Generalforsamling Lillebælt
Socialpædagogerne Lillebælt flytter sammen med Sydjylland
Uanset resultatet af kongresafstemningen senere på året lægges Socialpædagogerne i Lillebælt og Sydjylland sammen med virkning fra 2025. Det var aftenens store nyhed, da der tirsdag 24. september blev afholdt generalforsamling i Odense
1. oktober 2024
Forfatter: Jannie Iwankow
Foto: Ida Tanita Lykkegaard
Alt så ud, som det plejer, da der blev afholdt generalforsamling hos Socialpædagogerne Lillebælt tirsdag 24. september. I kælderen i Danmarksgade midt i Odense blev der sunget ’Når jeg ser et rødt flag smælde’, der blev holdt taler – og der blev fremlagt både regnskab og budget.
Men da kredsformand Hanne Ellegaard havde holdt sin tale for de godt 75 fremmødte, stod det klart, at det med stor sandsynlighed var sidste gang, at alt så ud, ’som det plejer’. Formanden kunne således afsløre, at kredsbestyrelserne i hhv. Socialpædagogerne Lillebælt og Sydjylland har besluttet at slå sig sammen under samme tag allerede næste år.
Nyt fælles kredskontor
I praksis betyder det, at uanset om det til Socialpædagogernes kongres senere på efteråret besluttes at reducere antallet af lokalkredse fra 10 til seks eller ej, så kommer Lillebælt og Sydjylland fremadrettet til at høre sammen under navnet Socialpædagogerne Syddanmark.
– Vores kredse slår pjalterne sammen og forener de ressourcer, vi vil have i ét kredskontor. Et kredskontor, der, som det ser ud pt, formentlig vil blive placeret i Kolding, lød det fra Hanne Ellegaard.
Besøg fra forbundsformanden
Forbundsformand i Socialpædagogerne Benny Andersen kom i sin tale også ind på kongresforslaget om at gå fra 10 kredse til seks. Men baggrunden for at skære i antallet af kredse skal ikke kun ses i lyset af økonomiske besparelser, understregede han.
– Det er ikke kun for at spare penge, at vi ønsker større kredse. Vi tror også på, at sådanne kredse vil stå stærkere og mere bæredygtigt, så de kan bære de aftaler, vi laver centralt, sagde Benny Andersen.
Han fremhævede også, at der trods økonomiske udfordringer og faldende medlemstal også er positive historier at hæfte sig ved. Ikke mindst det historiske lønløft, der blev forhandlet hjem ved overenskomstforhandlingerne tidligere på året samt den nye rammeaftale på specialområdet.
– Lønløftet er en anerkendelse af det kæmpe stykke arbejde, som I socialpædagoger hver dag udfører. Et andet eksempel er den rammeaftale, der er lavet på specialområdet, og som 120 mandater i Folketinget står bag. I rammeaftalen er det skrevet ned, at kernefagligheden fremadrettet skal være socialpædagogisk. Det er jeg enormt stolt over, sagde Benny Andersen.
Oplæg om dannelse af faglige relationer
På generalforsamlingen holdt sociolog og VISO-specialist oplæg om socialpædagogers faglige relationsarbejde og den kollegiale samtale herom. Ifølge hende kan det til tider halte med særligt det sidste.
– Vi skal undgå, at vi ender der, hvor det kun handler om færdighedsmål og meget lidt om trivselsmål – det her med, at borgeren kommer til at føle sig som et omvandrende udviklingsprojekt. Vi kan sagtens tale om de faglige termer, diagnosekriterier og struktur – det er også så dejligt trygt. Men at tale om, hvordan jeg (socialpædagogen, red.) selv fremstår i rummet med borgeren, uhhh så kommer det tæt på, sagde hun.
I sit oplæg opfordrede Marie Louise Stochholm også til mere opmærksomhed på, hvordan man skaber borgerinddragelse.
– Kommer vi til at lave pseudoinddragelse? Vi har borgeren siddende ved bordet, og det ser flot ud – men er mødet sat op, så det passer til borgeren? Og kan borgeren trygt melde sig uenig, eller risikerer vedkommende så relationen? sagde hun.
Læs også fagbladets interview med Marie Louise Stochholm: ’Jeg vil slå et slag for socialpædagogikkens DNA: Relationsarbejde ER fagligt’
Kongresforslag om medlemsskab
Fra kredsen blev der stillet to forslag til afstemning til årets kongres. Det forslag, der omhandlede differentieret medlemskab af Socialpædagogerne, blev imidlertid trukket tilbage på generalforsamlingsaftenen med følgende begrundelse fra kredsbestyrelsesmedlem Anita Thuesen:
– Når jeg har trukket forslaget, er det fordi, jeg ved, at Hovedbestyrelsen også arbejder med medlemsrekruttering, ligesom en af kandidaterne til næstformandsposten i Socialpædagogernes Forretningsudvalg, Rita Malberg Slangerup, stiller op på noget, der handler om medlemskaber. Derfor tænker jeg, at det måske ikke er så godt som kongresforslag, men egner sig bedre som debatemne, sagde hun.
Det andet forslag omhandlende kønsneutrale titler til de politisk valgte i Socialpædagogerne vil stadig blive stillet.
Nyt om kongressen
På generalforsamlingen tegnede kredsnæstformand Lotte Kirk Hansen de store linjer op, hvad angår hovedemnerne på årets kongres 12.-14. november. Hun oplyste bl.a., at der skal vælges både ny næstformand og ny 2. næstformand, idet de to nuværende stopper – og at de kongresdelegerede skal stemme om kredssammenlægninger og færre kongresafholdelser.
– Der har tidligere været stemt om, hvorvidt der skulle være færre kredse, men dengang blev forslaget nedstemt. Det vil kræve, at to tredjedele af de stemmeberettigede stemmer for, hvis forslaget skal gå igennem. Det samme gør sig gældende for forslaget om kun at afholde kongres hvert fjerde år i stedet for som i dag hvert andet år, sagde hun.
To nye suppleanter blev valgt
Efter en gennemgang af både budgettet for 2025 samt kredsens 2023-regnskab, der desværre endte i et underskud på godt 300.000 kr., skulle der vælges to nye suppleanter til hhv. kredsbestyrelse og kongresdelegation.
To socialpædagoger stillede op – og Lonnie Fentz blev valgt som 1.suppleant til kongresdelegationen og 2.suppleant til kredsbestyrelsen, mens det omvendte gjorde sig gældende for Charlotte Riis Kristiansen.
Om sit kandidatur og valget sagde Lonnie Fentz, der har taget en fagpolitisk uddannelse hos Socialpædagogerne:
– Der er altid mange, der stiller op. Det var der ikke i år, og jeg er så meget fagforeningskvinde, at jeg aldrig synes, der må mangle folk til de her poster. Jeg har et hjerte, der især banker for socialpædagoger i særlige stillinger, som jeg også selv er ansat i, og dem vil jeg gerne være med til at repræsentere. Ikke mindst fordi jeg bliver indigneret over ofte at høre mine kollegaers og min egen overenskomst blive omtalt som en skraldespandsoverenskomst, sagde hun.
Også Charlotte Riis Kristiansen var glad for valget. Hun kaldte sig selv for en uddøende race og følte sig derfor kaldet til at stille op.
– Med alle de ting, der skal ske nu, tror jeg på, at jeg kan bidrage med noget vigtigt ud fra min egen erfaring. Jeg arbejder et sted, hvor jeg ved, hvad det vil sige at være langt fra centrum og dem, der bestemmer. Og noget af det, jeg personligt tror er vigtigt, er at møde medlemmerne, hvor de er. Der må gerne være idealisme, men det skal ikke altid være så højtravende – vi skal tænke meget medlemsnært, mener jeg, sagde hun.
Tilfreds formand
Efter endt generalforsamling var formand for Kreds Lillebælt, Hanne Ellegaard, tilfreds med aftenen.
– På bestyrelsens og kredsens vegne glæder jeg mig over det kommende følgeskab fra dem, der var mødt frem. Det var en meget mangfoldig gruppe af socialpædagoger, vi så i dag. Mange arbejdspladser var repræsenteret fra både det private og det offentlige, der var ledere, og der var også en bred geografisk dækning. Det er et sundhedstegn, sagde hun og understregede, at det allervigtigste for kredsbestyrelsen netop er at have et mandat til følgeskab.
– Så vi altid kan komme tilbage og fortælle, hvordan det går med det stykke arbejde, vi er i gang med. Og vi ER godt på vej, som jeg sagde i min tale. Men der vil komme mange udfordringer på vores vej, og her er jeg glad for, at det igennem aftenen skinnede igennem, at vi har medlemmernes tillid. Den er afgørende, sagde Hanne Ellegaard.