Gå til indhold

Uddannelse

Benspænd for sporskifte

Skidt for såvel samfund som socialpædagoger. Sådan lyder Socialpædagogernes dom over politisk aftale, der fra næste år gør det sværere at skifte spor

1. juli 2016

Artikel

Forfatter: Af Maria Rørbæk

Er du en uddannet pædagog, der fx ønsker at skifte spor og uddanne dig til socialrådgiver? Så skal du fra næste år som udgangspunkt selv til lommerne.

Det er resultatet af en aftale, der er indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti for at finansiere en tidligere aftale om ændringer i dagpengesystemet.

Aftalen indebærer, at der indføres brugerbetaling for folk, der ønsker at tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau som den, de allerede har bestået.

Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne finder aftalen problematisk – og Socialpædagogerne vil gøre, hvad de kan for at afbøde de værste konsekvenser.

– Set fra vores perspektiv er brugerbetaling en rigtig dårlig idé, der både kan få negative konsekvenser for socialpædagoger og for samfundet som helhed.  Vi ved jo, at det socialpædagogiske arbejdsområde kan være hårdt for nogle, og så skal det være muligt at skifte spor. Ligeledes har socialpædagoger, der også har en anden uddannelse i bagagen, ofte rigtig meget godt at bidrage med, siger hun.

Forsknings- og uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) har derimod tidligere sagt til Ritzau, at det grundlæggende er helt rimeligt, at man kun får én offentligt betalt uddannelse.

– Jeg er optaget af, at vi bruger skattekronerne så fornuftigt som muligt. I dag er det sådan, at man kan uddanne sig på samme niveau ubegrænset, forudsat at man bliver optaget. Det er det, vi begrænser muligheden for.

Ikke for at hygge sig

Marie Sonne pointerer derimod, at der ofte vil være rigtig gode grunde til et sporskifte.

– Når man fx vælger at gå fra fuldtidsløn til SU, så er det altså fordi, det er vigtigt for den enkelte – det er ikke noget, man gør for at hygge sig, siger hun.

Over for Ritzau har Ulla Tørnæs tidligere lagt op til, at der skal være en række undtagelsesmuligheder som fx en arbejdsløs historiker, der vil uddanne sig til sygeplejerske i en situation, hvor der er mangel på dem.

– Der vil være situationer, hvor man vil have mulighed for at dispensere. Og noget af det, jeg vil have øje for, er hvilke kvalifikationer, arbejdsmarkedet efterspørger, sagde hun.

De nærmere detaljer for undtagelserne er ikke på plads endnu, og Marie Sonne påpeger, at Socialpædagogerne sammen med LO vil prøve at påvirke partierne, så undtagelsesmulighederne afbøder de værste skadevirkninger.

– Det må simpelt hen ikke blive sådan, at man ikke kan skifte spor, hvis man af den ene eller anden grund ikke længere kan blive i det fag, man først har uddannet sig til.

 

Bliv medlem
Bliv medlem