Gå til indhold

Fotoreportage

Et godt grin er vejen til et sundt liv

300 borgere, pårørende og fagprofessionelle var en tirsdag i maj samlet i Vejle for at hente inspiration til, hvordan man skaber en hverdag med sundhed, trivsel og livsglæde for mennesker med udviklingshandicap. En dag med et tydeligt budskab om, at sundhed er meget mere end kost og motion – det er også fællesskab, samhørighed og masser af gode grin.

22. juni 2023

Artikel
SundSammen.png

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Michael Drost-Hansen

Besøgshunden Pelle har sin daglige gang på botilbuddet Kompasrosen sammen med sin hundemakker Trille. Beboerne har hver især deres eget forhold til hundene. Nogle går ture med dem, nogle sørger for vand og godbidder, mens andre bare holder øje på afstand. – Der er livskvalitet og sundhed i det nærvær, hundene giver – uanset om det er glæden ved at nusse i sofaen eller gå en tur med hunden. Hundene giver samhørighed og er gode til at bryde isen for borgere, som har svært ved kontakt. Og så er de verdens sødeste vækkeur, fortæller socialpædagog Tina Bergendorff fra Kompasrosen.
På sundhedscampen fik deltagerne lejlighed til at møde andre i samme situation og gå på opdagelse i messestandene og jagte ny inspiration og ting at fylde i goodiebagen.
Grin, hvin og bevægelse er kombineret i legen ’Tyren i det røde hav’, hvor personen i midten skal forsøge at stange tovholderne i kredsen med bløde skumgummihorn, mens tovholderne på skift må slippe tovet kortvarigt og undgå hornene, uden at tovet falder til jorden.
I musikværkstedet fik pædagog og musiker Michael Bak deltagerne op af stolene til en sving­om. Og der blev sunget både fællessang og solo. Ifølge musikterapeut på Sødisbakke Anne Mikkelsen, der deltog i musikværktstedet, har musik og sang en positiv fysisk effekt på fx hjerterytme og åndedræt. – Stemmen er et instrument, vi alle har, og når vi synger sammen, sker der noget med kroppen. Musikken kan også bruges til at sætte en stemning og påvirke sanseintegrationen, fx ved at hæve eller sænke arousalniveauet, siger hun.
På et af værkstederne, Handileg, blev deltagerne inspireret til nye aktiviteter af Lars Hazelton, der underviser på Gerlev Idrætshøjskole. Herunder socialpædagog Inge Kjems: – Vi har fået idéer til konkrete aktiviteter fx i Handileg. Det er ’hands on’, hvor vi konkret ser, hvordan aktiviteten foregår, og hvordan det virker på deltagerne. Det kan vi tage med os hjem og tilpasse vores beboere, siger hun.

#Sundsammen

Sammen med LEV og ULF (Udviklingshæmmedes Landsforbund) arrangerede Socialpædagogerne 16. maj en sundhedscamp for 300 borgere, pårørende og fagprofessionelle i DGI-byen i Vejle. Målet med campen #Sundsammen var at inspirere til en hverdag med sjov og fokus på trivsel og sundhed for mennesker med et udviklingshandicap.

Gennem en række værksteder prøvede deltagerne kræfter med lege, trylleri, sang, yoga og urtesamling i det fri. Deltagerne kunne også besøge en række messestande med inspiration til trivsel, fællesskab og sundhed til målgruppen. Og så var der oplæg og paneldebat med fokus på livsstil og medbestemmelse.

Læs mere om dagen på lev.dk/sund-sammen/  

– Hvis vi ser, at pædagogerne selv har usunde vaner, er de dårlige forbilleder, lød budskabet fra næstformand i ULF Jette Tastesen. På campen fortalte hun bl.a. om sin egen livsstilsændring, efter hun fik konstateret diabetes. – Lægens dom var et chok, som gav mig motivation til at ændre livsstil. Nu spiser jeg vanvittig sundt og træner tre-fire gange om ugen i fitnesscenter. Mit bedste råd er, at det skal komme indefra. Man skal selv have lyst til at ændre sine vaner. Og så skal man finde erstatninger for det, man skal undvære som fx mørk chokolade.
Fra Sødisbakke deltog socialpædagog Inge Kjems (tv.) og musikterapeut Anne Mikkelsen, som begge tager inspiration til nye aktiviteter med hjem: – Det er meget givende, at her både er fagpersonale og borgere samlet. Det giver en samhørighed og glæde og viser, hvad leg kan bidrage til, lyder det fra Inge Kjems. – Værkstederne viser, hvordan man kan graduere øvelserne i forskellige sværhedsgrader og tilpasse dem ens egen målgruppe. Motivation er SÅ individuelt. Vi bruger os selv som redskab, vi er rollemodeller og sætter os selv i scene, og det gælder også over for personalet. Når kollegerne engagerer sig, så spejler det sig i borgerne, supplerer Anne Mikkelsen.
Naturvejleder og ’urteheks’ Dorthe Pedersen tog deltagerne med ud i naturen og viste, hvilke urter og planter man kan finde og tilberede. En brændenælde er fx fuld af jern og vitaminer og kan sammen med andre gode urter trylles om til pesto, som man kan spise på fladbrød bagt over bål.
Bliv medlem