Gå til indhold

Tråden: Er det en fordel eller ulempe at være tidligere anbragt som socialpædagog?

Kan man noget, som man ikke kan læse sig til, når man som socialpædagog selv har været anbragt? Kan det overhovedet lade sig gøre? Det har medlemmerne af Facebook-gruppen ’Socialpædagog til socialpædagog’ diskuteret.

22. oktober 2024

Artikel
Medlemmerne af Facebook-gruppen 'Socialpædagog til socialpædagog' har diskuteret, hvad fordelene og ulemperne er, ved at arbejde som socialpædagog når man selv har været anbragt.

Forfatter: Signe Jacobsen

Illustrator: Signe Jacobsen

’Hvad tænker I om tidligere anbragte, der uddanner sig til socialpædagoger og søger job på bosteder? Ville I se det som en styrke eller en belastning, at de har deres erfaringer?’

Sådan spurgte Teodor Sauvage Rørbech i Facebook-gruppen ’Socialpædagog til socialpædagog’. Og siden da har debatten taget fart. Mens nogen ser det som en styrke, at borgerne kan spejle sig i socialpædagogen, mener andre, at man som tidligere anbragt skal træde varsomt. Vi bringer her et udpluk af debatten.

 

Det kan være guld værd

Hvis man har bearbejdet sine traumer og er afklaret, så kan det være guld værd. Der er en form for instinktiv genkendelse og en fælles erfaring i kroppen, som man ikke kan læse sig til. Hvis man ikke er afklaret med sine egne traumer, så kan det være svært.

Pernille Foss Julius

Pernille Foss Julius

Det er ikke relevant

Det er ikke nødvendigvis en styrke, men muligvis. Som med alt andet kommer det an på det enkelte individ. Nogle vil formentlig være så skadede, at der er basale kompetencer, som simpelthen ikke er udviklet, og fx viser sig ved manglende kollegiale kompetencer. Men de kompetencer kan man jo også mangle, selvom man ikke har været anbragt. Jeg synes derfor godt, man kan tage anbringelsen ud af spørgsmålet. Det er ikke relevant. Det handler om, hvilke egenskaber du har udviklet, uanset hvor du stammer fra.

Tobias Andersen

Tobias Andersen

Det er levet, ikke læst

Det vil være afhængigt af personens styrker. Den dygtige pædagog vil kunne bidrage med forståelse, indsigt og en erfaringsverden, som er levet, og ikke kan læses.

Linda Marianne Christiansen

Linda Marianne Christiansen

For nogle kan det være ren katastrofe

Brodne kar findes alle vegne. Socialpædagoger en bestemt ingen undtagelse. Det er et hjælpefag, ligesom sygeplejerske, socialrådgiver, psykolog osv. og tiltrækker typisk mennesker, der vil gøre en forskel og pga. deres baggrund mener, at de kan gøre forskellen indefra. For nogle er det god, og for andre en ren katastrofe.

Michael Kjøler

Michael Kjøler

Livshistorien kan bruges konstruktivt

Den er 50/50. Jeg møder nogle, som på ingen måde har arbejdet nok med sig selv til at være noget for andre. Samtidig er der også nogle, hvor det er en kæmpe styrke for de unge, at de har en, der ægte kan forstå, hvordan det er at være anbragt, og hvor pædagogens livshistorie kan bruges konstruktivt.

Victoria Rønaa

Victoria Rønaa

Jeg er tidligere anbragt

Jeg er tidligere anbragt, uddannet socialpædagog og arbejder i dag på bosted. Det er en kæmpe styrke for mig. For nogen kan det være en idé at lære at huske det professionelle og distancen mellem de unge og dit job. Det er ikke et problem for mig, men det skal i hvert fald være et fokuspunkt.

Anders Bentsen

Anders Bentsen

Husk, at du ligesom over 13.000 andre kan følge med på Facebook i gruppen ’Socialpædagog til socialpædagog’.

Find gruppen her
Bliv medlem