Gå til indhold

Tjenerjob giver selvtillid: Fritids/værestedet, Skive Kommune

Restaurant To’eren giver borgere under Skive Kommunes Socialafdeling selvtillid og nye netværk. Hver torsdag servicerer de sammen med en borger fra byen gæster i restauranten på Fritids/værestedet i Skive.

Tilbage til Midtjylland

Stegt flæsk, frikadeller og medister

Hver torsdag kan venner af Fritids/værestedet sætte sig til et veldækket bord og nyde et godt måltid mad serveret af borgere under Skive Kommunes Socialafdeling og en frivillig fra byen.

– Det er spændende og sjovt, siger Jane Riis, som har været med til at starte Restaurant To’eren.

Restauranten er startet som et samarbejde mellem de Frivillige Sociale Trivselsagenter og Fritids/værestedet To’erens Café.

Idéen til restauranten opstod, fordi en af vores visiterede borgere drømte om at arbejde som tjener. Men på grund af forskellige problemstillinger, kunne det ikke lade sig gøre, så vi måtte tænke alternativt og i stedet åbne vores egen restaurant. I februar 2016 åbnede Restaurant To’eren første gang. I dag har vi venteliste til vores tjenerteams. Det er blevet en stor succes.

Olivia Stokholm, socialpædagog og trivselsagent i Skive Kommune

Restauranten er kun åben for venner af Værestedet, fordi den ikke må konkurrere med byens andre restauranter. Gæsterne tæller andre borgere med udviklingshæmning og deres ledsagere, andre frivillige og pårørende og politikere som eksempelvis borgmester i Skive Kommune, Peder Chr. Kirkegaard.

– Normalt forbinder vi jo kun frivilligt arbejde med civile borgere, men også borgerne med udviklingshæmning og handicap ønsker at gøre en forskel ved at være frivillig, siger Olivia Stockholm.

For at se denne video skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

Flere kompetencer

Det er de frivillige, der sammen har udviklet konceptet til den succes, det er i dag. Jane Riis er ikke i tvivl, om at hun har lært meget af sit tjenerjob i Restaurant To’eren.

– Jeg har udviklet mig meget. Jeg har fået mere selvtillid. Jeg er god til at servere og tage hensyn til vores gæster. Og jeg er blevet rigtig god til at samarbejde med min tjenerkollega og med køkkenpersonalet. Vi holder personalemøder fire til fem gange om året, hvor vi taler om, hvordan det går, og om vi skal lave noget anderledes for at gøre det så godt som muligt, siger Jane Riis, mens Olivia Stokholm supplerer:

Vores borgere med udviklingshæmning og handicap vil gerne vise, at de kan noget, ligesom alle andre borgere. Det er en naturlig del af det at være menneske, at man gerne vil have betydning og være noget for andre mennesker. Det er projekter som Restaurant To’eren med til.

Olivia Stokholm

Nye netværk

Arbejdet i restauranten giver nye bekendtskaber til alle.

– Jeg møder andre mennesker her, end jeg normalt møder. Jeg har fået mange nye venner – folk fra byen, som jeg ellers ikke ville have lært at kende, siger Jane.

Også de civile frivillige får meget ud af samarbejdet, vurderer Olivia Stokholm:

– Alle vores frivillige er med i projektet, fordi de vil hinanden. De civile frivillige tæller både unge og ældre. De unge vil måske gerne samle point ind til et studie, de ældre vil stadig gerne bidrage positivt til samfundet, selv om de er gået på pension. Og det samme vil et syrisk ægtepar, samtidig med at de lærer dansk. Fælles for alle er, at de nu kender mange flere søde ansigter, når de går tur i byen. Det er betydningsfuldt for alle parter, fastslår Olivia Stokholm.

FAKTA OM RESTAURANT TO’EREN:

Restaurant To’eren er åben for venner af Fritids/værestedet hver torsdag. Pt. har Restaurant To’eren fem tjenerteams bestående af borgere tilknyttet
Skive Kommunes Socialafdeling og frivillige fra lokalområdet.

Restaurant To’eren betjener fra fire til 12 personer hver torsdag.

Kontakt Socialpædagorne Midtjylland - hvis du vil vide mere
Bliv medlem