Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Hos os er sex aldrig et fy-ord

På Bostedet Hulegården i Brøndby gør en klar seksualpolitik og en række mande- og kvinde-grupper det lettere at arbejde med borgerens seksualitet i hverdagen – og at støtte beboerne i at håndtere følelser og drifter

Tina Løvbom Petersen / Foto: Søren Kjeldgaard

26. jan 2018
SK_janneB.jpg

På hylden ligger en stak brochurer formet som grønne og røde hjerter. På det røde hjerte står der ‘Kald det kærlighed’, mens det grønne hjerte hedder ‘Seksualpolitik for medarbejderne’.

Ved siden af hjerterne står et par æsker med farvestrålende kort, der med billeder og illustrationer viser forskellige situationer, der fx handler om sikker sex og om følelser som jalousi, lyst, glæde og respekt. 

Vi er på bostedet Hulegården i Brøndby, hvor der bor i alt 40 voksne med varige psykiske funktionsnedsættelser. Her er beboernes seksualitet en helt grundlæggende del af arbejdet, fortæller en af Hulegårdens i alt syv seksualvejledere, Janne Liliendal.

– Når man på mange arbejdspladser oplever uønsket seksuel opmærksomhed fra borgerne, så er det jo et klart tegn på, at der er et behov, der skal tages hånd om. Det handler om at anerkende og respektere beboernes seksualitet og følelsesliv. Når vi gør det, skaber vi nogle mere tilfredse beboere, som kan leve det hele liv, forklarer hun.

Derfor har man på Hulegården to seksualpolitikker: Det røde hjerte for beboerne – og det grønne for medarbejderne.

– De to politikker er med til at give os et fælles sprog. Den, der retter sig mod medarbejderne, giver nogle klare retningslinjer for, hvordan vi arbejder med seksualitet i hverdagen. Den, der er målrettet beboerne, giver gode råd omkring jalousi, sikker sex, respekt, lyst og glæde.