Kongres 2018
Tre skarpe til socialministeren
Socialtilsynets fremtid, tidlig indsats og barnets første 1.000 dage var blandt emnerne, da Børne- og socialminister Mai Mercado (K) svarede på spørgsmål fra de delegerede på kongressen
13. november 2018
Forfatter: Tina Løvbom Petersen
Foto: Nils Lund Pedersen
– Jeg har virkelig glædet mig til at være i dialog med jer i dag. Men kunne vi ikke lige blive enige om, at alle de der spørgsmål omkring Socialstyrelsen og de der 111 mio. kr., der er forsvundet, dem toner vi lige lidt ned.
Med den indledning - og et smil på læben - tog Børne- og socialminister Mai Mercado (K) hul på sin tale på Socialpædagogernes kongres.
– Jeg synes, I har en identitet, I kan være rigtig stolte af. I agerer professionelt, sagligt og vidende - og som minister er jeg glad for at have Socialpædagogerne som en kritisk sparringspartner - og en professionel med- og modspiller, lød det fra ministeren.
Hør Mai Mercado fortælle, hvorfor socialpædagoger er grundpillen inden for socialpolitikken:
Kongres 2018
Følg kongressen live på sl.dk/kongres2018 eller se optagelserne her.
Åben overfor at snakke faglighed
Fra salen havde de delegerede mulighed for at stille spørgsmål til ministeren. Hun blev bl.a. bedt om at svare på, hvordan hun ser på diskussionen om, at der på det specialiserede område skal stilles flere krav til uddannelse og kvalifikationer.
– Jeg er oprigtigt ked af, at forhandlingerne omkring socialtilsynene ikke lykkedes, og at vi ikke i de netop overståede satspuljeforhandlinger kom videre med at give socialtilsynene nogle flere muskler. Men jeg håber, at vi på den anden side af et valg kan få gang i de drøftelser igen. For jeg er åben over for at diskutere faglighed og gøre det mere synligt, hvad det er for en uddannelsesbaggrund og kompetencer, man som ansat kommer med, lød svaret fra Mai Mercado.
Barnets første 1.000 dage
Et andet spørgsmål til ministeren gik på barnets første 1.000 dag - og hvordan Mai Mercado ser socialpædagoger spille en rolle i den indsats:
– I spiller en nøglerolle. Uanset hvem jeg har talt med af udsatte borgere, så er der ét fællestræk, der går igen: De har haft en rigtig dårlig barndom. Derfor er det bare så afgørende, at vi sætter tidligt ind i barnets liv - og i den forbindelse vil jeg gerne fokusere på at få flere fagligheder i spil. Jeg kan fx godt se for mig, at en sundhedsplejerske og en socialpædagog samarbejder om at komme ud i daginstitutionerne og går sammen om at forebygge udsathed, sagde Mai Mercado.
Brug socialpolitik forebyggende
Det sidste spørgsmål fra deltagerne lød sådan her: Når vi hele tiden hører, at kommunerne skal spare, handler det så om, at de er for dårlige til at lytte til de faguddannede og dem, der er tæt på praksis?
– Vi har jo for nylig udvidet SØM-modellen, så den nu også omfatter børne- og ungeområdet. Og det gør vi netop for at vise, at selvom det måske kræver en udgift fra start, så kan det vise sig at være en rigtig god investering på sigt. Og SØM som værktøj kan forhåbentlig betyde, at kommunerne bliver dygtigere til at se, at socialpolitik kan bruges forebyggende til at forhindre udsatheden i at sætte sig.