Ligeløn
Ligeløn kræver større åbenhed om løn
Der er endnu ikke ligeløn mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked. Derfor benytter Socialpædagogerne Kvindernes Internationale Kampdag til at slå et slag for lønåbenhed, som er en af vejene til at bekæmpe uligeløn
8. marts 2018
Forfatter: Kit Lindhardt
Kvinder og mænd tjener stadigvæk ikke lige meget i Danmark – heller ikke selvom de har taget lige lange uddannelser og udfører det samme stykke arbejde. Kvinder tjener ifølge Danmarks Statistik 13,2 pct. mindre end mænd.
Det er på høje tid, at uligelønnen bekæmpes, mener Socialpædagogerne, som derfor er gået sammen med 37 andre faglige organisationer om at sætte fokus på lønåbenhed igennem kampagnen #deldinløn i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts 2018.
– Det er svært at have fokus på ligeløn, når der ikke er åbenhed omkring, hvad man tjener hver især. Derfor vil vi opfordre vores medlemmer til at sammenligne løn og tale om løn. Jo større åbenhed, der er på arbejdspladsen og på tværs af fagene, jo større er muligheden for, at vi kan forhandle os frem til rimelige resultater, siger Verne Pedersen, næstformand i Socialpædagogerne.
Mere lønåbenhed i andre lande
Ifølge en rapport om lønåbenhed fra Institut for Menneskerettigheder har flere undersøgelser dokumenteret, at der er sammenhæng mellem lønåbenhed og ligeløn, og at lønåbenhed derfor er første skridt i retning af ligeløn.
Jo større åbenhed der er på arbejdspladsen og på tværs af fagene, jo større er muligheden for, at vi kan forhandle os frem til rimelige resultater
I flere andre lande har politikerne gennem lovgivning forsøgt at bruge lønåbenhed som et redskab til at sikre lige løn mellem kønnene. På en konference om lønåbenhed på Christiansborg i dag 8. marts bliver en ny analyse af de internationale erfaringer omkring lønåbenhed præsenteret for første gang.
Analysen, som er udarbejdet af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) viser, at Danmark halter bagud, når det kommer til lønåbenhed. I Island har man fx vedtaget en ligelønsstandard, der indebærer, at arbejdspladser med minimum 25 ansatte er forpligtede til at dokumentere, at de udbetaler lige løn for arbejde af samme værdi. Også i Tyskland og Storbritannien er der lignende lovgivning – men ikke i Danmark.
Christiansborg bør gå forrest
Ifølge Socialpædagogernes næstformand Verne Pedersen er det ’uforståeligt’ og ’meget kritisabelt’, at de danske politikere ikke følger trop og gør, hvad vi ved, der skal til for at skabe ligeløn.
– Det burde selvfølgelig være Christiansborg, der går forrest og gør noget ved lovgivningen. Men så længe der er træghed på den politiske front, er der et demokrati, der kan udspille sig på de enkelte arbejdspladser. Det er det, vi opfordrer vores medlemmer sammen med de andre forbund til at tage i brug meget mere, end de gør i dag, siger Verne Pedersen.
Håbet er, at det kan presse politikerne til at handle og arbejdsgiverne til at få øjnene op for problemet og tage deres del af ansvaret.
Ulighed blandt socialpædagoger
Alene på de socialpædagogiske arbejdspladser er der også uligeløn mellem kønnene. Ifølge Verne Pedersen tjener de kvindelige ansatte i gennemsnit 420 kr. mindre om måneden end de mandlige.
– Det er en forskel, der er opstået i de lokale lønforhandlinger. Derfor er det også vigtigt, at der er lønåbenhed, og at vi får talt om løn, så vi kommer denne ulighed til livs. Derfor opfordrer vi vores tillidsrepræsentanter, som forhandler den lokale løn for vores medlemmer, til at have fokus på åbenhed omkring lønnen og lønkriterierne på arbejdspladsen, siger hun.
Der er intet i loven, der forhindrer, at du taler med dine kolleger om din løn. Det er ulovligt at bede de ansatte om at holde sin løn for sig selv.