Gå til indhold

Medlemstilbud

500 socialpædagoger samlet om faglighed og fællesskab

Det var en tour de force i metoder og værktøjer til arbejdet med kommunikation og motivation, da 500 socialpædagoger på tværs af hele socialområdet mødtes til faglig konference. I løbet af de to dage blev der også plads til at dyrke fællesskabet og sætte fokus på arbejdsmiljøet

28. oktober 2021

Artikel
Konference-top.png
Måske er mennesker mere motiverede, end vi lige har opdaget. Vi skal kigge grundigt efter for at forstå deres motivation, sagde Dorthe Birkmose i sit oplæg til de mange socialpædagoger, der deltog i de faglige selskabers fælleskonference.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Nils Lund Pedersen

– Det er godt nok lang tid siden, at jeg har set så mange socialpædagoger samlet på et sted, konstaterede forbundsnæstformand Verne Pedersen og så ud over salen, der summede af gensynsglæde og fagligt fællesskab.

– Jeg kan se, hvilken forskel netop socialpædagoger og socialpædagogiske indsatser gør – og hvilken forskel det gør, når udsatte mennesker mødes af den rette og målrettede faglighed og socialpædagogisk ledelse. Vi skal have inspiration til arbejdet og fyldes på med viden om, hvordan vi bedst muligt kommunikerer og motiverer sammen med borgerne, sagde hun og fortsatte:

– Med så mange socialpædagoger samlet er jeg helt sikkert på, at der kommer til at være masser af snak, faglige dialoger og udveksling af synspunkter og viden på tværs.

Og med de ord var den to-dages faglige fælleskonference ’Motivation og kommunikation som værktøjer til at skabe forandring’ skudt i gang. Konferencen var arrangeret af forbundets seks faglige selskaber og med deltagelse af 500 socialpædagoger på tværs af hele socialområdet. Her gav fagfolk og eksperter bud på, hvordan man som socialpædagog tager afsæt i, hvor mennesket er, og hvordan man motiverer børn, unge og voksne til udvikling og forandring og til at se muligheder i livet.

Vi kan ikke have prøvet alt

Den første til at gå på scenen var Dorthe Birkmose, der holdt oplæg om motivationsarbejde med afsæt i sin nye bog ’Mennesket er motiveret. Perspektivskifte og paradigmevalg’.

– Jeg har alt for mange gange tænkt om andre, at de ikke var rigtig motiveret. Når de fx sagde, at de ville leve sundere og alligevel ikke gjorde det. Men det var en misforståelse. Og så er jeg endt i den endelige misforståelse: Jeg har prøvet alt, og intet virker, sagde Dorthe Birkmose og remsede nogle enkelte af de hundredvis af metoder, der findes inden for det socialpædagogiske arbejde, op.

– Vi kan umuligt have prøvet alt. Mit budskab til jer er derfor, at måske er mennesker mere motiverede, end vi lige har opdaget. Vi skal kigge grundigt efter for at forstå deres motivation.

Du kan også høre Dorthe Birkmose i Socialpædagogernes podcast om forråelse

På konferencen holdt Dorthe Birkmose oplæg om motivationsarbejde. Undervejs skulle deltagerne holde 'teammøder' to-og-to for at overveje tilgange og metodevalg.
Vi skal have fokus på det, der samler alle os hos Socialpædagogerne - på tværs af fagområder og målgrupper, sagde forbundsnæstformand Verne Pedersen, da hun bød velkommen til konferencen.

Skift perspektiv

På konferencen fik deltagerne også mulighed for at dykke ned i hjørner af arbejdet med specifikke målgrupper og med motivation og kommunikation i form af 13 workshops om fx Low arousal, motivation blandt udsatte unge, Den motiverende samtale samt Recovery og motivation.

–  Har I nogensinde oplevet, at borgerne sagde nej til et krav. Eller at de kaldte jer noget, der ikke var rart? indledte specialpædagogisk konsulent Jakob Lentz sin workshop om kommunikation og motivation fra et Low arousal-perspektiv – og blev mødt af en skov af hænder.

– Vi stiller krav på en fornuftig måde ved at gå fra at tro, at folk gør det godt, hvis de vil, til at folk gør det godt, hvis de kan – et perspektivskifte. Det er det sværeste ved Low arousal-tilgangen. Men tanken giver færre konflikter. Og med det udgangspunkt tager vi ansvar, bliver mere nysgerrige på adfærd, bruger vores empati, bliver mere fleksible og forstående og tilpasser rammerne. Og så virker vores metoder bedre, sagde han.

Ud over fagfolk og eksperters værktøjer til at lykkes med at arbejde motiverende med mennesker i udsatte positioner, var der også koblinger til socialpædagogers arbejdsmiljø – fordi faglighed og arbejdsmiljø går hånd i hånd, og arbejdet som socialpædagog kan føre til forråelse og omsorgstræthed.

Vil du vide mere om Low arousal – så lyt dig til viden om metoden her

En af konferencens 13 workshops handlede om den motiverende samtale – ledet af Tina Haren, der er psykolog og arbejder med borgere fra socialpsykiatrien. ’Vi har tendens til at fylde på med råd og vejledning for at skabe forandring. Men det gælder om at finde alle de ressourcer og kompetencer, et menneske rummer, til at skabe en forandring,’ sagde hun.

Medfølelsen har en pris

En af oplægsholderne var psykolog Per Isdal, der selv har været ramt af omsorgstræthed efter mange års arbejde med bl.a. dømte seksualforbrydere.

– Det er leders ansvar, at vi ikke bliver syge af arbejdet, ligesom vi har et ansvar for hinanden som kolleger. Men vi bliver udsat for stærke stimuli, og derfor er vi i risiko for at blive præget og i værste falde syge af det. Det er jeg blevet bevidst om. Og så husker jeg mig selv på de mange berigelser ved arbejdet – jeg ser sider af mennesket, som kun få gør, jeg hjælper nogen, som ingen andre kan, og jeg får lov at opleve udvikling. Der er belastninger og berigelser, sagde han.

Per Isdal anbefalede, at man på arbejdspladsen jævnligt mødes i små grupper og taler ud om oplevelser, glæder og frustrationer – som indianere gør omkring et lejrbål.

– Det er min overbevisning, at det her arbejde kræver, at vi har et sted at reagere. Det er først og fremmest leders ansvar at sørge for ”bålpladsen” – det vil sige tid og sted. Og så er det jeres ansvar at gå med derhen, sagde han.

Bliv medlem
Bliv medlem