Ønskelisten er lang: Se, hvad socialpædagoger vil have mere af
Socialpædagoger på det private område har nu sendt deres ønsker til en ny overenskomst. Særligt to ting topper listen over emner, der er vigtige for medlemmerne at få med til forhandlingsbordet
10. oktober 2024
Forfatter: Lea Holtze
Hvad kunne du tænke dig kom med til forhandlingsbordet, når Socialpædagogerne lige straks forhandler overenskomst for privatansatte socialpædagoger?
Det spørgsmål har Socialpædagogernes medlemmer svaret på – og svarene er sendt til Socialpædagogerne via digitale postkort. Kan du gætte, hvad der topper listen?
Indsamlingen af ønsker er en del af forberedelsen af de kommende overenskomstforhandlinger på det private område. For når Socialpædagogerne sætter sig ved forhandlingsbordet, har vi en række krav med til arbejdsgiverne, som handler om, hvordan vi mener, at dine løn- og ansættelsesvilkår skal forbedres – ligesom at de stiller nogle krav til os.
Den 12. december udtager Socialpædagogernes Hovedbestyrelse vores endelige krav. Og når vi har udvekslet kravene med arbejdsgiverne i januar, begynder selve overenskomstforhandlingerne – også kaldet OK25.
Det rimer på bøn…
I alt har 59 medlemmer sendt et digitalt postkort med deres ønske. Og det, som står nævnt på allerflest postkort – nemlig på mere end syv ud af ti – er mere i lønningsposen.
En af dem, der har skrevet det, er Jimmi Bruun Christensen, der er socialpædagog og TR ved botilbuddet Habitushuset Jernstøbervænge i Køge. For vil man have uddannede socialpædagoger til at blive hængende på arbejdspladsen, skal anerkendelsen afspejles på lønsedlen, mener han.
– Det trænger vi til. Ikke mindst efter de lønstigninger, der er kommet på det offentlige område, for ellers flygter folk fra det private, siger han.
LÆS OGSÅ: Jimmis krav er klart: Jeg vil af med alt det merarbejde
En vigtig pejling
Ud over løn nævner mange socialpædagoger bedre vilkår – og tillæg – for at arbejde på skæve tidspunkter og desuden bedre forhold for seniorer og mere i pension.
Forbundsformand Benny Andersen glæder sig over de mange postkort, der er kommet ind.
– Det er rigtig stærkt, at så mange har sat ord på, hvad der er vigtigst i deres hverdag. For det er jo medlemmernes arbejdsliv, det her handler om. Det er en vigtig pejling, når hovedbestyrelsen skal udtage de endelige krav, siger han.
Flere uddannede kolleger
Socialpædagogerne har også svaret på, hvad de nødigt vil undvære i fremtiden. Her fremhæver mange fleksibilitet i forhold til arbejdstid såvel som deres uddannede kollegaer.
Ann-Lou Vestergaard Frost, der er socialpædagog og AMR ved botilbuddet Vester Hjermitslev, uddyber:
– Uddannede socialpædagoger har en helt anden forståelse og faglig begrundelse for, hvorfor vi gør, som vi gør, og hvad borgerne har behov for – frem for at gå egne veje. Det giver flow og arbejdsglæde i hverdagen og mere ro til borgerne, siger hun.
LÆS OGSÅ: Ann-Lou har sendt et postkort: Det her er en gulerod for mig
HVAD SKER DER NU?
Den 12. december udtager Socialpædagogernes hovedbestyrelse forbundets endelige krav. Kravene udveksles med arbejdsgiverne i januar. Herefter begynder forhandlingerne.
Når vi har forhandlet os frem til en aftale, er det dig, der er omfattet af overenskomsten og medlem af fagforeningen, som skal stemme om resultatet. Din stemme er vigtig. For det gælder dit arbejdsliv.
Gør det attraktivt
En overenskomst kan ganske vist ikke diktere, hvor mange medarbejdere, der skal være på en arbejdsplads, og hvilken uddannelsesbaggrund de skal have. Men den kan bruges til at forpligte arbejdsgiverne på at tage et ansvar, understreger Benny Andersen.
På det private område aftaler man desuden de specifikke lønninger lokalt. Men rammerne, der skal sikre det bedste grundlag for de lokale forhandlinger, aftales ved overenskomstforhandlingerne, forklarer han.
– Vi står et sted, hvor dansk økonomi har det godt, og der blev lavet nogle rigtig gode overenskomster på det offentlige område i foråret. Det sådan noget, jeg er opmærksom på, når jeg forbereder mig til forhandlingerne. Og det er arbejdsgiverne også nødt til at tage bestik af. Samtidig er vi på et marked, hvor de sociale tilbud konkurrerer om kvalitet. Hvis man vil være konkurrencedygtig på kvalitet, er to ting helt afgørende: Nok uddannede socialpædagoger og attraktive arbejdspladser, siger han.