Gå til indhold

Et fantastisk fag – med plads til flere

Andelen af socialpædagoger falder på de kommunale og regionale arbejdspladser – både på landsplan og i Kreds Midtsjælland. Derfor er fokus på faglighed vigtigere end nogensinde, for der er brug for det, og det er et fantastisk fag, lyder det fra kredsformand Lene Kümpel.

Tilbage til Midtsjælland

Hvert år laver Socialpædagogerne en opgørelse, der viser, hvor stor en andel af socialpædagoger, der er ansat på de kommunale og regionale socialpædagogiske arbejdspladser. Desuden indeholder opgørelsen overblik over, hvor mange der arbejder på området uden at have en relevant uddannelse.  

Desværre gemmer tallene ikke på gode nyheder, for endnu en gang er andelen af socialpædagoger på landsplan blevet mindre. Det ses tydeligt på det danmarkskort, som Socialpædagogerne har lavet over kommunernes andel.

På det kommunale område er andelen af socialpædagoger faldet fra 51 procent i 2020 til 48 procent i 2023, mens andelen i regionerne er faldet fra 44 til 41 pct. Ser man alene på voksenområdet i kommunerne ligger andelen på 45 procent.

 

Jeg tror ikke, at man i ret mange brancher ville acceptere, at kun halvdelen af de ansatte var uddannet i faget. Forestil dig et advokatkontor eller elektrikerfirma, hvor det kun er halvdelen, der har den faglige baggrund. Det ville man jo ikke acceptere, men det har man gjort på socialområdet.

Kredsformand Lene Kümpel

Advokat eller elektriker

”Vi må jo desværre sige, at vi godt kan genkende det landsdækkende billede fra vores egen kreds. Vi har nogle kommuner, der ligger ret godt og et stykke over landsgennemsnittet, men vi også har kommuner, der ligger langt under landsgennemsnittet, som jeg i øvrigt ikke mener særligt prangende i forvejen. Så der er virkelig behov for at få sat ind her,” fastslår Lene Kümpel og fortsætter:

”Jeg tror ikke, at man i ret mange brancher ville acceptere, at kun halvdelen af de ansatte var uddannet i faget. Forestil dig et advokatkontor eller elektrikerfirma, hvor det kun er halvdelen, der har den faglige baggrund. Det ville man jo ikke acceptere, men det har man gjort på socialområdet, som altså arbejder med nogle af vores samfunds mest udfordrede og udsatte borgere. Det er ikke godt nok. Jeg er helt med på, at det kræver tværfagligt samarbejde at tilgodese det hele menneskes behov for hjælp og støtte. Men der skal være den rette faglige balance til stede,” fastslår hun.

Derfor glæder hun sig også over den politiske aftale på det specialiserede socialområde, der blev landet i maj måned, som understreger, at det er den socialpædagogiske faglighed, som skal være kernefagligheden på sociale tilbud. Aftalen udspringer af drøftelserne i samarbejdsforummet Sammen om Handicap.

Geografi, fokus og stillingsopslag spiller ind

Kigger man på kredsens kommuner, er det mange forskellige faktorer, der spiller ind på andelen af socialpædagoger, forklarer Lene Kümpel.

For det første er der generelt en mangel på kvalificeret arbejdskraft på området. Nogle steder kan det desuden være svært at tiltrække kvalificerede ansøgere på grund af geografien. Andre steder kan vilkår og arbejdsmiljø være afgørende faktorer, mens også den pressede kommunale økonomi spiller ind flere steder.

Endelig er der behov for at få et skarpt fokus på opgavens indhold, når der opslås ledige stillinger.

”Vi ser indimellem stillingsopslag, hvor der søges en socialpædagog, sosu-assistent, socialrådgiver, sygeplejerske eller ergoterapeut. Det vidner om, at man ikke har forholdt sig til, hvilken opgave der skal løses. Det er noget af det, vi taler med lederne om, for vi ved, at det kan få socialpædagoger til at vælge en arbejdsplads fra, hvis man ikke kan spejle sin faglighed ind i jobbet. Et stærkt fagligt miljø tiltrækker faglighed. Det modsatte gør sig desværre også gældende.”

30 år senere

Tallene for andelen af socialpædagoger understreger, at Socialpædagogernes faglighedsdagsorden er vigtigere end nogensinde. Der skal ske forandringer – både for borgernes og medarbejdernes skyld.

”Det er også derfor, at vi på vores generalforsamling har vedtaget et arbejdspapir for det fremtidige arbejde i kredsen, hvor netop ’Faglighed forandrer liv’ indgår som en del af det lokale fokus. Det er afgørende, at det også lokalt er styrende for vores faglige arbejde og politiske prioriteringer. Vi kan næsten ikke beskrive, hvor vigtigt det er, at man har den rette faglighed til den rette opgave, hvilket vores to Rambøll-undersøgelser også fastslår,” påpeger Lene Kümpel.

Med andre ord er der nok at kæmpe videre for - både hos Socialpædagogerne og i Kreds Midtsjælland. Men det til trods ved Lene Kümpel godt, hvad hun ville vælge, hvis hun i dag skulle vælge uddannelse:

”I år er det faktisk 30 år siden, at jeg blev færdig som socialpædagog, og jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg stod i dag og skulle vælge uddannelse, ville jeg vælge det samme igen.

Derfor vil jeg også sige til de studerende, der lige har afsluttet deres uddannelse og kan kalde sig socialpædagoger, at der er brug for dem, og at de godt kan glæde sig til deres arbejdsliv. Det bliver fuld af faglige udfordringer, skønne mennesker og store oplevelser,” siger Lene Kümpel.

Andelen af pædagoger i kommunerne falder fortsat. Se mere her: https://sl.dk/danmarkskortet/
Bliv medlem