Gå til indhold

Fotoreportage

Et meningsfuldt arbejde i grønne omgivelser

Ved en nedlagt stationsbygning uden for Kolding har kommunen etableret et friluftsområde med vægt på tilgængelighed. Her arbejder en gruppe borgere fra kommunens Social Job og Aktivitetstilbud til mennesker med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne (SOJA) med at vedligeholde området og fungere som naturguider for stedets gæster

3. august 2023

Artikel
Et meningsfuldt arbejde i grønne omgivelser.png
En nedlagt jernbanestrækning er omdannet til en rekreativ stiforbindelse med sheltere og opholdsrum, der forbinder Kolding og den gamle Dybvadbro Station. Og midt i det grønne arbejder en gruppe borgere med at sørge for, at naturen er tilgængelig for alle.

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Søren Kjeldgaard

Lars Nord Rødtnes er både socialpædagog og naturvejleder i Social Job og Aktivitet (SOJA) i Kolding Kommune – en kombination, der gør det muligt at bruge naturen og omgivelserne i det pædagogiske arbejde. Han er det naturlige midtpunkt for gruppen af borgere og støtter dem i at være naturguider for besøgende: – Borgerne er meget stolte af projektet og føler, at det er meningsfuldt for dem at have en viden, som andre ikke har, siger han.
Nogle gæster har stukket en kæp ind i bålristens skaft, som ikke kan fiskes ud. Michael og Martin finder en løsning og får ved hjælp af en skruemaskine kæppen ud.
Gruppen hjælper med at bygge en solreol – et kunstprojekt, hvis hylder skal rumme glaskrukker med tekstil, der indfarves af plantemateriale. Gruppen arbejder som et team og løser de opgaver, der passer dem hver især, mens Lars Nord Rødtnes har overblikket.
Morten flækker pindebrænde. Gruppen producerer brændeposer til salg med ophugget brænde og pindebrænde til optænding til sheltergæsterne.
Michael har tændt op ved hjælp af et strygestål og birkebark. Bålstedet har gruppen selv lavet. – Det giver ro at samles om bålet. For nogle er det nok at sidde med her og finde småpinde og lægge dem på bålet, siger socialpædagog og naturvejleder Lars Nord Rødtnes.Michael har tændt op ved hjælp af et strygestål og birkebark. Bålstedet har gruppen selv lavet. – Det giver ro at samles om bålet. For nogle er det nok at sidde med her og finde småpinde og lægge dem på bålet, siger socialpædagog og naturvejleder Lars Nord Rødtnes.

Sheltere for alle

Ved Dybvadbro Station uden for Kolding ligger seks helt særlige sheltere, der er udformet, så de giver god adgang og en tryg naturoplevelse for alle. Shelterne er en hybrid mellem shelter og hytte, hvor form, funktionalitet og tilgængelighed er omdrejningspunktet.

Hver af dem har en overdækket indgang, et soverum med loftslift samt en terrasse med bænk, hvor man kan nyde udsigten til natur. I tilknytning til shelterne er der et fælles madpakkehus med udekøkken og bålsteder. Stedet er let at komme til i bil, og ved madpakkehuset er der adgang til vand og køb af brænde.

Hele området omkring Dybvadbro Station er forbundet med stier, hvor der er en fast belægning og gangbroer med hjulværn og skridsikring – og der er et handicap­egnet toilet ved stationsbygningen.

Shelterne er gratis booke.
Læs mere på oplevkolding.dk

Jens Ole fører an med affaldssnapperen. Alle sheltere og gangbroer bliver dagligt gennemgået og holdt i stand, så det er indbydende for naturgæsterne at være her. – Vi er godt trætte, når vi kommer hjem, nogle gange får vi os en lur i bussen på hjemvejen, siger Jens Ole.
Freja er uddannet naturguide og er herude hver mandag og onsdag: – Det er dejligt at være herude. Man møder så mange søde mennesker og kan dele ud af sin viden om naturen og dyrene, siger hun. Uddannelsen består af ni moduler med hvert sit emne som fx båltænding, tøj i naturen, insekter.
Borgerne har været med til at istandsætte den gamle stationsbygning, der er en del af et større naturtilbud til alle borgere, Troldhedestien. – At komme herud fungerer også i sig selv som miljøskifte. Nogle borgere kommer med herud og sidder og hører musik, fortæller Lars Nord Rødtnes.
– Herude bidrager borgerne til samfundet i kraft af, at de står for renhold og vedligeholdelse af området og fungerer som naturguider. Det er en vigtig del af deres identitet, ligesom det også betyder meget for dem at være iklædt arbejdstøj og værktøjsbælte, siger Ulrik Horsmark, som er leder af SOJA.
Bliv medlem
Bliv medlem