Gå til indhold
Socialpædagogernes logo

Hvis din arbejdsplads er gået konkurs

Hvis din arbejdsplads er gået konkurs, er der vejledning til, hvad du skal gøre. På Socialpædagogernes arbejdsområder vil det kun kunne ske for dig, som arbejder på det private område, eksempelvis på et opholdssted, da en kommune eller region ikke kan gå konkurs.

Tilbage til arbejdsliv og vilkår

I forbindelse med en konkurs er der mange ting, der skal tages stilling til omkring dit ansættelsesforhold. Det er vigtigt at kende reglerne, så du undgår en situation, hvor det enten er dig, der misligholder ansættelsesforholdet, eller hvor du risikerer ikke at få dine penge. Du kan her orientere dig på dette område. 

Hvis din arbejdsplads ikke betaler løn

Som ansat har du pligt til at udføre det arbejde, som du er ansat til, og som modydelse skal din arbejdsgiver betale dig den aftalte løn til tiden.

Du kan se i din ansættelseskontrakt, hvornår din løn skal udbetales.

Hvis din arbejdsgiver ikke betaler lønnen til tiden, kan der selvfølgelig være tale om en fejl, men det kan også være, at han ikke har pengene. Hvis det er tilfældet, skal du med det samme kontakte din kreds, der vil sende et såkaldt påkrav til din arbejdsgiver.

Et påkrav er din måde at gøre arbejdsgiver opmærksom på, at hvis han ikke betaler din løn til tiden, er der tale om en misligholdelse af jeres kontrakt, og du vil derfor kunne hæve ansættelsesforholdet og kræve erstatning.

Du skal være opmærksom på, at du fortsat er ansat og derfor skal møde på arbejde, selvom du ikke har modtaget din løn til tiden. Det gælder, indtil der er kommet en afklaring med din arbejdsgiver, og der er fundet ud af, om det er en fejl, eller om arbejdsgiver ikke kan eller vil betale.

Møder du ikke på arbejdet, vil din arbejdsgiver kunne hævde, at det er dig, der misligholder ansættelseskontrakten.

Hvis der ikke er tale om en fejl fra din arbejdsgivers side, og du fortsat ikke har modtaget din løn, selvom kredsen har sendt et påkrav, så er der en formodning om, at din arbejdsgiver ikke kan betale.

Arbejdsgiver vil i den situation blive erklæret konkurs.

På Socialpædagogernes arbejdsområder vil det kun kunne ske for dig, som arbejder på det private område, eksempelvis på et opholdssted, da en kommune eller region ikke kan gå konkurs.

Socialpædagogernes vejledning:

Hvis din arbejdsplads er gået konkurs

I vejledningen Hvis din arbejdsplads er gået konkurs besvarer vi de vigtigste spørgsmål, som opstår i forbindelse med en konkurs. Kan du ikke finde svar på dit spørgsmål, eller er du i tvivl om reglerne, så kontakt hurtigst muligt din lokale kreds, så de kan hjælpe dig fx med en anmeldelse af dit erstatningskrav over for Lønmodtagernes Garantifond.

Vejledningen kort

Min arbejdsplads er gået konkurs – hvad gør jeg?

  • Kontakt din lokale kreds, når din arbejdsplads går konkurs, når du ikke får udbetalt løn eller får oplysning om, at du ikke vil få udbetalt løn.
  • Du kan få et lån af Socialpædagogerne for den første måned, hvor du ikke får løn. Du kan låne op til 90 procent af dit udbetalte beløb. Beløbet, som du har lånt, modregnes, når der kommer udbetaling fra LG.
  • Hvis du har fået løn, men ikke feriepenge, kan du låne op til 90 procent af de feriepenge, som du har til gode.
  • Hvis du vil optage dagpengelån i a-kassen, så skal du melde dig ledig på jobnet.dk på dag ét i din opsigelsesperiode. Altså måneden efter din løn er udeblevet. Lånet modregnes i den endelige udbetaling fra LG.
  • Hvis du ikke ønsker lån fra a-kassen, behøver du ikke melde dig ledig.
  • LG forventer, du søger tre til fire job pr. måned, og det skal kunne dokumenteres.
  • Hvis du melder dig ledig for at modtage dagpengelån, skal du søge to job pr. uge.
  • Du skal følge med i din mailboks, da der kan ligge vigtig information med en frist.
  • LG vil modregne i al din indtjening i opsigelsesperioden, det hedder 'tabsbegrænsningspligt'. Den eneste undtagelse er, hvis du har haft et job ved siden af, og du fortsætter med at have det samme antal timer.
  • LG afslutter sagen, efter din opsigelsesperiode er udløbet, og du skal regne med en sagsbehandlingstid herefter på seks til syv uger.
  • Kontakt altid kredsen, hvis der er noget, du er i tvivl om undervejs.
Socialpædagogernes vejledning om konkurs

Vejledning fra Lønmodtagernes Garantifond

Hvis du vil vide meget mere om konkurs, har Lønmodtagernes Garantifond lavet en vejledning om LG's dækning ved konkurs, ophør, død eller rekonstruktion.

Få et hurtigt overblik over, hvordan Lønmodtagernes Garantifond (LG) kan hjælpe dig, og hvad du skal gøre. 

LG's vejledning om konkurs mv.
Bliv medlem