Guide
Arbejder du på børne- og ungeområdet? Få fem svar om de nye magtanvendelsesregler
I sommer trådte nye regler om magtanvendelse i kraft – men hvad er lavet om, og hvad betyder det for dig som socialpædagog på børne- og ungeområdet? Vi har spurgt Social- og Boligstyrelsen, som giver svar på fem vigtige spørgsmål om de nye regler
29. november 2024
Forfatter: Lea Holtze
Foto: Colourbox
Hvor går grænsen mellem omsorgssvigt og overgreb?
Revisionen af magtanvendelsesreglerne skabte stor debat før sommeren. Den 1. juli 2024 trådte de nye regler i kraft. En del af regelændringerne gælder for socialpædagoger på børne- og ungeområdet og er derfor vigtige for dig kende. Men hvad er nyt – og hvad skal du være særligt opmærksom på?
Få svar på de vigtigste spørgsmål her:
Hvorfor er der kommet nye regler?
Formålet med de nye regler i voksenansvarsloven er at sikre, at du som socialpædagog på et børne- og ungehjem har de redskaber, der skal til for, at du kan varetage den daglige omsorg for børnene og de unge – herunder også kan anvende magt, hvis det er nødvendigt.
Der har været et politisk ønske om at ændre reglerne. De senere år er der desuden lavet undersøgelser og evalueringer af rammerne for magtanvendelse over for anbragte børn og unge. De viste bl.a., at mange medarbejdere oplevede, at børnene og de unges brug af sociale medier var en af de største udfordringer i arbejdet. Endelig har interessenter og Folketingets Ombudsmand også peget på en række problemer på området.
LÆS OGSÅ: Arbejder du inden for voksenområdet? Her er fem ting, du skal vide om de nye regler
Hvad er nyt i voksenansvarsloven?
Overordnet set er der kommet tre nye regler, du skal kende:
-
Inddragelse af mobiltelefon og andet kommunikationsudstyr
Hvis det er nødvendigt for at sikre et barn eller en ungs trivsel, sundhed og udvikling, kan lederen af et børne- og ungehjem (eller lederens stedfortræder) beslutte at inddrage barnets eller den unges mobiltelefon (og andet elektroniske kommunikationsudstyr) i en afgrænset periode. Det er stadig ikke tilladt at gennemgå kommunikation og andet indhold på udstyret.
At inddrage fx en mobiltelefon er meget indgribende. Beslutningen om at gøre det skal derfor altid træffes ud fra en konkret og individuel vurdering. Og inddragelsen skal være så kortvarig som muligt, og må ikke strække sig ud over formålet med inddragelsen.
Det skal desuden være klart for barnet eller den unge, hvor længe udstyret er inddraget – og perioden kan ikke forlænges. Hvis der senere skal ske en ny inddragelse, kræver det en ny særskilt vurdering og beslutning – og det må ikke ske i umiddelbar forlængelse af den tidligere inddragelse.
Før inddragelsen skal der altid være en dialog med barnet eller den unge med henblik på at undgå, at inddragelsen overhovedet bliver nødvendig.
Inddragelsen må ikke forhindre barnet eller den unge i at kommunikere med offentlige myndigheder, advokater, værger eller bistandsværger. Barnet eller den unge skal også kunne kommunikere med sine forældre og nærmeste pårørende.
Når lederen har besluttet at inddrage en mobiltelefon eller andet kommuniktionsudstyr, har du som medarbejder lov til at bruge fysisk magt – i form af at føre eller fastholde – for at fratage barnet eller den unge kommunikationsudstyret. Den fysiske magt kan fx være at fastholde barnets eller den unges hånd, mens du tager udstyret.
I forlængelse af en beslutning om inddragelse af udstyr, kan lederen også beslutte, at man skal undersøge et værelse eller opholdsrum for at finde en mobil eller andet kommunikationsudstyr.
LÆS OGSÅ: Sådan tackler du plejebarnets digitale liv
-
Fratagelse af alkohol og euforiserende stoffer
Du kan som medarbejder, der udfører pædagogisk arbejde på børne- og ungehjem anvende fysisk magt i form af at føre eller fastholde for at fratage et barn eller ung:
- euforiserende stoffer
- alkohol, når barnet eller den unge ifølge børne- og ungehjemmets husorden ikke må være i besiddelse af alkohol, eller hvis du vurderer, at det er nødvendigt at fratage barnet eller den unge alkoholen for at sikre vedkommendes trivsel, sundhed og udvikling
De nye regler giver hermed mulighed for, at der kan foretages en konkret og individuel vurdering hvis fx en ung drikker så meget i hverdagen, at det går ud over skolegangen.
Lederen kan også beslutte, at der skal foretages en undersøgelse af barnet eller den unges værelse eller opholdsrum med det formål at finde alkohol.
-
Undersøgelse af besøgende på sikrede institutioner
Hvis børn og unge på sikrede institutioner får besøg, må besøgende ikke medbringe effekter, der kan true ordenen og sikkerheden på institutionen. Og de besøgende skal tømme deres lommer, tasker osv. og lade sig undersøge med en scanner for at få lov til at komme på besøg.
Hvis en besøgende ikke vil tømme lommer og tasker, lade sig undersøge med en scanner eller acceptere, at effekter opbevares under besøget, kan lederen (eller lederens stedfortræder) afvise besøget.
Hvad skal jeg være særligt opmærksom på, når jeg bruger de nye regler?
Som ledere eller medarbejder skal du være opmærksom på, at de generelle principper for magtanvendelse og andre indgreb i barnet eller den unges selvbestemmelsesret også gælder, når du bruger de nye regler. Det vil sige:
- at fx beslutningen om at inddrage en mobiltelefon ved hjælp af fysisk magt kun må ske undtagelsesvist og aldrig må erstatte omsorg og socialpædagogisk indsats.
- at du altid skal afsøge alle muligheder for at opnå barnets eller den unges frivillige medvirken, før du anvender fysisk magt til at fratage barnet eller den unges mobiltelefon, euforiserende stoffer eller alkohol.
- at beslutningen om at inddrage en mobiltelefon, bruge fysisk magt til at fratage effekter eller undersøge et værelse eller opholdsrum skal stå i rimeligt forhold til det, du vil opnå med det. Hvis det er nok at gøre brug af mindre indgribende tiltag, skal du gøre det.
- at fysisk magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten skal gøres så skånsomt og kortvarigt som muligt.
Hvad skal registreres og indberettes?
Du skal registrere og indberette fysisk magt i form af at føre eller fastholde (herunder at fastholde en hånd) til at fratage et barn eller en ung euforiserende stoffer, alkohol, mobil eller anden kommunikationsudstyr.
Det skal også registreres og indberettes, hvis du har været nødt til at undersøge et barns eller en ungs værelse eller opholdsrum for at finde alkohol, mobil eller anden kommunikationsudstyr.
Hvem skal jeg gå til, hvis jeg er i tvivl om reglerne?
Hvis du er i tvivl om de nye regler, skal du spørge din leder.
Du kan i øvrigt læse mere om de nye regler på Social- og Boligministeriets hjemmeside