leder kan gå forrest i forhold til at arbejde med psykologisk tryghed på jeres arbejdsplads.

Refleksionsråd nr. 1

Sæt rammen

  • Sørg for at forventningsafstemme, så der er transparens omkring, hvad der reelt er muligt i forhold til ambitioner, kompetencer og ressourcer.
  • Vær åben omkring både de risici og de mulige fejltagelser, der vil blive begået i opgaveløsningen. Brug gerne dig selv som rollemodel – det øger trygheden, når du som leder selv tør fortælle om at have været følelsesmæssigt påvirket af dit job og om at have begået fejl.
  • Husk løbende gruppen på formålet med opgaven og på de værdier og normer, I har besluttet, gælder for netop jer.

Hvad er psykologisk tryghed?

Rikke Høgsted beskriver begrebet psykologisk tryghed som ’det mentale indeklima’ på arbejdspladsen. Hun kalder det også ’et kollektivt nervesystem i ro’. 

Rikke Høgsted læner sig op ad Amy C. Edmondson, der er amerikansk professor på Harvard University og bl.a. forsker i psykologisk tryghed på arbejdspladsen. Hun definerer psykologisk tryghed som troen på, at man ikke vil blive udelukket fra fællesskabet og blive straffet og ydmyget for at tale om sine idéer, spørgsmål, bekymringer og fejltrin.

I Rikke Høgsteds seneste bog ’Håndbog i Psykologisk Tryghed’ kan du hente inspiration til, hvordan I kan træne den psykologiske tryghed i hverdagen.

Refleksionsråd nr. 2

Inviter til deltagelse

  • Vær ydmyg på den måde, at du også tør sætte spørgsmålstegn ved dine egne erfaringer og antagelser.
  • Vis oprigtig nysgerrighed, og stil mange hv-spørgsmål.
  • Skab faste strukturer for input. Det kan fx være i form af obligatoriske talerunder, hvor alle i gruppen skal sige noget.
  • Løs konkrete opgaver med dine medarbejdere og vis derigennem, at du har brug for dem for at kunne klare dine opgaver.
Refleksionsråd nr. 3

Reager konstruktivt

  • Anerkend dine medarbejderes input – også, når det er dårligt nyt. ’Skyd ikke budbringeren’, men tak i stedet for at bringe det frem. Medarbejdere har brug for omsorg og beroligelse – især hvis der er tale om en begået fejl.
  • Grib altid ind, når du oplever upassende adfærd. Det kan være i forhold til alt lige fra hvisken mellem to kollegaer ved et møde til uprofessionelt sprogbrug og upassende bemærkninger om kollegaers påklædning.
  • Grib altid konstruktivt ind, og gør det som udgangspunkt altid uden at udskamme medarbejdere.
Podcast til dig som leder

Hvordan skaber vi psykologisk tryghed?

- Tør I sige, hvad I tænker? Tør I tale om jeres fejl?...Tør I lade være?

Sådan spørger Rikke Høgsted i et afsnit af Socialpædagogernes Podcast målrettet dig som leder på det socialpædagogiske område.

Gå til podcasten
Bliv medlem