Generalforsamling Midtsjælland
Bag hvert opkald og sagsnummer er et medlem, der har fået hjælp
’Det er nu, vi har brug for at knække koden. Det er nu, vi har brug for at knække kurven. Det er nu, vi har brug for at stå sammen. Stå sammen om at få flere med.’ Sådan lød det bl.a. fra talerstolen, da Socialpædagogerne Midtsjælland holdt generalforsamling
7. oktober 2024
Forfatter: Hanne Gaard Guldager
Foto: Privat
450.
400.
382.000
De tre tal var alle en del af kredsformand Lene Kümpels beretning ved årets generalforsamling hos Socialpædagogerne Midtsjælland, der blev holdt i kredsens egne lokaler i Ringsted 24. september.
Det var de af en helt særlig årsag, som også hænger tæt sammen med det oplæg, som åbnede generalforsamlingen.
Her gav arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet deltagerne et indblik i, hvordan det danske arbejdsmarked er skruet sammen, om betydningen af stærke fællesskaber i fremtiden – og fagbevægelsens rolle.
For de senere år har særligt den traditionelle fagbevægelse i stigende grad oplevet medlemmerne sive over mod de gule fagforeninger. Det er ikke nyt.
Sofaen lokker mere
Men de gule fagforeninger er ikke de eneste – og heller ikke største – bejlere til medlemmerne. Der er en helt anden konkurrent, der om muligt er en endnu større udfordring for fagbevægelsen, lød den lidt overraskende melding fra arbejdsmarkedsforskeren.
– Sofaen er et problem for fagbevægelsen, sagde Laust Høgedahl.
Han forklarede, at ikke alene mister den traditionelle fagbevægelse medlemmer til de gule fagforeninger – men endnu flere er slet ikke medlem af en fagforening. De har lidt populært sagt valgt sofaen i stedet.
Mens FH-fagforeningerne har mistet knapt en halv mio. medlemmer siden 1995, er antallet af medlemmer i de gule fagforeninger steget med omkring 330.000 og antallet af uorganiserede med hele 382.000 medlemmer.
– Mange af dem, der ligger på sofaen, er medlem af en a-kasse. De har altså valgt at sikre sig ved ledighed, men fagforeningen er fravalgt, forklarede han og påpegede, at det især er de unge, som fagbevægelsen har svært ved at få fat i.
Kurven skal knækkes
Der er med andre ord brug for at gøre noget nu. Og det var da også budskabet fra kredsformand Lene Kümpel, da hun gik på talerstolen og holdt sin beretning efter hilsningstaler fra kredskasserer Michael Madsen, kredsformand i Socialpædagogerne Nordsjælland Lene Ek og kredsnæstformand i kreds Storstrøm Jørgen Christiansen.
For det er, også hos Socialpædagogerne Midtsjælland, en udfordring at få engagereret og organiseret, særligt de unge.
– Vi organiserer kun 71,3 pct. af de 25-34-årige og 75,4 pct. af de 35-44-årige. I kan godt høre det, ik’? Det er nu, vi har brug for at knække koden. Det er nu, vi har brug for at knække kurven. Det er nu, vi har brug for at stå sammen. Stå sammen om at få flere med. Vi skal have fat i de unge. Vi skal have vist dem værdien af en rigtig fagforening, sagde Lene Kümpel.
Vi skal skyde brystet frem
I sin beretning pegede Lene Kümpel på, at den danske fagbevægelse skal være lidt bedre til at skyde brystet frem og vise de resultater, der opnås hver eneste dag både centralt og lokalt.
– Vi kan og skal blive bedre til at formidle og synliggøre, hvad medlemmerne får. Lad mig lige sætte nogle lokale tal på netop det. Siden sidste års generalforsamling har kredsens konsulenter og sagsbehandlere afsluttet 450 sager. De dækker over arbejdstidssager, sygdomssager, afskedigelser, bortvisninger og meget andet. Men faktum er, at bag sagsnummeret er der et medlem, som har fået hjælp. 450 sager. Telefonerne har bare indenfor de seneste 30 dage ringet lige knapt 400 gange. Og igen – bag hvert opkald er et medlem, der har fået svar og hjælp, sagde hun og slog dermed fast, at fagforeningens kerneopgave er hjælpen til medlemmerne og forståelsen for deres situation.
Man får noget for pengene
For én ting er de centrale overenskomstaftaler, hvor der senest er forhandlet både en trepartsaftale og OK24 i hus med historisk gode resultater til Socialpædagogerne, lød det fra Lene Kümpel.
Noget andet er det daglige arbejde i kredsene. Samtaler, forhandlinger, samarbejde og sparring med tillidsrepræsentanterne. Alt sammen noget, som også er en del af Socialpædagogernes fællesskab.
– I den helt kontante ende har en optælling hos blot én af kredsens medarbejdere vist, at hun har skaffet ikke mindre end 382.000 kr. hjem til medlemmer, der ikke havde fået de penge, som de havde krav på. Dertil kommer alle de gange, en fællestillidsrepræsentant eller tillidsrepræsentant har gjort en forskel i kommunen, i regionen, på arbejdspladsen og for det enkelte medlem. Jeg tror ikke, jeg behøver at sige det. Men jo – man får noget for sine penge, når man er ’Sammen om fagforeningen’, sagde kredsformanden.
’Sammen om fagforeningen’ er en af de tre overskrifter i kredsens strategiske arbejdspapir for 2024, og det er også grundlaget for det kommende års arbejde.
Givende og krævende fag
Det var med udgangspunkt i netop arbejdspapirets temaer, som også omfatter ’Et fleksibelt arbejdsliv’ og ’Faglighed forandrer liv’, at Lene Kümpel holdt sin beretning.
– I arbejder i et felt, hvor faglighed og menneskelige relationer er de vigtigste ressourcer. Hvor jeres menneskesyn og faglighed gør en kæmpe forskel for de mennesker, I møder på jeres vej. Det er vigtigt. Det er givende. Det er krævende, lød det.
Kredsens politiske ledelse, Karsten Stegmann, Rasmus Damgaard og Lene Kümpel, har derfor i det forgangne år også brugt kræfter på at sætte fokus på det alt for lave antal uddannede socialpædagoger på socialpædagogiske arbejdspladser over for beslutningstagere og embedsværk.
Fagligheden under pres
Ikke mindst har der været fokus på de konsekvenser, det har for arbejdspladsen, hvis fagligheden er under pres. For når under halvdelen af de ansatte på socialpædagogiske arbejdspladser er socialpædagoger, har fagligheden trange kår.
– Vi skal alle blive ved med at sætte fokus på området. På det, der fungerer og på det, som ikke gør. Vi skal finde balancen mellem at fortælle de gode historier, så flere bliver i faget, og flere vælger det til samtidig med, at vi påpeger de problemer, der er. Fx er arbejdsmiljøet under pres mange steder. Mange medlemmer oplever, at de har for få kolleger til alt for mange opgaver samtidig med, at de mennesker, de skal hjælpe, har flere og mere komplekse udfordringer i livet, sagde Lene Kümpel.
Medlemmernes opfølgende kommentarer til beretningen viste stor anerkendelse af kredsens arbejde, ligesom der var fuld opbakning også til det strategiske arbejdspapir, som den politiske ledelse fremlagde som pejlemærke for det kommende års arbejde.
Kongressen venter
Som en del af generalforsamlingen blev også fremtiden for Socialpædagogerne drøftet. Det skete med udgangspunkt i et par af de forslag, der er dagsordenen, når Socialpædagogerne til november holder kongres.
Bl.a. er der forslag om at fusionere Socialpædagogerne Midtsjælland og Socialpædagogerne Storstrøm under navnet ’Socialpædagogerne Sjælland og øerne’, ligesom et forslag om længere kongresperioder også er på dagsordenen.
Netop set i lyset af faldende medlemstal er fagforeningen nødt til at finde nye veje, for det handler først og sidst om én ting, understregede Lene Kümpel:
– Vi har udfordringer med organiseringen og dermed også med økonomien. Derfor er vi også nødt til at kigge på, hvad der er vigtigt og vigtigst. Det svar har vi – det er medlemmerne.