Gå til indhold

Sundhedsreform

Regionernes specialtilbud kommer under luppen

Før fremtiden for de 64 specialiserede sociale tilbud under regionerne kan endeligt afgøres, skal der iværksættes en grundig undersøgelse af dem. Minister lover at styrke specialiseringen

25. marts 2019

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Ricky John Molloy

Før politikerne vil træffe afgørelse om, hvor de 64 højt specialiserede sociale tilbud i regionerne skal placeres, hvis regeringens sundhedsreform bliver til virkelighed, skal der laves en grundig undersøgelse af tilbuddene. Sådan lyder resultatet af endnu en delaftale om sundhedsreformen mellem Dansk Folkeparti og regeringen.

̶  Rigtig mange har været bekymrede for, hvordan de 64 tilbud bliver placeret. Derfor har vi lavet en aftale om, at inden vi rykker på de strukturer, så skal vi have lavet en grundig undersøgelse, så vi sikrer, at de sårbare borgere ikke bliver kastebolde, sagde finansminister Kristian Jensen (V), da han præsenterede aftalen.

Undersøgelsen er færdig til august, lover socialminister Mai Mercado (K), og hun vil sikre, at alle interessenter bliver hørt i processen.

̶  Vi er også optaget af, at tilbuddene kommer det rette sted hen. Så vi skal kortlægge, hvor meget specialisering der er de enkelte steder, siger hun og understreger:

̶  Vi fastholder ikke det nuværende niveau af specialisering, men vil styrke specialiseringen.

Den anden halvdel mangler
Forbundsformand Benny Andersen mener, det er en god idé at undersøge området – men han er skuffet over, at det ikke bliver en hel undersøgelse. For når kommunernes specialtilbud ikke også tages med i undersøgelsen, så kommer der til at mangle sammenhæng.

̶  Det er uambitiøst, at man ikke bruger lejligheden til at lave en seriøs specialeplanlægning. Der ligger i forvejen mange højtspecialerede tilbud ude i kommunerne, og derfor virker det mærkeligt, at man ikke tager dem med i kortlægningen, lyder kritikken fra formanden.

Derfor vil Socialpædagogerne arbejde for, at den kommende analyse bliver en specialeplanlægning; altså at man sikrer og forpligter kommunerne på, at man også i fremtiden vil have højt specialiserede tilbud.

̶  Vi vil holde socialministeren op på ordet, når hun siger, at vi skal have en ’op-specialisering’. Vi bør være ambitiøse, når det drejer sig om hjælpen til samfundets mest udsatte mennesker. For det bør simpelthen være udgangspunktet for det arbejde, der skal laves, at man sikrer ressourcer, viden og faglighed i den hjælp, nogle af landets mest udsatte mennesker skal have, siger Benny Andersen.

 

Bliv medlem
Bliv medlem