Gå til indhold

Markedsdag åbner for netværk mellem borgere med handicap og frivillige: Center Bakkehuset, Ringkøbing-Skjern Kommune

På trods af svære handicaps har beboerne på Center Bakkehuset i Videbæk et godt liv. Det liv vil de gerne dele med andre borgere i byen. Derfor stablede socialpædagogerne på Center Bakkehuset en markedsdag på benene for at få borgerne i byen til at mødes.

Tilbage til Midtjylland

Hvordan får man borgere med svære handicaps, som bor på institution, til at mødes med de andre borgere i lokalsamfundet? Og hvordan viser man den værdi, de alle har for hinanden?

Socialpædagogerne Lene Nielsen og Heidi Mogensen tog udgangspunkt i Ringkøbing-Skjern Kommunes projekt om samskabelse mellem borgerne og inviterede borgerne i Videbæk til markedsdag på Center Bakkehuset. Center Bakkehuset er kommunens specialtilbud for voksne med betydelig og varig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne.

Center Bakkehuset vil gerne være en naturlig del af det omgivende samfund. Vi vil gerne skabe nogle relationer mellem borgerne, som bor på institutionen, og de borgere, der bor i byen. Men vores beboere har multihandicaps og har dermed ikke selv mulighed for at tilbyde sig som aktive medborgere i samfundet. Personalet på Center Bakkehuset er derfor nødt til at være bindeled, så vi inviterede borgerne i byen til at komme forbi Center Bakkehuset for på den måde at skabe relationer.

Lene Nielsen

Center Bakkehuset ligger midt i Videbæk, men beboerne er alligevel ikke så stor en del af landsbylivet. En gang om ugen spiser beboere på Center bakkehuset frokost på Westergaards Hotel.

– Westergaards Hotel lægger desuden hus til flere af vores arrangementer som fx høstfest og fødselsdage, samt leverer lørdagsmenuen. Men vi ønsker for beboerne, at de får flere relationer i byen, siger Heidi Mogensen.

Mange overvejelser

Inden markedsdagen spekulerede Lene Nielsen og Heidi Mogensen over, om et åbent arrangement kunne have negative konsekvenser for beboerne på Center Bakkehuset.

– Det allervigtigste for os var, at beboerne ikke skulle blive udstillet, så derfor bestemte vi sammen med vores to daglige ledere, at gæsterne til markedsdagen gerne måtte komme ind og se Center Bakkehusets fælles arealer, men ikke beboernes private boliger, fortæller Heidi Mogensen.

De to arrangører var desuden bekymrede for, om byens borgere ville bakke op om projektet.

– Vi spekulerede over, om de handlende i byen ville være en del af vores markedsdag – og vi blev både overraskede og skuffede på samme tid. Vi fik fine sponsorgaver til vores konkurrence, men vi blev skuffede over, at de handlende faktisk ikke havde tiden til at være med, siger Lene Nielsen.

Men det stoppede ikke arrangørerne i planlægningen:

– Vi tænkte meget over, hvad nu hvis der ikke kommer nogle tilmeldinger, eller der kommer for få. Men til sidst tænkte vi ”skidt pyt – vi har aldrig prøvet det før, så uanset om der kom fem boder, eller hele parkeringspladsen blev fyldt op, så ville det være en succes for os og Center Bakkehuset, siger Heidi Mogensen.

For at se denne video skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

Første skridt er taget

Solen skinnede fra en skyfri himmel den lørdag i Videbæk. Parkeringspladsen var fyldt op af kræmmere og gæster, beboere, personale og pårørende. Forældreforeningen solgte lodder i tombolaen og langede pølser over disken og fik et pænt overskud til aktiviteter for beboerne på Center Bakkehuset.

Vi havde en super god dag. Vores beboere nød dagen – især den levende musik.

Lene Nielsen

Dagens vigtigste mål var, at alle fik set hinanden an.

– Vi fik ingen frivillige, men nu har vi alle taget det første skridt mod hinanden. Vi er klar over, at det er lang proces, vi har sat i gang med at åbne vores døre for lokalsamfundet. Vi håber, at det på sigt vil komme vores beboere til gode blandt andet i form af flere frivillige, fortæller Heidi Mogensen og uddyber:

– Vi har vi har en plan. Vi vil invitere borgerne i byen og omegnen til en infoaften for at få nogle flere frivillige til at være med til at gøre en forskel for vores skønne og dejlige beboere. Vores beboere har handicaps, men bortset fra det, lever de jo et helt almindeligt liv med venner og familie. Alle har ret til et netværk, uanset hvem man er, og vores beboere vil også gerne være en del af et fællesskab og bidrage med det, som de kan. De vil gerne vise, at deres liv er et godt liv på trods af, at de har handicaps, understreger Lene Nielsen.

FAKTA:

Borgerne i Videbæk blev inviteret til at stille boder på parkeringen hos Center Bakkehuset. Pårørendeforeningen arrangerede konkurrencer, bål til skumfiduser og popcorn og solgte kage og kaffe.

Kontakt Socialpædagogerne Midtjylland hvis du vil vide mere
Bliv medlem