Artboard 1 no disagree x error
Skift site

Vi taler kvindernes styrker op

På kvindekrisecentre har personalet stor erfaring med at møde mennesker med traumer. Tillid er helt afgørende i forhold til at bygge kvindernes selvværd op igen – de skal først og fremmest mødes med forståelse og anerkendelse

Malene Dreyer / Foto: Solveig Agerbak

30. okt 2023
VI TALER KVINDERNES STYRKER OP.png
Fagligt fokus
Som socialpædagog på en kvindekrisecenter hjælper socialpædagogen Kristina voldsramte og traumatiserede kvinder med at erkende, at de har været udsat for noget voldsomt og forkert, og at det er helt naturligt, at de er bange og ulykkelige.

Når en voldsramt kvinde står foran kvindekrisecentrets dør, er hun i akut krise. På flugt fra vold i en nær relation og ofte med børn i hånden.

– Mange af de kvinder, der kommer her, har flere tidligere traumer med i bagagen, og oven i kommer det traume, som bliver anledningen til, at de opsøger os, fortæller Kristina, som er socialpædagog på et kvindekrisecenter.

Først er der brug for basal krisehjælp. Der skal etableres sikkerhed omkring kvinden, så hun ikke bliver fundet, og så hendes nervesystem kan falde til ro. Det kan også handle om at blokere numre på telefonen og få adgang til dankort uden om fælles konti, og så skal de helt grundlæggende behov sikres som det at spise, at sove og blive valideret i deres følelser og i deres krise.

Kvinderne får tilbudt samtaler hos en psykolog, de får lægehjælp og hjælp fra stedets socialrådgivere, som kan vejlede dem i deres socialretlige situation, og hvordan de får skabt kontakt til instanser som kommune og familieretshus.

I artiklen 'Traumerne følger med' kan du læse mere om, hvordan man som socialpædagog kan forstå og hjælpe mennesker med traumer.