Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Stemmer fra de magtesløse

Hvordan er det at blive udsat for magtanvendelser? Hvordan opleves det at blive fastholdt – og hvad kan vi lære af det? De spørgsmål undersøger antropolog og forsker Stine Grønbæk Jensen i en ny bog, som for første gang giver borgernes perspektiv på magtanvendelser

Malene Dreyer / Foto: Sofia Busk

04. dec 2020
Stine Grønbæk Jensen013.jpg
Fagligt fokus

Ved årsskiftet trådte de nye regler om magtanvendelse for voksne med nedsat funktionsevne i kraft. Forud for de nu gældende stramninger fik reglerne et såkaldt praksistjek, hvor fagfolk, myndigheder, sagsbehandlere og organisationer blev hørt.

Men en enkelt gruppe blev ikke taget med på råd, på trods af at det er dem, det hele handler om: mennesker med udviklingshæmning.

Faktisk er deres stemme aldrig før kommet til orde i debatten om magt­anvendelser. Derfor besluttede antropolog og historiker ph.d. Stine Grønbæk Jensen sig for at skildre deres version af virkeligheden i bogen ’Erfaret magt – frustrationer og fastholdelser på botilbud’, som hun har skrevet i samarbejde med historiker Jesper Vaczy Kragh.

– Jeg synes, det er tankevækkende, at dem, der mærker magtanvendelserne på deres egen krop, ryger ud af forarbejdet til lovgivningen. Deres centrale perspektiv har været påfaldende ubelyst både i den offentlige debat og i forskningen, siger Stine Grønbæk Jensen.