Gå til indhold

Familiesamvær langt ude i skoven: Familiecentret Spiren, Holstebro Kommune

En tur helt ude i skoven kan hjælpe familier med vanskeligheder i at bryde mønstre og lære nye metoder til konfliktløsning, positivt samvær og nærvær.

Tilbage til Midtjylland

Bål, madlavning, brændehugning, sjove lege i træer, nærvær og samvær

Sammen med Red Barnet, Naturstyrelsen og Sct. Georgs Gilderne arrangerer Familiecentret Spiren i Holstebro oplevelsesture for familier med vanskeligheder i Naturcenter Tinkerdal ved Holstebro.

– Når offentlige tilbud, frivillige kræfter og non-profit organisationer går sammen om en fælles indsats, hvor vi hver især bidrager med særlige kompetencer, giver det et forrygende resultat med minimale ressourcer. Vi ville ikke kunne opnå det samme resultat alene, siger lederen af Familiecentret Spiren Jørgen Enstrøm.

Nye værktøjer

– Familiecentret Spiren hjælper familier, som på den eller anden måde har mistet fodfæstet. I Spiren får familierne en støttende og hjælpende hånd for at komme ud af fastlåste vaner og handlemønstre, som står i vejen for det familieliv, de drømmer om. En tur i skoven sammen med autentiske mennesker fra Naturstyrelsen og, Sct. Georgs Gilderne og Red Barnet kan hjælpe familierne i den rigtige retning, fortæller socialpædagog Poul Tambjerg:

– Familierne får nye værktøjer til eksempelvis konflikthåndtering og åbner øjnene for egne og andres ressourcer. Pludselig oplever børn og voksne nye sider af sig selv og hinanden, ligesom de oplever, at de alle kan bidrage til fællesskabet på hver deres måde.

Socialpædagogerne tilknyttet Spiren sætter de overordnede rammer for turen i skoven og bidrager med det terapeutiske arbejde.

– Vi taler med familierne, når mulighederne dukker op – for eksempel, hvis der opstår en konflikt mellem søskende. Hvordan kan vi komme ud af det svære? Turen i skoven bliver en anden øvebane end den bane, de er vant til – en anden kontekst.  Når de er i nye rammer, opstår der således nye måder at håndtere det svære, siger Poul Tambjerg.

Brændekløvning og klatring

Familierne tager del i det arbejde, der skal laves, for at aftenen i skoven lykkes. Nogle skal hugge brænde, og andre tænde bål. Der skal også laves mad, og børnene skal aktiveres. Naturstyrelsens naturvejledere og Sct. Georg Gilderne vejleder og hjælper familierne med aktiviteterne.

Der sker noget helt magisk, når børn oplever, at de for eksempel kan hugge brænde eller klatre i et træ ved hjælp af nogle engagerede og autentiske mennesker fra Naturstyrelsen og Sct. Georgs Gilderne. Eller når de ser, at deres far kan tænde bål, eller deres mor klare forhindringsbanen i skoven, oplever familierne, at de kan noget både sammen og hver for sig.

Poul Tambjerg

De mærker, at de er nødvendige i et fællesskab, og når de oplever det, vokser de og får mod på flere fællesskaber – som de ellers ofte har trukket sig fra på grund af vanskeligheder i familien. Familierne opdager, at de kan komme tættere på nærmiljøet – forældrene får måske lyst til at deltage i et skolearrangement eller tale med naboen derhjemme, siger Poul Tambjerg.

For at se denne video skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

FAKTA:

Familiecentret Spiren i Holstebro, Naturstyrelsen, Sct. Georgs Gilderne og Red Barnet arrangerer ture i skoven Tinkerdal for familier i vanskeligheder. Familierne får nye værktøjer til eksempelvis konflikthåndtering og åbner øjnene for egne og andres ressourcer.

Kontaktoplysninger
Bliv medlem
Bliv medlem